03 Май 2006

Ако бебето се бави... - Индукция (предизвикване) на раждането

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Терминът на раждането, колкото и прецизно да е определен от опитен специалист с помощта на съвременен ехограф, може да отмине и бебето да е още в утробата. Ако закъснението е 2–3 дни, не се притеснявайте. Задължително обаче посетете вашия лекар, за да ви прегледа. Колкото повече се отдалечавате след определения термин (седмица, 10 дни...), рисковете за нероденото дете се увеличават.

Откъде идва опасността?
Плацентата е “първата детска кухня”. Чрез нея плодът в матката получава от организма на майката всичко нужно за нормалното си развитие. При забавяне на раждането в плацентата настъпват промени, които сериозно разстройват функцията й. Бебето започва да страда. Това се задълбочава още повече по време на раждането и опасността за оцеляването на плода е съвсем реална. Вярно е, че умната природа е осигурила механизми, благодарение на които за кратък период бебето може да се адаптира към неблагоприятните условия в утробата. Тези механизми обаче го пазят само за определено време.

Как да се избегне рискът?
Най-благоприятно е раждането да започне и да протече през 40-ата (39–41-ва) гестационна седмица (г.с.). Ако това не стане спонтанно, процесът може да се предизвика чрез т.нар. индукция. С помощта на този метод родилната дейност се възбужда медикаментозно. За да се индуцира раждане, бъдещата майка задължително трябва да постъпи в родилния дом. При около 17% от жените (т.е. при всяка 6-а жена) бременността завършва чрез индукция на раждането.
Преди да се пристъпи към предизвикване на процеса, се правят влагалищно изследване, за да се прецени готовността на маточната шийка за раждане, ултразвуков преглед на плода и мониторно проследяване на детските сърдечни тонове. Съществуват някои абсолютни противопоказания за индукция: тотално предлежание на плацентата, несъответствие между размерите на таза на майката и размерите на плода и напречно разположение на плода.

Защо индукция?
Чрез индукцията се цели бебето да се роди своевременно, за да се избегнат рисковете, свързани с вече неблагоприятните условия в утробата.
Методът може да се приложи не само при преносване, но и при прееклампсия и еклампсия, диабет при бременната, Rh-несъвместимост, изоставащ в развитието си плод, преждевременно пукнат околоплоден мехур, възпаление на околоплодните обвивки и води, преждевременно частично отлепване на плацентата и др.

Как се извършва?
Индукцията се извършва след като се направят нужните изследвания и се изберат най-подходящият медикамент или лекарствена комбинация. При този метод околоплодният мехур се отваря, което е абсолютно безболезнена манипулация за раждащата. За подготовка на маточната шийка и матката за раждането се използват медикаментозни средства под формата на гел, свещички или вагинални таблетки. Под тяхното действие родилната дейност може да започне след определено време.
С помощта на медикаменти, приложени чрез системи, вагинално или орално, се стимулира и недостатъчно ефективната родилна дейност. Състоянието на плода и маточната активност непрекъснато се контролират.
При предизвикване на раждането могат да се комбинират едновременно или последователно няколко метода.
Успешна е индукцията, която води до родилна дейност и до раждане.
Макар и много рядко, понякога въпреки усилията на екипа опитите за предизвикване на процеса не довеждат до успех. Ако няма риск идването на бебето малко да се отложи, се прави почивка и отново се прилага индукция. Когато се установи, че състоянието на плода рязко се влошава, се взема решение за раждане чрез цезарово сечение.

Информирано съгласие
Ако не искате да родите чрез индукция, лекарите ще се съобразят с желанието ви. Когато обаче се налага бременността да се прекъсне или плодът страда и не може да се изчаква процесът да започне спонтанно, специалистите ще настояват за вашето съгласие и съдействие. Това ще е още един шанс да родите през естествените родилни пътища, а не чрез цезарово сечение.
Най-важното е да имате голямо доверие на професионалистите в родилната зала. Вярвайте, че всичко, което те правят, е в името на вашето здраве и здравето на бебето ви.

Още в Развитие

Детска церебрална парализа (ДЦП)

Специален проект: Съветите на логопеда Проучването на деца с детска церебрална парализа (ДЦП) показва, че задръжките в развитието им започват още в първата седмица след… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл