19 Май 2010

  Акушерки vs дули

  Публикувана в Видове раждане
  Оценете
  (0 гласа)

  Все повече западноевропейки са готови да платят немалка сума (между 300 и 500 евро), за да имат до себе си професионален спътник по пътя на бременността и раждането – т.нар. дула (от старогръцки – помощничка на жената). Професията дула е най-популярна в САЩ, а в голяма част от западноевропейските страни тя тепърва се утвърждава. За да стане една жена дула, не е нужно да има медицинско образование. Задължително обаче е да премине през специален курс, който й дава медицински познания за бременността, родилния процес и грижите за кърмачето. В курса тя усвоява методи за масаж, учи се как да облекчава родилните болки, да комуникира с бъдещата майка и емоционално да я подкрепя. Важно условие е дулата да е раждала и преди да е призната за доверен помощник на бременната, да е асистирала минимум на две раждания. Тя обаче няма право сама да води раждане. 
  Американските учени д-р Джон Кенъл и д-р Маршал Клаус първи изследват ролята на дулата в родилния процес. Според тяхното проучване в резултат на присъствието на дулите се наблюдава съкращаване с една четвърт на продължителността на родилния процес, използват се по-малко обезболяващи средства и по-рядко се прилагат  форцепс и вакуум-екстрактор. И съвсем не на последно място – по-малко родилки страдат от следродилна депресия.
  Според желанието (и финансовите възможности) на бъдещата майка дулата може да е плътно до нея не само по време на раждането, но и три месеца след това. Или пък подкрепата да се ограничи само с няколко срещи, които да подготвят бъдещата майка за предстоящото раждане. Професионалната подкрепа на „родилната спътница” дава увереност на бъдещата майка, че е способна да се справи с предизвикателството на раждането.
  Защо обаче доста представители на акушерското съсловие гледат скептично на обособяването на отделна професия дула? В основата е опасението, че дулите изземват функции, които принадлежат по право на акушерките. Според тази гледна точка мисия на акушерската професия е не само грижата за нормалното протичане на родилния процес, но и оказването на психична подкрепа на бъдещата майка, както и подготвянето на жената за предстоящото кърмене. 
  Различни акушерски организации в Западна Европа настояват в болничната система да се включи опцията всяка бременна да може да избира акушерка, която е на щат в съответното родилно отделение. Тя да се грижи за психичното й спокойствие и да изпълнява ролята на дула.

   

  Още в Из дневника на мама

  Седите ли удобно?

  Дали седите правилно? С увеличаването на корема ви центърът на тежестта се премества. Това допълнително натоварва гръбначния ви стълб, което предизвиква дискомфорт и напрежение. Ако… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh