27 Окт 2006

Българската дула

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Акушерки с дългогодишен опит в родилната зала казват, че има два типа раждащи – такива, които много крещят и проклинат и за които паниката и ужасът са напълно нормални, и такива, които лежат тихо, спокойно и следват съветите на лекарския екип. Няма спор – раждането е трудно изпитание за всяка жена и само тези, които не са го преживели, не знаят колко е болезнено. “Моята цел е да помогна на бъдещата майка, която само след няколко часа ще се срещне с бебето си, да се отпусне, да се успокои, за да може да изживее напълно момента на раждането”, разказва Красимира Николова – Дейвис. Тя вече 10 години живее в САЩ, близо до Сан Франциско (Северна Калифорния).
Първите няколко години зад граница преподава йога, но скоро след това няколко нейни бременни ученички я помолили да присъства на раждането им като дула. “Професията дула идва от древна Гърция и в буквален превод означава жена, която помага на друга жена
В миналото това е било традиция, която е съществувала в много култури, а сега започва да се възражда в САЩ”, обяснява професията си Красимира. “По време на раждането жената лежи в болничното легло, страда, а около нея екипите непрекъснато се сменят. Часовете минават, идва една акушерка, после друга, единият лекар е на едно мнение, другият – на друго... Често медицинският персонал не се интересува за емоционалното състояние на раждащата. Лекарят или акушерката не се притеснява да каже, че раждането е спряло, че контракциите са слаби, че процесът върви зле... А в този момент жената е много чувствителна. Виждала съм момичета, които се усмихват между контракциите, но след подобни думи се сриват. Именно тогава бъдещата майка има нужда от най-голяма подкрепа, от някой, който да я държи за ръката, който емоционално и физически да е до нея, да я окуражава, да й прави масаж, да и дава вода през 10 минути. Това е ролята на дулата”, допълва младата жена. В България тази роля често се поема от бъдещия татко, той обаче като мъж не може да съпреживее цялата болка и чувствата, които изпитва любимата му. Понякога и представителите на силния пол изпадат в паника и ужас при вида на страдащата си половинка. Все пак на всички раждания, на които е присъствала Красимира, мъжете са се държали геройски “Това е невероятно сплотяващо преживяване. Първоначално мъжът е уплашен, но след като аз се появя, и той се отпуска. Задължително говоря на бащите, съветвам ги какво да правят – в кой момент да седнат при жена си, кога да й направят масаж. След като раждането приключи, много майки са изумени от поведението на мъжете си. Има проучване, че татковци, които присъстват на раждането, отделят повече време на бебето си от останалите”, споделя дулата.
Курсът за дули, който Красимира посещавала, продължил 3 дни. Първия ден подробно им обяснили процеса на раждане. Въпреки че дулата няма право да дава никакви медицински съвети, тя трябва да е наясно с всички подробности. Следващите два дни били посветени на техниките за успокояване на раждащата – физическо и емоционално, както и на симулации на различни видове ситуации, които могат да възникнат. “Най-важното по време на раждането е да концентрирам цялото си внимание върху бъдещата майка, да отгатна всяко нейно желание и да го изпълня. Има момент, в който тя загубва възможността си да говори, не иска да й задавам въпроси. Тогава просто трябва да действам – чрез масаж или като я карам да визуализира болката, за да я превъзмогне, или по друг начин...”, споделя опита си Красимира. Най-важното е през цялото време дулата да е напълно спокойна независимо колко ще продължи раждането – 5 или 30 часа.
Повечето дули в САЩ са привърженички на естественото раждане – без упойка, с възможно най-малка лекарска намеса. “Чувала съм за случаи, при които дулата си тръгва, ако жената поиска да й поставят епидурална анестезия. Аз не съм толкова крайна, но винаги съветвам раждащите, ако могат да издържат, да преживеят болката без упойка”, обяснява възгледите си българската дула. Все пак, ако жената, на която Красимира помага, пожелае обезболяване, българската дула винаги ще я подкрепи. “Американците казват, че бременността те подготвя за раждането, раждането те подготвя за майчинството. Виждала съм жени, които са родили по правилата на Майката Природа и след това нищо вече не може да ги уплаши, те са като амазонки. Това е целта на болката. Жената може да я преживее. Епидуралната упойка има много странични действия. Често след поставянето й и майката, и бебето имат повишена телесна температура. Намалява чувствителността и жената не може да напъва ефективно, като остатъчен ефект се появява и мигрена, а смятам, че и бебетата, родени от майки, при които е приложена епидурална анестезия, не са толкова жизнени”, защитава теорията си Красимира. Разбира се, както признава, тя не е крайна и смята, че има ситуации, които налагат използването на упойка. Според изследване на ДОНА – организация на дулите в Северна Америка, присъствието на дулата по време на раждане рязко намалява броя на жените, поискали упойка. “Стресът пречи на жената да роди по най-естествения начин. Ако раждащата е уплашена, в организма й се отделя много адреналин, мускулите й се свиват и бебето не може да излезе. И обратно – ако е спокойна и отпусната, мускулите са свободни и бебето просто “се изстрелва”, обяснява Красимира.
Традиционно след всяко раждане дулата се среща със семейството, за да се обсъди как е минало всичко. Проучвания показват, че при много майки следродилната депресия е следствие на чувства, породени по време на раждането. “Ако жената е искала напълно естествено раждане, но не е устояла на болката и е помолила за упойка, това може да я депресира, защото тя чувства, че се е провалила като майка
Затова е важно да говоря с всяка жена, да й дам кураж.” Никак не е лесно да си дула, защото денонощно трябва да си на разположение. Когато отива на кино или си определя час за лекар, Красимира не знае дали няма да я повикат за следващо раждане. Ето защо тя се уговаря с не повече от 5–6 жени годишно. Цената на “удоволствието”, а може би и необходимостта да имаш дула до леглото си по време на раждането, е различна. Новите дули вземат между 200 и 300 долара. Когато съберат повече опит, услугите им стават добре заплатени – около 800 долара.
Ако са доволни от работата на дулата, много семейства я търсят пак, когато жената забременее с второ или с трето дете. Както във всяка професия, и тук има дули с дългогодишен стаж, ползващи се с добро име. “Харесвам работата си. Да си дула, означава да си адвокат на семейството, на жената, да защитаваш нейните интереси. Радвам се, когато жените, на които съм помогнала, ми се обаждат, пращат ми картички за празници или за рождени дни ”, усмихва се българската дула.

Още в Рецепти

В кухнята с Нина: Шоколадово суфле

Текст: Нина Ежова, автор на рубриката "В кухнята с Нина", списание "9 месеца" По образование съм магистър по приложна психология, завършила съм в Лондон, а… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo