26 Мар 2010

Благополучно раждане вкъщи?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

В XXI в. раждането вкъщи не е мит, а позната практика в много страни, включително и в най-напредналите. То може да протече  в два варианта.
 В домашна обстановка, в която раждащата е обградена от професионалните грижи на подготвена акушерка, а понякога в зависимост от ситуацията – и на общопрактикуващ лекар.
 Неасистирано раждане, наричано още свободно раждане, при което жената взема най-активно участие, но може да й помагат нейният партньор, приятели, близки или помощничка, наречена дула.
Един от най-важните аргументи при избора на бъдещата майка да роди вкъщи е
да е сред семейното си обкръжение
Така се избягват неудобствата и страхът от болничната обстановка, срещата с напълно непознати хора в родилната клиника и пр. Друг силен аргумент е схващането, че раждането е естествен процес, който може да протече с по-малко стрес в домашна обстановка. Тези, които са имали възможност да сравняват, твърдят, че вкъщи родилните болки са били по-слаби в сравнение с болките, изпитани в болницата.
Един бегъл поглед на статистическите данни от практиката на някои западни страни през изминалото столетие и началото на настоящото показва
интересни промени
при раждането в домашна и в болнична обстановка. Така например, докато в началото и през първата третина на XX в. ражданията в дома са били между 50 и 90%, постепенно относителният им дял намалява, като през последните години достига около 1%. Това според някои се обяснява с бума на частните осигурителни фондове и със зависимостта на осигуровките от избраното място за раждане. Има, разбира се, и изключения. В Уелс през 2007 г. ражданията вкъщи са достигнали 10%. В Холандия се забелязва друга тенденция. През 1965 г. там 2/3 от жените са предпочитали да родят у дома. Впоследствие тази тенденция намалява, но и днес остава внушителна – около 30% от бъдещите майки раждат вкъщи. През 2009 г. в специализирано британско списание по акушерство и гинекология е отразено проучване, включило повече от половин милион планирани за домашно раждане с нисък риск бременни и бременни, предпочели родилно заведение. Според направените изводи сред ражданията вкъщи няма повишен риск от перинатална смъртност при бъдещи майки с нисък риск, наблюдавани от опитни акушерки и лекари и изследвани в здравните заведения за дородилна помощ. Не е отбелязан ръст и на перинаталната заболяемост сред тази категория. Друг интересен извод е, че нискорисковите бременни, планирали домашно раждане, са имали по-малка нужда от допълнителни грижи и последващи акушерски интервенции в сравнение с бъдещите майки, планирали раждане в болница. По-късно последният извод е критикуван поради липса на статистическа достоверност. Всички медицински намеси и интервенции намаляват при раждане вкъщи, включително и използването на обезболяващи медикаменти, в т.ч. епидурална анестезия, форцепс, вакуум-екстрактор, епизиотомия и цезарово сечение. Очакванията за влагалищно раждане в домашна среда са значително повече. Проучванията установяват, че не съществува значителна разлика между двете категории раждащи по отношение на проявите на прееклампсия, преждевременно изтичане на околоплодната течност и преждевременно раждане.
Неколкогодишно изследване на всички домашни раждания с участието на опитна акушерка в канадската провинция Британска Колумбия дава основания да се направи следното заключение: при планираните раждания вкъщи с непосредственото участие на опитна акушерка
перинаталната смъртност се среща много рядко. По-малко са акушерските интервенции в сравнение с планираните болнични раждания, обслужвани от акушерка и лекар.
Още данни от сравнително наблюдение на две групи от по 1046 участнички, разделени според възрастта, рисковите фактори и пр. И при двете не е отбелязана съществена разлика по показателя перинатална детска смъртност. При болничните раждания е имало
повече адаптационни проблеми
и инфекции при новородените
и травматични разкъсвания при майките
В болниците много по-често се прилагат форцепс, цезарово сечение и девет пъти по-често се прави епизиотомия. Много повече от родилите в клиника страдат от следродилна депресия в сравнение с родилите у дома.
Още няколко думи за Холандия. В тази страна детската смъртност е изключително ниска, цезарово сечение се прави при 7% (!) от ражданията, а епизиотомия – при 6%. Акушерките активно помагат по време на процеса. През бременността те отделят специално внимание и достатъчно време за подготовката на меките тъкани на перинеума на бъдещата майка, чрез което се свеждат до минимум епизиотомията и разкъсванията.
Напоследък в радио- и телевизионни предавания, в популярната и специализираната литература, в Интернет форуми се води полемика “За” и “Против” раждането в домашни условия. Искам веднага да уточня – извън всякакво съмнение са
несравнимите предимства
на съвременните родилно отделение, болница, клиника, институт с подходящо оборудване, подготвени кадри и организация. Има ли опасност при раждане в домашна обстановка? Опасност има при всяко раждане както в домашни, така и в болнични условия. За да достигне обаче клиничното акушерство днешното си развитие, е извървян дълъг път в продължение на хилядолетия. През това време е натрупан богат и разнообразен опит от раждания в извънболнична среда.
Дали е възможно раждането да стане в домашна обстановка без опасност за майката и за бебето? Напълно възможно е и опитът на много страни (включително на напредналите в медицината) непрекъснато го потвърждава. Въпреки това бъдещата майка и нейното семейство не бива да правят този избор хазартно. На първо място нужно е бременността и здравният статус на жената прецизно да се контролират, като се изключат всякакви здравни проблеми, т.е.
бременността да протича
без каквито и да са усложнения

Акушерката и евентуално ангажираният в случай на необходимост лекар да са добре запознати с условията на домашната среда и да набавят всичко необходимо за провеждане на раждането. Участниците, които ще помагат на раждащата (членове на семейството, близки, приятели...), да са много добре информирани и подготвени за ролята си. Важно е семейството да има добър стандарт, хигиенни навици и по-високо интелектуално ниво. В уречения ден организацията да е стриктна, връзката с болничното заведение и транспортът до него (за всеки случай) да са абсолютно сигурни, телефонните връзки – също.
Домашното раждане да се проведе в специално определено помещение от жилището, с предварително подготвено легло, спално бельо, кърпи, съдове, осветление и пр. Е, ако тези условия се спазват и е извършена задължителната подготовка, защо бъдеща майка, при която няма рискове, да не роди вкъщи?!

Проф. Борислав Стамболов, д.м.н.
завеждащ Клиника
по акушерство и гинекология
ІІ МБАЛ АД – София
 

 

Още в Бременност

33-а гестационна седмица

През 33-ата г.с. плодът е с дължина 44 cм и тежи 2100–2250 грама, а в 36-ата г.с. той вече е около 48–49 см и с… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream