19 Май 2010

  Да родиш у дома – близнаци обаче...

  Публикувана в Видове раждане
  Оценете
  (0 гласа)


  Да родиш у дома е тенденция, която се харесва на все повече и български бъдещи майки. Когато обаче се очакват не едно бебе, а две – решението изглежда доста по-различно. Предлагаме ви разказа на една смела американка.

  В тялото ми биеха три сърца, всяко със свой собствен ритъм. Докато чаках да се родят близнаците ми, сърцето ми туптеше бавно и ритмично, точно като приливите и отливите на морето. Всички заедно споделяхме толкова малко място, че почти не вярвах, че ще се справим. Колко удивително е да имаш щастието да родиш близнаци – две души, приютени в една утроба.
  Раждането започна три дни след 40-ата седмица. Сутринта се събудих с контракции и знаех, че
  този ден ще родя
  Станах, закусих и помолих съпруга си да остане вкъщи.
  В късния следобед реших да се активизирам. Контракциите ми бяха през около половин час, но аз исках да родя през деня. Двете бебета бяха в благоприятна позиция, опипвах с ръцете си главите и на двете ниско долу. Говорих няколко пъти с акушерката ми по телефона и решихме, че няма причини за тревога.
  В ранния следобед с мъжа ми отидохме до кварталния магазин. След покупките му предложих да седнем в кафенето. Когато влязохме там, контракциите започнаха отново. След около половин час трябваше да се прибираме, тъй като те станаха по-силни, макар и не по-чести.
  Към 6 часа следобед повиках дулата* си, която беше моя добра приятелка, за да ми помогне да взема душ.
  След това раждането започна. Контракциите бяха дълги и неописуемо силни. Бях уплашена от силните болки и от всичко, което ставаше с тялото ми.
  Дулата и мъжът ми ме окуражаваха, като ме убеждаваха, че съм в безопасност.
  Още не знаех, че раждам. Паниката обаче може да е по-силна от болката. Позвъних на акушерката и я извиках да дойде, защото изпитвах страх.                                            
  След около час и половина поисках да вляза във ваната. Акушерката вече беше дошла. Мъжът ми и дулата също бяха до мен.
  Влязох във ваната, застанах в поза, в която се подпирах на ръцете и коленете си и при всяка контракция опирах глава в гърдите на мъжа си.
  Внимателно вкарах пръст във влагалището си. Околоплодният мехур на първото бебе още беше цял и усещах главата му непосредствено вътре в него. Помолих  акушерката да провери и тя потвърди това, което вече знаех – бях получила нужното разширение и първото бебе скоро щеше да се роди.
  Не бях раждала на ръце и колене, но този път
  това изглеждаше най-доброто положение

  Водите ми изтекоха и напрежението малко отслабна. Опипах перинеума си и усетих огромна издатина и онова налягане, което само излизащото бебе може да създаде. Починах си малко и след това сложих ръка върху главата на бебето и внимателно я изтиках навън. То направи пауза след излизането на главата, след това усетих как раменете му се извъртат вътре в мен и го избутах в ръцете на мъжа си. Двамата заедно вдигнахме новороденото бебе.
  Докато го държах плътно до себе си, не виждах дали е момче, но го знаех. Първите ми думи бяха, че има пенис. Той беше
  толкова мъничък, перфектен и прекрасен
  Контракциите ми спряха и докато чаках да спрат пулсациите на пъпната връв, исках следващото бебе да се роди веднага. Не можех обаче да контролирам процеса, а и то още не искаше да излезе. Мъжът ми преряза пъпната връв и след 15 минути излязох от ваната и легнах в леглото с новородения ни син. Ядох и се чувствах прекрасно с моя малък мъж. Нищо не ме болеше, не кървях и все още бях бременна. Бях много щастлива, че мога да си почина между двете раждания.
  Докато кърмех сина си за пръв път, контракциите отново започнаха. Реших да го поверя на таткото и да се върна във ваната. Трябваше да се съсредоточа върху дишането, върху движенията си и върху бебето в утробата ми. От ехографския преглед в 20-ата г.с. знаех, че второто бебе  е момиче и че има своя собствена плацента.
  Водите ми отново изтекоха и получих много болезнени контракции. След продължителна контракция дъщеря ми се появи на бял свят. Дулата и акушерката ми се държаха прекрасно, бяха хладнокръвни и постоянно ме успокояваха. Мъжът ми беше наблизо, но задачата му сега беше да наглежда първото бебе. Когато дойде време да се появи второто, той се приближи до мен и
  следващата контракция
  изхвърли бебето

  от тялото ми. Преди това ръката ми отново беше на перинеума и аз родих главата му във водата. Акушерката провери пъпната връв, завъртя раменете на бебето, а дулата ми помогна да го извадя от водата. От предишното раждане беше минал час и половина.
  Момиченцето ни беше малко зашеметено от бързото си излизане, но аз знаех, че е добре. Разтрих го, за да го накарам да реагира, докато акушерката проверяваше дали кървя. Не кървях. Преди по-малко от два часа нямах нито едно бебе, а сега вече имах две! От тялото ми излизаха две пъпни върви и не знаехме дали плацентите са се слели, или не. Прерязахме втората пъпна връв, подадох дъщеря ми на таткото и зачакахме да излязат плацентите. Имах напъни, напъвах и плацентите, които се бяха слели, излязоха наведнъж. Нямах никакво кървене.
  Исках да съм с двете си бебета. С помощ от всички страни излязох от ваната и се върнах в прекрасното си легло. Дадоха ми да ям и да пия традиционния чай, който предпазва родилките от кървене и успокоява тъканите във влагалището. Мъжът ми ми подаде двете бебета и седна зад мен. Никога не бях кърмила близнаци и не знаех какво да правя. Реших да дам
  по една гърда на всяко
  и успях – и двете бебета засукаха от гръдните зърна.
  Не може да се опише чувството, което изпитвах с двете бебета на гърдите си – две различни душици, сучещи с различна скорост и сила.
  Лежахме тримата, завършили пътешествието си. Двете бебета, които по някакъв начин се бяха побрали в една утроба, лежаха в прегръдката ми. След като акушерката ги прегледа, с таткото легнахме в леглото си, а бебетата бяха в средата между нас и спяха. Мъжът ми също спеше.
  Аз лежах будна през цялата нощ, тялото ми преливаше от енергия, взирах се в онова, което можех да нарека истинско чудо. Две бебета, една утроба. Толкова съм благословена!

  Из чуждестранния печат
  Катерина Кирилова

  * Жена, специализирала се да помага при раждане – бел. ред.

  Още в Интимно

  Време е за секс

  За много бъдещи майки сексът през бременността е просто мираж. В началото на 9-те месеца гаденето и повръщането ви отказват от страстни боричкания и интимности.… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh