20 Окт 2011

Домашното раждане отвъд Океана

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Факт е, че раждането вкъщи не е инцидентно събитие, а е все по-популярна практика в някои западни страни. Западноевропейките и американките имат достатъчно условия да посрещнат бебето си у дома. Те разчитат на помощта на добре обучени акушерки и дули. Факт е обаче и, че в България все още липсва нужната безопасност и има дефицит на обучени професионалисти, които да помагат на бъдещите майки да родят у дома.

За да почерпи информация от първа ръка за тенденцията  на раждането у дома в САЩ,  „9 месеца“ потърси Джен Тритън – американска акушерка и основател на списание “Midwifery Today”, която е водила стотици домашни раждания.

Има ли основни принципи, които е добре да  спазват бъдещите майки? 
Изключително важно е бъдещата майка да се храни здравословно. Чрез правилно хранене може да се предотврати преждевременното раждане,появата на бебе с поднормено тегло. Когато детето идва на бял свят преди определения термин, то или е гладно, или има някаква незадоволена нужда.

„Когато детето идва на бял свят преди определения термин, то или е гладно, или има някаква незадоволена нужда.“

Какви съвети давате на бременните, за да се подготвят за домашно раждане?

Важно е жената да намери подходяща акушерка, която да асистира на раждането. Тя първа ще поздрави малкото човече и след това ще го подаде на майката. Затова жената трябва да й има пълно доверие.

Молитвата, медитацията и спокойствието също ще направят бременната силна и способна да се справи с раждането. Нека се отърси от страховете си и да отвори сърцето си за появата на малкото човече.

Когато асистирате на домашно раждане, случва ли се по-голямото братче и сестриче да присъстват на целия процес?
Асистирала съм на стотици домашни раждания и винаги когато бременната е имала по-голямо дете, то е присъствало на събитието. Важно условие обаче е в дома да има възрастен човек, който да се грижи за него. От значение е бъдещата майка да се съсредоточи и да отдаде цялото си внимание на процеса. Понякога детето иска да яде или пък копнее за прегръдка. Затова бабата или таткото трябва да го успокоят, да му обяснят какво става и да задоволят желанията му. Ако пък детето е голямо, то може само да реши дали да присъства, или не.

За съвсем малкото дете домашното раждане има и образователно значение. То осъзнава, че появата на бебето не е мистерия, не е загадка, при която мама изчезва за няколко дни и след това се появява с бебе, коетопривлича цялото внимание и любов към себе си. Раждането е семейно преживяване. И в никакъв случай не е травмиращо*

Всички ли раждания, на които сте асистирали, са завършили успешно?
Поставих си за цел да разбера на колко от жените, на които съм помогнала,се е наложило да потърсят лекарска помощ в болницата. Оказа се, че от сто раждащи за първи път около 15% са отишли в здравно заведение. Не всички обаче са имали нужда от спешно цезарово сечение. При някои се е наложила само допълнителна медицинска помощ. От всички домашни раждания, на които съм асистирала,само едно бебе почина.

В практиката си съм имала случай на раждаща с плацента превия, която бързо транспортирахме до болницата. Бебето се роди живо и здраво.

Друга жена беше с изключително тесен таз. Майка й и сестра й бяха родили със секцио. Чудехме се как бебето ще се промъкне през тесния път. Въпреки това само за 6 часа тя роди вагинално. Убедена съм, че всичко е възможно, защото през по време на раждането хормоните променят организма на жената.
Когато акушерката е добре обучена и е наясно какво прави, няма опасност за здравето на майката и на бебето. Знам как да разбера дали детето е добре, за мен няма изненади. Акушерката слуша детските сърдечни тонове в продължение на 5 секунди и следи сърдечния ритъм. Опасност може да се появи, ако сърдечните тонове по време на контракциите се забавят. Това е сигнал, че животът на бебето е в риск и раждащата трябва да се транспортира до болница.

Добре подготвената акушерка знае как да реагира бързо във всяка ситуация. Важно е да отделя достатъчно време, за да слуша и наблюдава състоянието на бебето, за да е сигурна, че всичко е наред.

Мая Ковачева
Интервюто е осъществено със съдействието на сдружение „Естествено”

*В брой 181 на „9 месеца“ в статията „Деца – свидетели на раждането“ клиничният психолог Румяна Радулова изказва мнението, че присъствието на по-голямото дете в семейството на раждането крие риск от психични травми, който не е за подценяване.

Още в Мнението на специалиста

Майки срещу педиатри

Д-р Марияна Свещникова, педиатър, XII ДКЦ – София, и МЦ „Иван Рилски” – София, пред „9 месеца” Кои са най-честите проблеми, които възникват между майките… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream