21 Сеп 2010

  Доверената акушерка

  Публикувана в Видове раждане
  Оценете
  (0 гласа)

  Детето се появява на този свят благодарение на гениален механизъм – раждането. Векове наред до раждащата стои друга жена, която помага: възрастна или млада, обучена или самоука, майка или баба... просто акушерка. Всъщност “акушерка” е сравнително ново понятие от времето, когато раждането постепенно се пренася от дома в болницата и става задължително след Втората световна война. По-старото понятие, използвано в България и в другите славянски страни, е баба. То не се покрива с основното разбиране за баба (на внуци) и няма връзка с възрастта на жената. Понятието баба – синоним на акушерка, до такава степен трайно се е настанило в езика ни, че и до днес Денят на родилната помощ продължава да се нарича Бабинден. Английската етимология на думата е “заедно с жената” (midwife), на френски – мъдра жена (sage-femme), Hebamme (от старонемски) е “баба на новороденото”.
  Както и да се назовава, акушерката е жена, квалифицирана в оказването на помощ на раждащите. У нас тя е “лице с висше образование, получило диплом от висше училище, признато от държавата…”. Всяка дипломирана акушерка може да разграничи нормата от патологията, може да окаже физическа подкрепа на жената по време на бременността, раждането и следродилния период. Но
  образованието не е всичко
  Акушерската професия изисква самоотверженост и уважение към майчинството като универсално явление. Добрата акушерка съчетава професионализма с търпението, физическата издръжливост с емпатията, ентусиазма с всеотдайността. Акушерството е трудна професия, която поема отговорността за два живота – на майката и на бебето.
  Трябва да си физически здрав и издръжлив човек, за да издържиш дванайсетчасовите дежурства и да не спираш да се усмихваш. Трябва да си емоционално стабилен, за да понесеш мъката и разочарованието, които съпътстват човешкия живот и не те оставят безучастен. Не случайно се твърди, че това не е професия, а призвание.
  В нея няма място за меркантилност, безразличие и некомпетентност. 
  “Добра акушерка” е черта на характера

  Тя е синоним на уважение към природата, любов към хората и високи изисквания към себе си.
  Проучване на сп. „9 месеца” от 2009 г. показа, че българките имат доверие на своите акушерки. С най-голямо признание се ползва акушерското съсловие в Бургас, София и Варна. Около 60% от анкетираните споделят, че биха поверили наблюдението на своята бременност на висококвалифицирана акушерка.
  Научно твърдение пък сочи, че когато раждането се води само от акушерка (или от дула*) то протича с по-малко травматизъм за майката и за плода. През 2008 г. Сюзън и Джон Макграт от Университета в Кливланд, САЩ, изследват ползите от присъствието на дула по време на раждането. При жените, подкрепяни от нея, ражданията, завършили с цезарово сечение, са едва 13.4%, а в контролната група (без дула) – 25%. Освен това значително по-малко са жените, родили с помощта на дула, които са имали нужда от епидурална аналгезия  (44.7%), в сравнение с родилите без дула – 76.0%.
  Сред родилите с индукция пък само 12.5% от жените, подкрепяни от дула, са стигнали до цезарово сечение в сравнение с 58.8% от родилите без помощта на дула.
  В Холандия, където почти 30% от ражданията стават у дома в присъствието на висококвалифицирана акушерка, „рейтингът” на цезаровото сечение е изключително нисък (около 8%). Това се дължи на факта, че акушерките
  се обучават да следват естествения ход на раждането,
  да са в очаквателно поведение и в ненамеса.
  За съжаление в последните години се забелязва
  силна “маскулинизация” **

  при асистиране на раждането. Все повече мъже се ориентираха към професията на акушер-гинеколога и „взеха раждането в свои ръце”. В това няма нищо лошо – все пак акушерският форцепс е откритие на мъже (братята Чембърлейн). През 1957 г. Нес и Хон правят фетална електрокардиограма през корема на майката. Амниоскопията и микрокръвният анализ на плода са въведени от Е. Салинг, а измерването на вътрематочното налягане през коремната стена дължим на екипа на д-р Галдейро-Барсия. Мъжете донесоха в акушерството високите технологии, но превърнаха раждането в дирижиран и високотехнологизиран процес,
  далеч от естествените нужди на раждащата. В България обичайна гледка през първия период на раждането е жена, легнала по гръб, с монитор върху корема и с инфузия на окситоцин във вените. Не че това не е редно – просто не трябва да е масова практика. Според известния френски лекар Мишел Оден мъжът няма усета и интуицията за родилния процес, дарени на жената. Той може да има висока професионална квалификация и огромен опит, но никога не е преживявал и не може да преживее нито една маточна контракция или пък да усети силата, която води детето по родилния път.
  Уважението към природните закони изисква следване и подпомагане на естествения ход на раждането и
  намеса само в случай на отклонение

  Във всяка българска болница вагиналното раждане се води от акушерка. Четири години тя се обучава, за да може да помага при всякакви условия, да оценява рисковете, да различава нормата от патологията, да се намесва компетентно при спешни ситуации. Ето защо, ако вашата бременност протича без усложнения и ви предстои раждане по вагинален път – изберете до вас да е акушерката. Бързо ще прецените качествата й – ако ви посрещне с усмивка, ако проведе подробен разговор за вашето здраве, очаквания и страхове. Добрата акушерка не натрапва мнението си, но дава съвети. С нея можете да споделяте всичко, което ви вълнува, да й задавате въпроси, на които вашият лекар няма време да отговори. Търпението и отзивчивостта са първите сигнали, че пред вас стои доверен и загрижен човек. Ще го усетите интуитивно като жена към жена. Тя може да е вашата приятелка, майка или баба по пътя към Голямата среща… Срещата с вашето дете!

  Диана Димитрова
  акушерка, магистър по психология

  *Дула (doula – англ.) – лице без акушерско медицинско образование, което оказва физическа и емоционална подкрепа по време на бременността, раждането и в следродилния период.
  ** Маскулинизация – процес на усилване на мъжките признаци в женския организъм. 

   

   

  Още в Новини

  Безплатни прегледи и консултации в болница „Св.София”

  Многопрофилната болница за активно лечение „Св. София“ в столицата започва поредица от инициативи, посветени на на празника на болницата “Света София мъченица – Вяра, Надежда… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh