10 Дек 2010

“Естественото секцио” – що е то?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Цезаровото сечение е обвинявано, че се извършва твърде бързо и че затруднява създаването на връзката между майката и детето. Специалистите обаче разработват нови методи, чрез които тези обвинения да се забравят.

Джаки, майка на 5-годишен син, роден със секцио по спешност, ражда и второто си дете чрез операция, но преживяванията й са различни. При второто дете е приложен нов вид – т.нар. “естествено секцио”, изпробвано за първи път в лондонската болница “Queen Charlotte’s & Chelsea”. Засега процедурата се прилага само там. Все повече към цезаровото сечение се включват колкото може повече елементи на естественото раждане –  приглушена светлина, тиха музика, поставяне на новороденото в прегръдката на майката... Този нов подход задоволява потребностите и желанията на родилката.

Да направиш избор

“Естественото цезарово сечение” не цели да замести онази операция, при която главното е бебето възможно най-бързо да се извади на бял свят. Засега този метод се предлага само при планово секцио, когато бебето не е в състояние на дистрес и при единичен плод с главично предлежание без усложнения. В тази категория са и жени, при които бебето е твърде голямо, които са преживели предишно секцио и при които няма възможност за вагинално раждане.

Какво означава процедурата да се направи по-естествена? Нали много майки са минали по пътя на традиционното секцио без проблеми. Опитът на 39-годишната Джаки, родила със спешно секцио, не е изолиран случай. Тя е очаквала раждане по естествен път, при което веднага ще може да поеме бебето в ръце и да го сложи на гърдите си. Вместо това вижда новороденото, след като е измито и повито в пелени. Чувства се странно – все едно не е имало раждане. Майката се е убедила, че трябва да роди със секцио, но е очаквала то да протече различно.

Специалистите са съгласни, че начинът, по който се извършва цезаровото сечение, наистина може да доведе до объркване на представите. Съгласни са и с това, че оперативното раждане може да причини проблеми в създаването на връзката на майката с бебето. Непосредственото поставяне на бебето на майчините гърди, преди още то да е измито, както става след вагиналното раждане, помага срещу това.

Предимства
Какво характеризира новото цезарово сечение? След като хирургът разреже коремната стена, екипът отстранява чаршафа около майката. Ако тя желае, може да повдигне горната част на тялото си и да види главата на бебето, която се появява през разреза на корема. Акушер-гинекологът измъква главата, докато асистентът леко натиска горната част на корема и всички виждат бебешкото личице. След това лицето на новороденото се избърсва и екипът изчаква контрахиращата се матка да избута бебето навън. Акушер-гинекологът само го подкрепя и му помага да излезе. Акушерката веднага подава бебето на майката и тя го поема с едната си ръка, която е открита и свободна.
Всички участващи са наясно, че и при този метод безопасността е задължително условие и забавеното темпо не води до никакъв риск. Ако се появят някакви притеснителни обстоятелства, темпото се ускорява, но точно по-бавният процес има предимства. Специалистите от лондонската болница смятат за предимство на “естественото секцио”, че течността от белите дробове на бебето да излиза директно при раждането. 

Налагане на тенденцията

Някои от разликите с традиционното секцио са технически. Елементи от тях се прилагат в рамките на добрата практика в много болници. Специалисти от Кралската колегия по акушерство и гинекология смятат, че новата тенденция ще се наложи като практика. Когато не се бърза, раждането протича постепенно, като майката може да наблюдава появата на главата и на тялото на бебето.
Специалистите са наясно, че не става въпрос само за прилагането на нови методи, а за цялостна културна промяна, която засяга осъществяването на целия процес на цезаровото сечение – момента, в който майката влезе в операционната, начина на посрещането й,  обясняването на процедурата и т.н.

Лондонските лекари полагат усилия да включат всички известни предимства на вагиналното раждане и при цезаровото сечение, включително жизненоважния непосредствен контакт на майката с бебето. Всичко това е причина Джаки да преживее по съвсем различен начин второто си раждане със секцио и да не престава да благодари на екипа, който го е осъществил.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова

Още в Бебе

Белодробна зрялост на плода

Тежкият преход от „водния” към „кислородния” живот е впечатляващо изпитание, изискващо незабавна адаптация. От всички органи, които трябва да се адаптират към извънутробния живот, без… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream