21 Фев 2005

Как протича раждането

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Родителите са на седмото небе – бебето вече е на бял свят и е напълно здраво. Заслуга за това има и съвременната акушерска наука. Междувременно е внедрена нова форма за наблюдение на раждането, която дава още по-голяма сигурност.
Туп-туп. Туп-туп... Около 120 пъти в минута. Във всички родилни зали звукът на детските сърдечни тонове, регистриран от кардиотокографа (КТГ), е добре познат. Туп-туп... Малкото пътува към белия свят. На върха на поредната контракция ударите на сърцето му зачестяват, след това то може "да си поеме дъх" и сърчицето му да не бие толкова бързо.

Как действа кардиотокографът
Двата малки накрайника на кардиотокографа се закрепват на корема на раждащата. Единият сензор улавя информацията от мускулатурата на матката, т. е. измерва силата на контракциите. Другият сензор улавя сърдечните тонове на детето, като непрекъснато изпраща и приема звукови вълни. Сигналите от двата сензора се провеждат към компютър, който преобразува работата на матката и сърдечните тонове на детето в криви (представени на екран или на хартия). Компютърът превръща кривата в честота на пулса за минута. В съответствие с това чукането, което се чува от високоговорителя, звучи по-бързо или по-бавно.

Всичко наред ли е?
Ако раждането протича нормално, както е при около 80% от случаите, не е нужно бебето да се наблюдава непрекъснато. Достатъчно е кардиотокограмите да се проследяват за около 5–10 минути на всеки час. При около 20% от ражданията записите на този апарат не са напълно в ред и детските сърдечни тонове се доближават до критичната граница 70 удара/мин. Опитната акушерка може да прецени дали нарушенията са временни, или се налага намесата на лекар. При около 10–20% от ражданията е нужно да се приложи цезарово сечение, ако страданието на плода се задълбочава. Едва след това може да се прецени дали показанията на кардиотокографа са били разчетени неправилно, или детето наистина е било зле. Практиката показва, че в четири от пет случая цезаровото сечение не се е налагало. Въпреки това при започнало раждане интервенцията винаги се предприема с желанието износеното бебе да се роди здраво.

Кръвта дава по-точни показания
Отдавна се изказват съмнения, че кардиотокографските криви могат да се интерпретират погрешно. Отскоро в родилните зали в Германия например е въведена нова техника за проследяване на раждането. Устройството се нарича "ФеталСАТ" ("FetalSAT") и се състои от малък сензор и монитор. За разлика от кардиотокографа новият апарат не представя изчисления, а еднозначни показания за състоянието на нероденото. Наред с контракциите и сърдечните тонове уредът постоянно измерва съдържанието на кислород в кръвта на нероденото бебе. Стойностите се прехвърлят върху екран, на който непрекъснато се изписва насищането на детската кръв с кислород.

Как работи “Фетал САТ”
Условието е околоплодният мехур да е отворен – спонтанно или чрез инструмент. Лекарят въвежда малък уред (с големината на монета от 5 ст.) през влагалището до главата на детето. Миниатюрен сензор се залавя за кожата на бебешката глава (или при седалищно предлежание – на дупето) на дълбочина около 1 мм. След това тръбичката водач се изважда от влагалището и малък кабел се съединява с компютър. Този микрокомпютър се закрепва на бедрото на раждащата. Оттам друг кабел отива към монитора. В сензора има два малки светлинни източника. Те установяват дали покрай тях тече светла, богата на кислород, или тъмна, изразходвана кръв. Така се получават обективни данни доколко добре бебето е снабдено с кислород.

Още в Свободно време

Петя Дикова – Пипи почти като Пипи

Първо наистина така я наричат. Второ, не че търся прилики, но нали помните онази Пипи с рижите плитки, която казваше: „Майка ми е ангел, а… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream