21 Фев 2005

Как протича раждането

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Родителите са на седмото небе – бебето вече е на бял свят и е напълно здраво. Заслуга за това има и съвременната акушерска наука. Междувременно е внедрена нова форма за наблюдение на раждането, която дава още по-голяма сигурност.
Туп-туп. Туп-туп... Около 120 пъти в минута. Във всички родилни зали звукът на детските сърдечни тонове, регистриран от кардиотокографа (КТГ), е добре познат. Туп-туп... Малкото пътува към белия свят. На върха на поредната контракция ударите на сърцето му зачестяват, след това то може "да си поеме дъх" и сърчицето му да не бие толкова бързо.

Как действа кардиотокографът
Двата малки накрайника на кардиотокографа се закрепват на корема на раждащата. Единият сензор улавя информацията от мускулатурата на матката, т. е. измерва силата на контракциите. Другият сензор улавя сърдечните тонове на детето, като непрекъснато изпраща и приема звукови вълни. Сигналите от двата сензора се провеждат към компютър, който преобразува работата на матката и сърдечните тонове на детето в криви (представени на екран или на хартия). Компютърът превръща кривата в честота на пулса за минута. В съответствие с това чукането, което се чува от високоговорителя, звучи по-бързо или по-бавно.

Всичко наред ли е?
Ако раждането протича нормално, както е при около 80% от случаите, не е нужно бебето да се наблюдава непрекъснато. Достатъчно е кардиотокограмите да се проследяват за около 5–10 минути на всеки час. При около 20% от ражданията записите на този апарат не са напълно в ред и детските сърдечни тонове се доближават до критичната граница 70 удара/мин. Опитната акушерка може да прецени дали нарушенията са временни, или се налага намесата на лекар. При около 10–20% от ражданията е нужно да се приложи цезарово сечение, ако страданието на плода се задълбочава. Едва след това може да се прецени дали показанията на кардиотокографа са били разчетени неправилно, или детето наистина е било зле. Практиката показва, че в четири от пет случая цезаровото сечение не се е налагало. Въпреки това при започнало раждане интервенцията винаги се предприема с желанието износеното бебе да се роди здраво.

Кръвта дава по-точни показания
Отдавна се изказват съмнения, че кардиотокографските криви могат да се интерпретират погрешно. Отскоро в родилните зали в Германия например е въведена нова техника за проследяване на раждането. Устройството се нарича "ФеталСАТ" ("FetalSAT") и се състои от малък сензор и монитор. За разлика от кардиотокографа новият апарат не представя изчисления, а еднозначни показания за състоянието на нероденото. Наред с контракциите и сърдечните тонове уредът постоянно измерва съдържанието на кислород в кръвта на нероденото бебе. Стойностите се прехвърлят върху екран, на който непрекъснато се изписва насищането на детската кръв с кислород.

Как работи “Фетал САТ”
Условието е околоплодният мехур да е отворен – спонтанно или чрез инструмент. Лекарят въвежда малък уред (с големината на монета от 5 ст.) през влагалището до главата на детето. Миниатюрен сензор се залавя за кожата на бебешката глава (или при седалищно предлежание – на дупето) на дълбочина около 1 мм. След това тръбичката водач се изважда от влагалището и малък кабел се съединява с компютър. Този микрокомпютър се закрепва на бедрото на раждащата. Оттам друг кабел отива към монитора. В сензора има два малки светлинни източника. Те установяват дали покрай тях тече светла, богата на кислород, или тъмна, изразходвана кръв. Така се получават обективни данни доколко добре бебето е снабдено с кислород.

Още в Споделено

Той ли е бащата?

Само жената знае кой е бащата на детето й, казват старите хора. Никой мъж не може да е напълно сигурен, че ревливото бебе е собствената… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo