27 Юни 2007

Как се отразява на бебето?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(1 глас)

Подготовката ви за раждането положително включва натрупване на много знания за “технологията” на процеса. Вие събирате все повече информация какво се случва в родилната зала, какво ви очаква там и как евентуално се справя бебето в пътешествието към света на мама и татко. Може би сте от амбициозните бъдещи майки, които твърдо искат да дадат живот на детето си през естествените пътища? Или пък сте привърженичка на секциото – вярвате, че така ще улесните бебето, а и ще избегнете силните усещания (т.е. болките от контракциите)? Независимо от вашия избор, добре е да допълните познанията си и с малко факти за това как различните медицински манипулации при раждането влияят на бебето.
Преди всичко бъдете уверена, че целта на всяка интервенция, която се прилага в родилната зала, е да се помогне на бебето да излезе невредимо и най-важното – да се запазят неговото и вашето здраве.

Епидурална анестезия
Все още около тази анестезия има спорове. В някои специализирани издания пише, че бебетата, родени с помощта на епидурална упойка, в първите дни на белия свят са по-сънливи и при тях могат да се появят различни проблеми. Не бива да се стряскате – тази анестезия постоянно се усъвършенства. Понякога упойката за кратко може да понижи кръвното налягане на раждащата. Това може за няколко минути да предизвика дискомфорт при бебето. Този страничен ефект обаче бързо преминава доста преди раждането.
Епидуралната анестезия не увеличава риска от цезарово сечение. До известна степен тя намалява силата на напъните и по статистически данни честотата на инструменталната помощ при раждането (вакуум-екстрактор или форцепс) се увеличава с няколко процента (7–12%). Съвременните средства, използвани за епидурална анестезия, не се отразяват чувствително на силата на напъните. Благоприятно обстоятелство е, че екипите в родилната зала вече са натрупали богат опит с воденето на раждането при този начин на обезболяване и могат да предотвратят всяко нежелано действие.

Вакуум-екстрактор
Понякога главата на бебето, родено с помощта на вакуум-екстрактор, за няколко дни може да има пипонеста форма, а и на върха й да се образува кръвонасядане. Новороденото може да има жълтеница и евентуално да изпитва болки. По принцип този метод се прилага от опитни професионалисти, а използваният при него инструмент вече е много усъвършенстван. При някои обстоятелства вакуум-екстракторът е по-безопасен метод от цезаровото сечение – например, когато след едночасови напъни главата остава ангажирана дълбоко в таза.

Форцепс
Всеобщ страх сред бъдещите майки е, че форцепсът може да причини контузии на главата на бебето, понякога и да нарани лицеви нерви или да предизвика малка фрактура. Вярно е, че по главата на бебето може да се получи кръвонасядане, но след няколко дни то се разнася. Много рядко може да останат трайни следи през по-нататъшния живот, например раздразнителност и лабилност поради често главоболие. Оплакванията може и да нямат пряка връзка с използвания метод.

Цезарово сечение
Някои майки получават комплекс за малоценност, ако родят със секцио. Те смятат, че то е провал за техните способности. Все пак имайте едно наум, че раждането не е олимпийско състезание и не подхождайте към него с нагласата, че ще се стремите към “шампионската купа”. Вярно е, че при някои бебета, родени със секцио, може да има проблеми. Те обаче не се дължат на оперативното им изваждане на бял свят. Проучвания показват, че родените по този начин имат четири пъти по-често проблеми с дишането. Тази статистика обаче не може да се приеме еднозначно. Преди всичко тя се отнася най-вече за плановите раждания със секцио – тези, при които жената изобщо не е минала през отделните етапи на процеса. Знае се, че контракциите помагат на белите дробове на бебето да се разгънат и да заработят активно. Ако раждащата е по-близо до 40-ата г.с., рискът от дихателни усложнения съществено намалява и при плановите операции. Вероятността от подобни проблеми спада от 4% през 38-ата г.с. на под 2% през 39-ата г.с., а през 40-ата г.с. е още по-ниска. От това може да се направи изводът, че обикновено цезаровото сечение не причинява проблеми при бебето.

Още в Кърмене

Първите дни ще имате коластра

Имам тесен таз и най-вероятно ще родя със секцио. Чувала съм, че в такива случаи кърмата идва много по-късно и се притеснявам, че в родилния… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream