27 Юни 2007

Как се отразява на бебето?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(1 глас)

Подготовката ви за раждането положително включва натрупване на много знания за “технологията” на процеса. Вие събирате все повече информация какво се случва в родилната зала, какво ви очаква там и как евентуално се справя бебето в пътешествието към света на мама и татко. Може би сте от амбициозните бъдещи майки, които твърдо искат да дадат живот на детето си през естествените пътища? Или пък сте привърженичка на секциото – вярвате, че така ще улесните бебето, а и ще избегнете силните усещания (т.е. болките от контракциите)? Независимо от вашия избор, добре е да допълните познанията си и с малко факти за това как различните медицински манипулации при раждането влияят на бебето.
Преди всичко бъдете уверена, че целта на всяка интервенция, която се прилага в родилната зала, е да се помогне на бебето да излезе невредимо и най-важното – да се запазят неговото и вашето здраве.

Епидурална анестезия
Все още около тази анестезия има спорове. В някои специализирани издания пише, че бебетата, родени с помощта на епидурална упойка, в първите дни на белия свят са по-сънливи и при тях могат да се появят различни проблеми. Не бива да се стряскате – тази анестезия постоянно се усъвършенства. Понякога упойката за кратко може да понижи кръвното налягане на раждащата. Това може за няколко минути да предизвика дискомфорт при бебето. Този страничен ефект обаче бързо преминава доста преди раждането.
Епидуралната анестезия не увеличава риска от цезарово сечение. До известна степен тя намалява силата на напъните и по статистически данни честотата на инструменталната помощ при раждането (вакуум-екстрактор или форцепс) се увеличава с няколко процента (7–12%). Съвременните средства, използвани за епидурална анестезия, не се отразяват чувствително на силата на напъните. Благоприятно обстоятелство е, че екипите в родилната зала вече са натрупали богат опит с воденето на раждането при този начин на обезболяване и могат да предотвратят всяко нежелано действие.

Вакуум-екстрактор
Понякога главата на бебето, родено с помощта на вакуум-екстрактор, за няколко дни може да има пипонеста форма, а и на върха й да се образува кръвонасядане. Новороденото може да има жълтеница и евентуално да изпитва болки. По принцип този метод се прилага от опитни професионалисти, а използваният при него инструмент вече е много усъвършенстван. При някои обстоятелства вакуум-екстракторът е по-безопасен метод от цезаровото сечение – например, когато след едночасови напъни главата остава ангажирана дълбоко в таза.

Форцепс
Всеобщ страх сред бъдещите майки е, че форцепсът може да причини контузии на главата на бебето, понякога и да нарани лицеви нерви или да предизвика малка фрактура. Вярно е, че по главата на бебето може да се получи кръвонасядане, но след няколко дни то се разнася. Много рядко може да останат трайни следи през по-нататъшния живот, например раздразнителност и лабилност поради често главоболие. Оплакванията може и да нямат пряка връзка с използвания метод.

Цезарово сечение
Някои майки получават комплекс за малоценност, ако родят със секцио. Те смятат, че то е провал за техните способности. Все пак имайте едно наум, че раждането не е олимпийско състезание и не подхождайте към него с нагласата, че ще се стремите към “шампионската купа”. Вярно е, че при някои бебета, родени със секцио, може да има проблеми. Те обаче не се дължат на оперативното им изваждане на бял свят. Проучвания показват, че родените по този начин имат четири пъти по-често проблеми с дишането. Тази статистика обаче не може да се приеме еднозначно. Преди всичко тя се отнася най-вече за плановите раждания със секцио – тези, при които жената изобщо не е минала през отделните етапи на процеса. Знае се, че контракциите помагат на белите дробове на бебето да се разгънат и да заработят активно. Ако раждащата е по-близо до 40-ата г.с., рискът от дихателни усложнения съществено намалява и при плановите операции. Вероятността от подобни проблеми спада от 4% през 38-ата г.с. на под 2% през 39-ата г.с., а през 40-ата г.с. е още по-ниска. От това може да се направи изводът, че обикновено цезаровото сечение не причинява проблеми при бебето.

Още в Свободно време

Детето Стрелец 21 ноември–20 декември

Духът на детето Стрелец има една посока – постигане на поставена цел. Към тази посока то хвърля всичките си “стрели”. В много отношения за това… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo