19 Ян 2010

Какво преживява то?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Едва ли има лекар, който може да даде на бъдещата майка гаранции, че раждането на бебето й ще протече напълно безпроблемно. Понякога се налага да се включат в действие различни методи на медицинска интервенция, за да се спасят животът и здравето на детето и на майката. Според някои тези манипулации често са необосновано презастраховане, според други обаче те са неизбежни… 
Какво усеща и преживява бебето при пътуването си към белия свят?

При вагинално раждане… 
Известно е, че има случаи (например когато пулсът на бебето заглъхва), в които по преценка на лекаря се използват специални инструменти като помощно средство при раждането. Един от тях е вакуум-екстракторът, който започва да се използва в родилната практика през 1954 г. и употребата му продължава и до днес. Той се прилага единствено когато жената има контракции. Главната цел е да се подпомогне по-бързото излизане на бебето от родилния канал. Вакуум-екстракторът наподобява чашка или шапчица от силиконов или друг материал, свързана с вакуумна помпа, която се поставя върху главата на бебето.
Възможно е главата на детето, родено с помощта на вакуум-екстрактор, за няколко дни да има конусовидна форма. Понякога на върха й се образува и хематом, който може да е болезнен за бебето. Той обаче не е повод за притеснение, тъй като след няколко дни се разнася.
В извънредни случаи освен кръвонасядане по главата друг инструмент – форцепсът (наподобява щипки, завършващи с две лъжици в края), може да нарани лицеви нерви или да предизвика малка фрактура. Твърде рядко той може да остави трайни следи в по-нататъшния живот на детето.
Несъмнено обаче, подобно на вакуум-екстрактора, и форцепсът е инструмент, чието прилагане се усеща от детето болезнено и подсилва травматичното му преживяване при раждането.
Поставянето на епидурална упойка на раждащата пък поражда някои въпроси. Един от най-важните е безопасна ли е тя за бебето? В съвременната медицина епидуралната анестезия не стига до бебето. Според някои проучвания обаче тя все пак косвено се отразява на детето. Причината е, че този вид обезболяване понякога удължава втория етап на раждането и потиска отделянето на естествените хормони в организма на жената. Така бебето трябва по-дълго със „собствени сили” да се бори за излизането си на белия свят.

При секцио…
„Представете си, че в една спокойна нощ, както дълбоко си спите в уютното легло, внезапно непознати нахлуват в стаята ви, светват лампата, хващат ви за краката и за секунди ви издърпват от топлите завивки. В този момент няма как през ума ви да не мине: „Какво искат от мен, какво ще ми направят тези хора?”, казва американската писателка Джейн Инглиш. Чрез този пример тя илюстрира преживяванията на беззащитното новородено при секциото. Само за няколко минути то се озовава от сигурното убежище на майчината утроба в напълно чужда среда.
За това преживяване на шоков страх свидетелстват и разкази на хора под хипноза, описващи болезнените си спомени от собственото си раждане чрез секцио.
При цезаровото сечение често не е възможно нуждата на бебето още в първите минути да има пряк контакт с майка си да бъде удовлетворена. Усещането на майчиния допир и познатият глас безспорно намаляват стреса на новороденото. А този засилен стрес се отнася най-вече за бебетата, родени чрез планово секцио. Рязката смяна на средата при някои от тези деца поражда и затруднения при дишането през първите дни от живота им. Известно е, че контракциите помагат на белите дробове на бебето да се разгънат и да заработят активно.
От друга страна обаче, плановото секцио има едно теоретично предимство. Предполага се, че запътвайки се към операционната зала, бъдещата майка е по-спокойна и по-подготвена. Това спестява на бебето силния приток на адреналин, който стига до него чрез плацентата. 


Д-р Георги Янев 
акушер-гинеколог

Още в Имунизации

Когато детето оздравее

Синът ми беше болен, когато трябваше да му се направи реимунизация за дифтерия, тетанус и коклюш. Мина повече от месец от предната ваксинация. Кога да… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo