29 Авг 2007

Каприз, травма... сделка?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Безспорно е, че раждането чрез цезарово сечение става все по-популярно. Макар в България все още да не съществува законово регламентирано “секцио по желание”, така или иначе много бременни твърдо настояват да родят детето си чрез операция и успяват да го реализират. Интересно е, че младите майки имат различно отношение към секциото – едни са доволни, че са им били спестени болките, други се укоряват, че са проявили малодушие и не са се справили с този най-женски изпит... Предлагаме ви мнението на три жени, посещавали С “9 месеца” на училище, които са дали живот на детето си чрез секцио.

Заложих на сигурността

Стела Бранева, 31 год., счетоводителка:
Решението за секцио не беше лесно за мен, тъй като предпочитах вагиналното раждане. В края на краищата обаче надделя желанието за по-голяма сигурност – бебето беше много голямо и моята акушер-гинеколожка прецени, че рискът от дълго и усложнено раждане ще е висок. Освен това тя прогнозира, че накрая все пак ще се наложи секцио, както беше при раждането на първото ми дете.
За щастие операцията беше извършена не с пълна анестезия, а с епидурална. Така имах възможност да преживея излизането на бебето ми на бял свят и веднага да се насладя на съкровения момент от първия си допир с него.
Случва ми се да се ядосвам на подмятанията на някои млади майки, че раждащите със секцио искат да си улеснят живота и да си спестят мъките, че постъпват егоистично. Тези жени нямат никакъв опит и не знаят какво говорят. Действително процесът протича по-бързо и безболезнено, но след това идват сериозните проблеми – дни наред имах много силни болки при всяко движение и при вдигане на бебето. Чувала съм, че някои родилки имат трудности с кърменето, а и обратното развитие на матката се забавя. Добре е тези, които обвиняват майки като мен, да знаят, че цезаровото сечение не е развлечение, нито удоволствие и глезотия!

Защо не се справих?

Мила Недялкова, 22 год., студентка:
И днес, осем месеца след раждането на сина ми, продължавам да се измъчвам дали не можех да предотвратя секциото. Дали се съгласих твърде бързо с предложението на лекаря и не положих достатъчно усилия да родя по естествен път? Знам, че терзанията ми са безсмислени и че би трябвало да се радвам, че детето ми е здраво и жизнено и аз все пак успях да се възстановя след операцията. През 9-те месеца мечтаех да родя като повечето жени на този свят, в тези часове партньорът ми да е до мен, да ме успокоява с мили думи и жестове. Исках да преживея всичко напълно съзнателно, без обезболяване и други медицински вмешателства. Представях си великото чувство, че със собствени усилия и болка даваш живот на малкото човече… Е, разбира се, че това беше само фантазия... Въпреки че изтърпях 26-часови контракции, които изсмукаха силите и издръжливостта ми колкото нищо в живота ми дотогава, в края на краищата не успях да родя сама бебето си. Наложи се да ми направят спешно цезарово сечение, защото имаше показания, че бебето вече сериозно страда.
Все пак постепенно спомените ми за това преживяване избледняват. Може би защото често разговарям с таткото по този повод, водя си дневник... През първия месец обаче угризенията ме доведоха до следродилна депресия и се наложи да се подложа на лечение. Днес вече мога да видя и нещо положително във всичко това. Все пак живея в ХХI в., не съм някакво голямо изключение от женското братство и не съм първата, нито ще съм последната неуспяла да роди по естествен път. Най-голямото ми успокоение е, че въпреки моите болки и мъки, при моята дъщеря нямаше тежки последствия...

Второто решение идва по-лесно

Габриела Сиракова, 32 год., офис асистент:
След първото ми раждане преди 7 години доста се притеснявах от второто. Спомените ми никак не бяха избледнели. През първата бременност се чувствах зле, повръщах много и в първите три месеца дори отслабнах. Родих в 33-ата седмица със секцио и преживяното от мен беше последвано от много страхове и сълзи.
Когато отново забременях, си дадох сметка, че ако ме очаква същата драма, едва ли ще имам сили за вагинално раждане. Помолих акушер-гинеколога си за секцио. Много добре знам, че цезаровото сечение е голяма рискова операция, но някак си имах повече доверие в лекарите и в техния опит, отколкото в собствените си сили.
Иначе не страдам от чувството, че поради секциото съм пропуснала нещо съществено. Хубавото при това раждане е, че всичко свършва бързо и знаеш какво да очакваш. Втория път за мен беше по-леко и безболезнено. Третия... ами решила съм да се опитам да се напъна, да надмогна всички страхове и да докажа, че мога да се справя с контракциите, с напъните и... с раждане, с което са се гордели и се гордеят милиони наследнички на Ева.

Експертно мнение

Д-р Георги Янев, акушер-гинеколог
Цезаровото сечение става все по-популярно не само в България, но и в Западна Европа, в САЩ. Обикновено това се обяснява с желанието на жените да родят бързо и безболезнено. Действително тези очаквания са основателни, но принос за зачестилите оперативни раждания имат и акушер-гинеколозите от клиниките. Раждането със секцио е по-сигурно и по-краткотрайно. Има и друг въпрос – финансов. За раждане със секцио понякога бъдещите майки заплащат солидна сума на лекаря, който ще ги оперира. За уговорена помощ при вагинално раждане парите със сигурност са по-скромни. Тогава не е чудно, че лекарите стимулират бъдещите майки да родят оперативно.
Добре е да се знае, че цезаровото сечение не е безопасно за раждащите. То е сериозна операция. Вярно е, че при нея жените не се напъват и не изпитват болки поради анестезията. След това обаче болките са значително повече, отколкото след вагиналното раждане. Възстановяването никак не е леко, не липсват и следоперативни проблеми. Бебето, родено след цезарово сечение, има по-сериозни проблеми с адаптацията си към външните условия на живот. Много често секциото се планира преди термина, което води до още по-големи рискове при новороденото. Освен това оперативното раждане може да има отрицателни последици за бъдещи бременности. След него например пет пъти по-често се среща неправилно закрепване на плацентата.
За съжаление раждащите не са достатъчно информирани от своите лекари за евентуалните рискове, например от кървене. Всеки акушер-гинеколог би трябвало да разясни на бъдещите майки, желаещи да родят чрез цезарово сечение, че вагиналното раждане с помощта на съвременните средства за обезболяване протича почти без болки и че секциото крие повече рискове.

Дали ако знаят повече, бременните с лекота биха се решили на цезарово сечение?!

Още в Новини

История за чудеса

През 1999 г., една история разтърси света. По време на ултразвук на бъдеща майка лекари разкрива, че бъдещото й бебе има дефект на гръбначния стълб,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream