20 Дек 2005

Как бебето понася медицинските манипулации при раждането

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(1 глас)

Прекалено многото знания за раждането могат да се окажат не толкова полезни, когато решавате как искате да протече процесът при вас. От купищата информация трудно ще отделите онова, което е подходящо за вашия случай. Освен това вие може да сте твърдо решена раждането да протече по естествен път, но във върховния момент мнението ви да се промени и бебето да дойде на бял свят чрез цезарово сечение.
Как всъщност въздействат върху бебето някои от прилаганите методи на родоразрешение? Всяка бъдеща майка има своите причини да избегне една или друга медицинска намеса, но добре е да знаете, че ако поискате помощ, рисковете за вашето дете ще са минимални. Помнете, че интервенциите се прилагат, за да излезе бебето невредимо и най-важното – за да се запазят неговото и вашето здраве.

Епидурална анестезия
Епидуралната анестезия предизвиква противоречиви мнения. В специализираната литература например се съобщава, че бебетата, родени по този начин, в началото са по-сънливи и при тях могат да се появят различни проблеми. Не се притеснявайте – днешните средства за епидурална анестезия са далеч по-съвършени от някогашните. Случва се упойката да понижи за кратко кръвното налягане на раждащата, което за няколко минути може да се отрази неблагоприятно на бебето. Но този ефект бързо преминава доста преди раждането.
Епидуралната анестезия не увеличава риска от цезарово сечение. До известна степен тя затруднява напъните и по статистически данни честотата на инструменталната помощ при раждането (вакуум-екстрактор или форцепс) се увеличава с няколко процента (от 7 на 12%). Днешните средства, използвани за епидурална анестезия, не се отразяват чувствително на силата на напъните. Освен това акушерките вече имат повече опит с воденето на раждането при този начин на обезболяване.

Вакуум-екстрактор
Главата на бебето, родено с помощта на вакуум-екстрактор, за няколко дни може да има конусовидна форма, а понякога на върха й да се образува хематом (кръвонасядане). Новороденото може да има жълтеница и евентуално да изпитва болки. По принцип този метод се прилага от опитен екип, а използваните при него инструменти са много усъвършенствани. При някои обстоятелства вакуум-екстракторът е по-безопасен метод от цезаровото сечение – например, когато след едночасови напъни главата е ангажирана дълбоко в таза.

Форцепс
Всеобщото мнение е, че форцепсът може да причини контузии на главата на бебето, понякога и да нарани лицеви нерви или да предизвика малка фрактура. Бебето може да получи кръвонасядане на главата, което за няколко дни се разнася. Много рядко може да останат трайни следи през по-нататъшния живот, например раздразнителност и лабилност поради често главоболие.

Цезарово сечение
Понякога то погрешно се приема като провал за бъдещата майка, но раждането не е съревнование. Някои бебета, родени със секцио, имат сериозни проблеми, които обаче не се дължат на оперативното им изваждане на бял свят. Проучвания показват, че децата, родени по този начин, имат четири пъти по-често проблеми с дишането. Тази статистика обаче не може да се приеме еднозначно. Преди всичко тя засяга плановите раждания със секцио – тези, при които жената изобщо не е минала през отделните етапи на раждането. Знае се, че контракциите при раждането помагат на белите дробове на бебето да се разгънат и да заработят активно. Ако раждащата е по-близо до 40-ата г.с., рискът от дихателни усложнения съществено намалява и при плановите операции. Вероятността от подобни проблеми спада от 4% през 38-ата г.с. на под 2% през 39-ата г.с., а през 40-ата г.с. е още по-ниска.
В крайна сметка може да се направи изводът, че цезаровото сечение не причинява проблеми за бебето.

Още в Да бъдеш баща

Опитът на таткото

У нас отскоро законодателно се прие бащите да ползват 15 дни платен отпуск след раждането на бебе. В Германия около 17% от работещите бащи излизат… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream