20 Дек 2005

Как бебето понася медицинските манипулации при раждането

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(1 глас)

Прекалено многото знания за раждането могат да се окажат не толкова полезни, когато решавате как искате да протече процесът при вас. От купищата информация трудно ще отделите онова, което е подходящо за вашия случай. Освен това вие може да сте твърдо решена раждането да протече по естествен път, но във върховния момент мнението ви да се промени и бебето да дойде на бял свят чрез цезарово сечение.
Как всъщност въздействат върху бебето някои от прилаганите методи на родоразрешение? Всяка бъдеща майка има своите причини да избегне една или друга медицинска намеса, но добре е да знаете, че ако поискате помощ, рисковете за вашето дете ще са минимални. Помнете, че интервенциите се прилагат, за да излезе бебето невредимо и най-важното – за да се запазят неговото и вашето здраве.

Епидурална анестезия
Епидуралната анестезия предизвиква противоречиви мнения. В специализираната литература например се съобщава, че бебетата, родени по този начин, в началото са по-сънливи и при тях могат да се появят различни проблеми. Не се притеснявайте – днешните средства за епидурална анестезия са далеч по-съвършени от някогашните. Случва се упойката да понижи за кратко кръвното налягане на раждащата, което за няколко минути може да се отрази неблагоприятно на бебето. Но този ефект бързо преминава доста преди раждането.
Епидуралната анестезия не увеличава риска от цезарово сечение. До известна степен тя затруднява напъните и по статистически данни честотата на инструменталната помощ при раждането (вакуум-екстрактор или форцепс) се увеличава с няколко процента (от 7 на 12%). Днешните средства, използвани за епидурална анестезия, не се отразяват чувствително на силата на напъните. Освен това акушерките вече имат повече опит с воденето на раждането при този начин на обезболяване.

Вакуум-екстрактор
Главата на бебето, родено с помощта на вакуум-екстрактор, за няколко дни може да има конусовидна форма, а понякога на върха й да се образува хематом (кръвонасядане). Новороденото може да има жълтеница и евентуално да изпитва болки. По принцип този метод се прилага от опитен екип, а използваните при него инструменти са много усъвършенствани. При някои обстоятелства вакуум-екстракторът е по-безопасен метод от цезаровото сечение – например, когато след едночасови напъни главата е ангажирана дълбоко в таза.

Форцепс
Всеобщото мнение е, че форцепсът може да причини контузии на главата на бебето, понякога и да нарани лицеви нерви или да предизвика малка фрактура. Бебето може да получи кръвонасядане на главата, което за няколко дни се разнася. Много рядко може да останат трайни следи през по-нататъшния живот, например раздразнителност и лабилност поради често главоболие.

Цезарово сечение
Понякога то погрешно се приема като провал за бъдещата майка, но раждането не е съревнование. Някои бебета, родени със секцио, имат сериозни проблеми, които обаче не се дължат на оперативното им изваждане на бял свят. Проучвания показват, че децата, родени по този начин, имат четири пъти по-често проблеми с дишането. Тази статистика обаче не може да се приеме еднозначно. Преди всичко тя засяга плановите раждания със секцио – тези, при които жената изобщо не е минала през отделните етапи на раждането. Знае се, че контракциите при раждането помагат на белите дробове на бебето да се разгънат и да заработят активно. Ако раждащата е по-близо до 40-ата г.с., рискът от дихателни усложнения съществено намалява и при плановите операции. Вероятността от подобни проблеми спада от 4% през 38-ата г.с. на под 2% през 39-ата г.с., а през 40-ата г.с. е още по-ниска.
В крайна сметка може да се направи изводът, че цезаровото сечение не причинява проблеми за бебето.

Още в Новини

АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

Д-р Йордан Мирчев, член на Българския лекарски съюз, Българското дружество по Алергология и Европейската академия по Алергология и Клинична имунология разказва: Атопичният дерматит е генетично… Прочети още »
Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл