23 Апр 2010

Кога естественото раждане става рисково?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Дори и днес в апогея на синтетичната епоха човек притихва пред чудото на онзи природен механизъм, който дава на жената интуитивното знание как да ражда.
Защо обаче някои призиви, страстно агитиращи „да се върнем към естественото раждане”, като: „Не ни слагайте системи, не ни давайте лекарства. Бъдете свидетели на раждането и ни оставете да се справим сами!”, показват само едната страна на монетата?! И защо акушер-гинеколозите са притеснени от тази тенденция?

Много посоки – един верен път
„Главната цел на новите постижения в акушерството е раждането не само да протече нормално, но и да не причини смущения в развитието на детето на по-късен етап” – това е позиция на д-р Данаил Илиев, акушер-гинеколог от МБАЛ „Токуда Болница София” и един от професионалистите, които влагат сериозни усилия за разширяване на информираността на бъдещите майки.
„За последните двеста години тенденциите в акушеро-гинекологичната практика неколкократно са се променяли. Първоначално се е смятало, че раждането трябва изцяло да се оставя на естествения си ход. По-късно актуална е тъкмо обратната нагласа. Намесата на медицинския екип става повече от доминираща, стига се до свръхбързо изкуствено разширяване на маточната шийка и вторият етап на раждането – пълното разкритие и излизането на бебето, е приключвал само за 20–30 минути. Установено е, че това също крие сериозни рискове. От около 30–40 години започва тенденцията акушеро-гинекологичната практика да се стреми да следва
онзи естествен ход на раждането, който е най-безопасен за майката и за бебето”, казва д-р Илиев и добавя: „Бих посъветвал бременните достатъчно време преди термина подробно да обсъдят с лекаря, който ще води раждането, как си представят целия процес. И ако желаят, да му дадат списък с очакванията си, който обаче следва да бъде дискутиран помежду им. Когато някоя жена дойде при мен с подобен план на раждане, се съгласявам с някои от точките: присъствие на бъдещия татко, заемане на най-удобните пози в родилния процес, свободно движение в първия етап на раждането, бебето да се закърми веднага, при желание да е денонощно при майката (това по принцип е практика в нашата болница) и т.н. Има обаче моменти в плановете, представяни ми досега, които са, меко казано, рискови за бебето и за жената”, споделя лекарят. 
Сред важните точки в списъка, които се нуждаят от по-сериозно обсъждане между лекаря и бъдещата майка, са например стимулирането на раждането със синтетичен окситоцин, контролираното пукване на околоплодния мехур в определен етап от раждането, извършването на епизиотомия, дали да се инжектира медикамент, с който да се подпомогне отлепването на плацентата, кога да се клампира пъпната връв, да се поставят или да не се поставят ваксини на бебето и т.н. Всъщност най-важен е въпросът кога една интервенция е препоръчвана от лекаря и кога тя става наложителна…

Защо понякога амниотомията е за предпочитане? 
Има състояния при вагиналното раждане, които поставят бебето в опасност и налагат екстремно бърза реакция. Сред тях е т.нар. пролабиране на пъпната връв – положение, при което тя изпада пред главата на бебето. Меката тъкан на връвта се притиска между бебешката глава и костния таз на раждащата, като това нарушава притока на кръв и съответно на кислород към бебето. Единственият изход в подобна ситуация е спешно цезарово сечение, при което бебето трябва да се роди до 5 мин, за да няма риск за него. Подобно усложнение може да се случи, когато бременната има разкритие повече от 4 см (например 7–8 см) и околоплодният й мехур спонтанно се пукне. Силата на изтичащите околоплодни води повлича пъпната връв и тя изпада пред главата поради недоброто й прилягане към маточната шийка. За да не се случи това, прието е да се извършва т.нар. амниотомия – пукване на околоплодния мехур. Под прецизния контрол на лекарската ръка изтича малко количество от течността, така че главата на бебето да може като тапа да влезе в маточната шийка и да не позволи пъпната връв да я изпревари. Тази манипулация обаче не се предприема на ранен етап, а само когато разкритието е повече от 4 см.
„Винаги когато в родилното постъпи жена с голямо разкритие и със спонтанно спукан околоплоден мехур, проверяваме тоновете на бебето и я преглеждаме, за да проверим дали няма пролабиране на пъпната връв и в какво положение е главата на бебето”, обяснява акушер-гинекологът. Това обаче не е повод за паника на всяка бременна, на която околоплодният й мехур спонтанно се е отворил у дома. При разкритие 1–2 см изтича малко количество амниотична течност и то не може да доведе до пролабиране на пъпната връв, успокоява специалистът. 
Все пак, ако ви предстои да раждате за трети или четвърти път, тръгнете по-рано към болницата. „При много от жените, които са имали няколко раждания, долната част на матката е много по-отпусната и това повишава риска от пролапс на пъпната връв. Тази опасност е особено сериозна при домашното раждане, защото, ако се случи, бебето трябва да се извади само за няколко минути. Не случайно на Световния конгрес по перинатална медицина в Берлин холандските колеги съобщиха, че в последните две години именно заради подобни рискове домашните раждания рязко са намалели”, казва д-р Илиев. 

Кога е нужен синтетичен окситоцин?   
Всяка бъдеща майка е добре да се зарежда с позитивни мисли и да си представя идеалната ситуация – раждането напредва, контракциите са особено ефективни и не след дълго се чува първият плач на бебето. Активният помощник (и основно „гориво”) в този механизъм е хормонът окситоцин. „Когато всичко върви по план и контракциите са ритмични, няма нужда процесът да се стимулира допълнително с окситоцин”, смята д-р Илиев. Има обаче случаи, при които концентрацията на ценния хормон започва да спада. Това може да се дължи както на физиологични, така и на психични причини (жената е твърде стресирана, а това потиска „срамежливия” окситоцин да се изяви). Или пък рецепторите в матката, които реагират на окситоцина, не са достатъчни. Това слага „прът в колелата” на нормалния ход на раждането. И най-важното – крие риск за бебето. Когато главата на бебето стигне костния таз и спре там, налягането върху нея постепенно се увеличава, което създава риск от вътремозъчен кръвоизлив. „Правилното поведение в този момент е да се включи система със синтетичен окситоцин, което възвръща естествения ход на раждането. Някои възразяват, че тези системи потискат собствената продукция на окситоцин. Но аз не мога да се съглася – това твърдение по-скоро е плод на емпирични заключения, отколкото на научна обосновка. Като че ли малко известен е фактът, че ефектът на хормона спира още на петата минута след като системата с окситоцин се изключи. Това е и причината, поради която окситоцинът се е наложил като средство за стимулиране на контракциите, за разлика от простагландините, чийто ефект продължава по-дълго”, твърди д-р Илиев.

Какъв е рискът на финала? 
Третият период на раждането – излизането на плацентата, се свързва с над 80% от всички обилни кръвотечения в акушерството и не трябва да се подценява. „Акушер-гинекологът, който се е сблъсквал с обилно кървене при раждане, е максимално предпазлив именно в този трети етап на родилния процес, защото знае, че това може да коства живота на жената”, обяснява д-р Илиев.  В този момент инжектирането на окситоцин (или метергин) помага за по-бързото отлепяне на плацентата и оказва превантивен ефект срещу значителната кръвозагуба. Ето защо призивът на специалиста към бъдещите майки е в този момент да се доверят на лекарската преценка. „Именно плацентарният период крие поредния сериозен риск за бременните, решили да родят у дома. Ако се случи плацентата да не може да се отлепи, възможно е да започне обилно кървене, което може да се овладее само медикаментозно и с някои хирургични методи, несъвместими с домашната обстановка. В противен случай последствията могат да са фатални”, предупреждава акушер-гинекологът. 

Сандра Керелезова

 

Още в Споделено

Историята на Биляна

След седемгодишна връзка с приятеля ми решихме, че вече сме готови да имаме дете. Започнахме да правим опити, но бебето все не идваше и това… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo