27 Авг 2004

Колко трае раждането?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(2 гласа)

Онова, което причинява болка, би трябвало поне бързо да си отива. Правилото обаче не се отнася за раждането. Без часовник и бързане ще е по-леко и за майката, и за бебето.

Раждането е истинско чудо по много причини. Най-вече защото на бял свят излиза едно малко съвършенство. И защото женският организъм се подчинява на мощния ритъм, наложен от природата. И защото матката е принудена изцяло да променя функциите си – след като девет месеца старателно е задържала плода, сега с всички сили се мъчи да го изтласка навън. За това е необходимо време. За пълното разкритие на маточната шийка са нужни около 150 контракции. Тъканите се разтягат сантиметър по сантиметър. Старо акушерско правило гласи, че за всеки сантиметър разкритие е необходим един час. Пълно е разкритие, което е 10 см. Тогава могат да започнат напъните и след около половин час бебето вече да е в прегръдката на мама.

Коя е нормалната продължителност?
Във всички родилни клиники продължителността на раждането се документира. Средно статистически при първо дете за нормална продължителност се приемат средно от осем до дванадесет часа. Вторите деца са малко по-бързи – те се нуждаят от шест до десет часа. Всяко следващо дете е още по-бързо – средно с един час по-малко от предшественика си излиза на бял свят. Разбира се, процесът е изключително индивидуален.
За раждащата тези данни не са от особено значение. Те могат само да я ориентират за времето, което евентуално ще прекара в родилната зала. Около три четвърти от всички раждания се вместват в статистическите рамки. Но и когато раждането е много по-продължително или пък детето излиза за рекордно кратко време, в никакъв случай не може да става въпрос за нещо извън нормата.

Субективна и обективна преценка
Обикновено близките приемат, че раждане, което продължава повече от 12 часа, е мъчително. И обратно, ако детето се появи в рамките на 2–3 часа, се смята, че събитието е било почти разходка до клиниката. Тези преценки са погрешни, тъй като времето няма нищо общо с начина, по който жените понасят контракциите. За много от тях раждането започва още с пътуването към клиниката. За акушерките и лекарите старта дават контракциите, които водят до разкритие. Важно е да се знае, че в началото паузите между контракциите са много по-дълги от самите контракции. В ранната фаза на разкритие матката се контрахира за около 30–60 секунди. Следва пауза от около 3–5 минути, през които не се усеща никаква болка. При около 20% от жените раждането не протича по описания в учебниците начин. Понякога разкритието е 5 см и няма признаци да се увеличава въпреки контракциите. Това е отчайващо, но може да се преодолее, особено ако раждащата е спокойна. Често тя е изморена, липсва нужната сила за тонуса на маточната мускулатура. В този случай добър ефект може да имат топлата вана или лекият масаж, както и малко сън.
Ако всички щадящи методи останат без ефект, облекчение може да се постигне чрез епидурална анестезия. Тя премахва болките и напрежението и дава възможност на матката да възобнови дейността си. Излишно е да се тревожите, ако раждането продължава по-дълго – с много малко изключения бебетата се справят добре и в такива случаи.

Може ли да стане прекалено бързо?
Около 5% от ражданията траят до два часа. Обикновено това се случва при жени с повече раждания, но може да се наблюдава и при първескини. В никакъв случай бързото раждане не е по-лесно от продължителното. Раждащата се чувства пренатоварена, разкъсванията на перинеума са по-чести, тъй като тъканите нямат време да се разтегнат достатъчно. И главата на детето може да е значително деформирана.
По-бързо, по-бавно или средно статистически – в крайна сметка за родителите от най-голямо значение е финалът, моментът, в който бебето е при тях!

За да протече добре
Проф. Биргит Зеелбах – Гьобел, директор на родилна клиника в Регенсбург, Германия, и майка на четири деца, дава следните съвети на раждащите:

  • Вслушвайте се в ритъма на контракциите. Не часовникът, а Вашето тяло диктува такта.
  • Доверете се на тези, които Ви помагат при раждането, когато Ви съветват да се отпуснете, вместо да усилвате изкуствено контракциите. По-бързото раждане не означава по-лесно раждане!
  • Помолете партньора си да е по-сдържан. Ако раждането им се стори твърде продължително, някои мъже грубо настояват акушерките и лекарите да предприемат нещо. С това те не помагат на половинките си, напротив…

 

Още в Здраве

Първи зъбки – радост и тревога

Всеки родител е щастлив, когато се появят първите зъбки на неговото дете. За да се запазят бебешките зъбки здрави обаче, необходими са повече грижи и… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream