12 Юни 2019

Митове и истини за цезаровото сечение

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(2 гласа)

По една или друга причина около 40% от жените в България раждат с цезарово сечение. Ако сте една от тях, или ви предстои да преживеете секцио, е важно да бъдете достатъчно информирани и в състояние да разграничите фактите от митовете.

Ето няколко от най-разпространените митове за оперативното раждане:

  1. Ако си раждала с цезарово сечение, не се брои за раждане.

Олеле! Можете ли да повярвате, че това (нелепо) твърдение си проправя път до социалните мрежи. Всеки начин, по който раждате детето си – вагинално, чрез цезарово сечение, с или без упойка – се счита за раждане. Никой не е по-добър или по-малко законен от другия.

  1. Можете да насрочите секцио, ако желаете да избегнете вагиналното раждане.

В медицинския свят тази практика не се насърчава. Редно е цезарово сечение да бъде планирано, когато има медицинска причина за него. Особено като се има предвид, че секциото е сериозна операция.

  1. По време на операцията ще бъдете в безсъзнание.

Често това не е така. Когато всичко по време на операцията върви по план, анестезиолозите използват епидурална или спинална упойка, която ви обездвижва от кръста надолу. Въпреки това е нормално да усещате допир. Това от своя страна означава, че в определени точки е възможно да почувствате силен натиск, особено в момента, в който се ражда бебето. Ако почувствате болка, говорете! Вашият анестезиолог може да помогне, затова не се колебайте да го информирате за всяко по-съмнително усещане по време на операцията.

  1. Няма да можете да видите бебето си в продължение на часове.

Това определено е мит, но е важно да се консултирате с болницата, където планирате да раждате. Контактът „кожа до кожа“ е много важен за майката и бебето в първия час след появата на новороденото, а жените, които раждат секцио, имат възможност да видят и подържат бебето си само в рамките на няколко минути. Някои болници все още прилагат по-стари политики, където бебето веднага се извежда от операционната зала и се държи далеч от майката по-дълго време. Добре е да знаете какво е важно за вас, за да можете да проучите възможностите на различните болници, преди да изберете.

5. Секциото е също толкова безопасно, колкото и естественото раждане.

Това за съжаление е мит. Усложненията по време на раждане, като повишена загуба на кръв, кръвоизлив, инфекции и образуване на тромби, които могат да бъдат твърде опасни и застрашаващи живота, са значително по-чести при цезаровото сечение. Ето защо то трябва да се извършва единствено при необходимост и медицинска препоръка. 

6. Ако веднъж родиш секцио, всички следващи раждания трябва да бъдат оперативни.

За щастие, това не е вярно. Напълно възможно е да се опитате да родите вагинално след цезарово сечение. Този въпрос, разбира се, трябва да обсъдите с лекаря си, който ще прецени възможностите и рисковете според конкретната ситуация. 

7. Възможно е при цезарово сечение да не успеете да кърмите бебето.

Вярно е, че жените, които се подлагат на секцио по-често изпитват трудности при кърмене на бебето, но те невинаги са свързани със самата операция. Можете да използвате помощта на консултант по кърмене, който да ви покаже удобни позиции, да се увери, че сте достатъчно добре хидратирана и получавате нужната почивка по време на вашето възстановяване. Много майки, които са родили секцио, се справят успешно с кърменето.

Още в Любопитно

Последното бебе на 2011 г. се казва Янко

ЯНКО ЕМИЛИЕВ ШАРКОВ е роден на 31 декември 2011 г. в 23 ч. и 58 мин. в МБАЛ „Пазарджик“ по време на дежурството на д-р… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo