19 Фев 2011

На финала

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Вече 9 месеца живеете с мисълта за вашето бебе. Ето че сте на финала и всеки момент то ще се роди. Вашето тяло, а и бебето се настройват за голямото събитие по различен начин. Вижте как протичат промените и подготовката точно преди старта на срещата.

Подготовка преди началото
При вас. Първият сигнал, че Големият ден идва, е падането на „тапата”. Не се плашете, ако забележите лепкаво, розово-кафяво зацапване върху бельото си. Това е сигнал, че слузестата запушалка, предпазваща матката от инфекции, е паднала. Това може да стане часове или дни преди раждането, но и по време на самия процес. Изтекат ли и околоплодните води, тогава процесът е в ход. Бебето трябва да се роди в рамките на 24 часа.
Старт на раждането дават хормоните, които „кипят” в организма ви. В този период някои бъдещи майки дори повръщат или имат диария. Високото ниво на прогестерона (хормон, който 9 месеца ви е предпазвал от спонтанен аборт) изведнъж спада и дава възможност на матката да се свива. Нивото на естрогените се покачва и маточната шийка омеква. Контракциите се активират от простагландините и окситоцина…
При бебето. То се премества по-надолу и главата му се настанява в таза. Причината е заемане на позиция за пътуването през родилния канал (ако не е разположено седалищно). При първа бременност това придвижване става 3–4 седмици преди термина. Ако раждате за втори път, главата на бебето може да остане високо до началото на родилния процес, защото мускулите на матката вече са се разтягали.

Вълните на контракциите
При вас. През тази „скрита” фаза матката започва да се свива. Маточната шийка се избутва нагоре и се разтяга навън, докато разширението стане 10 см в диаметър. Контракциите (стягане на корема), които отначало са слаби и кратки, постепенно набират скорост. Получи ли се разкритие от 3 см, раждането започва. Ако раждате за първи път, тази фаза продължава около 8 часа. А в края й ще имате силно желание да напъвате – сякаш ви се ходи по голяма нужда и искате да се облекчите. Слушайте обаче инструкциите на акушерката! Тази преходна фаза може да предизвика у някои раждащи треперене и гняв.
При бебето. Бебето има водеща роля в родилния процес, като праща хормонални сигнали, че е готово да излезе. То притиска маточната шийка, в резултат на което контракциите се засилват. Ако бебето е в тилна позиция (неговият гръбначен стълб е успореден на вашия), то бавно ще се извърти, така че гърбът му да следва извивката на корема ви.

Напъване и дишане
При вас. През тази активна фаза матката действа като преса, за да избута бебето навън. Излизането на най-широката част на главата може да се окаже трудно, но то ще бъде последвано от голямо облекчение – раменете и цялото тяло се плъзват лесно надолу.
При доста раждащи тази фаза трае няколко минути, особено при второ раждане. При някои първескини обаче може да се проточи часове. От голямо значение е да дишате правилно. Дори първата фаза да е била изтощителна, през активната фаза ще откриете, че разполагате със скрити запаси от енергия.
При бебето. При пътуването през родилния канал белите дробове на бебето стимулират производството на сърфактант (субстанция, която поддържа отворени най-крайните разклонения на белите дробове). Това вещество помага на малкото човече да диша, когато се появи на белия свят. След като главата достигне мускулите на тазовото дъно (последното препятствие пред външния свят), тя се завърта напред и преминава през изхода на родилния канал. Тялото на бебето излиза.

Още не е краят
При вас. Честито! Имате прекрасно бебе. То започва своя живот в нашия свят, но вие имате още работа. До 15 минути след появата на бебето матката започва да се свива, а контракциите стимулират отлепването на плацентата. Акушерката внимателно ще издърпа пъпната връв, за да съдейства за „раждането” на плацентата. Ако процесът е протекъл бързо, може да се появят неконтролируеми мускулни потрепвания (гърчове). Но не се тревожете – това е краят на раждането.
При бебето. Натискът от малкото пространство в корема и от силата на контракциите изчезва и бебето се озовава в странен свят. За пръв път усеща въздуха върху кожата си и поема глътка от нашия живот. Светлината заслепява очите му. Шумът атакува ушите му. Сега за него започва голямата работа – да свикне с новия свят, да се развива, да расте… Вие ще му помагате. В крайна сметка то познава единствено вас.

Д-р Георги Янев
акушер-гинеколог

Още в Захранване

Опасните кристали

Често може да чуете, че през 9-те месеца е добре да намалите храните, които съдържат оксалати. Какви вещества са те? Това са соли и естери… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream