31 Юли 2012

Неговият първи час

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Бебето вече е в прегръдката ви. Вълнуваща среща! Каква огромна промяна – за малкото същество, което трябва да се приспособи към по-студения въздух и силната светлина. За щастие новороденото не е толкова безпомощно – разполага с невероятни способности емоционално да се свърже със семейството си. Какви хитрости е измислила природата и защо първият час е толкова важен?

Раждане със секцио

50-а секунда, първа минута. Бебето вече е на белия свят. Защо не плаче? Първо трябвада се отстранят около 15 мл околоплодна течност от белите му дробове. Поради това при бебетата, родени със секцио, се прави изсмукване на течността. Ако са добре, в повечето клиники те се поставят на гърдите на майката. Бебето се съвзема бавно – кашля и пъшка, след което се чува тихо изплакване.
3-а минута – силна топла прегръдка. За бебето раждането е експлозия в безгранично пространство. Затова да го прегърне здраво, да му даде сигурност, е първият рефлекс на мама, която го поема. Природата използва това поведение – близкият контакт кожа до кожа предизвиква в организма на майката отделяне на окситоцин, хормона на привързаността. Бебетата, които прекарват първия час голи върху гърдите на майките си, имат по-малкотрудности при сученето и плачат по-рядко.

Вагинално раждане
20-а секунда, първа минута. Бебето веднага изплаква – силно и високо. В родилния канал гръдният му кош е бил така притиснат, че в дихателните му пътища има съвсем малко секрет. Така бебето веднага може да започне да диша с белите си дробове и да направи първите си дихателни движения. Силният плач е здравословен. Виковете преустановяват затварянето на гласните гънки и отварят пътя за снабдяване с кислород.
Първа минута – здраво опаковано. За да не губи топлина, бебето се увива с топли кърпи и внимателно се разтрива. Така кръвообращението му се раздвижва, като това трае около пет минути. Някои бебета треперят, кихат или хълцат. Допряно кожа до кожа до мама, бебето запазва нужната температура и адаптацията му протича по-лесно.

Раждане със секцио
9-а минута – как изглеждаш? Отново при мама. Тя веднага започва опознаването. Когато за първи път майката се вглежда подробно в бебето си, тя го изучава почти винаги с една и съща последователност, независимо дали е в европейска клиника, или в африканска колиба. Отначало докосва пръстчетата на ръцете, след няколко секунди погалва целите ръце до раменете, след това крачетата. Влюбването започва! Важно е да не се пречи на този пръв контакт. Той е основата на добрата връзка между майката и бебето. Смайващо е, че когато легне, инстинктивно майката полага бебето си на лявата гърда, близо до сърцето.
10-а минута – Апгар тест. Състоянието на всяко бебе се оценява една минута, пет минути и десет минути след раждането. Добър ли е цветът на лицето? В ред ли са мускулният тонус, рефлексите и дишането? Състоянието му е много добро, когато то е оценено с девет до десет точки, при седем до осем точки детето също е добре, но трябва да се наблюдава. При шест и по-малко точки при него има риск и се налага стриктен контрол. Критериите за този тест са установени от д-р Вирджиния Апгар през 1953 г. Прилагането му допринася съществено за намаляване на детската смъртност.

Вагинално раждане

2-ра минута – прерязване на пъпната връв. Ако в този момент присъства таткото, той може да пререже пъпната връв. При доносеното новородено това става около минута и половина след като тя престане да пулсира. Дотогава от майката към новороденото се е преляла достатъч но кръв.
8-а минута – контакт с поглед. Бебето си е отпочинало достатъчно и втренчено наблюдава мама. В тази фаза бебетата почти никога не плачат, те се намират в състояние на спокойствие и крайно внимание. Вродената им способност за установяване на контакт подготвя почвата за бъдещата силна връзка. Само четири часа след раждането новородените могат да различават лицето на майка си от останалите. След това време бебето започва да примлясква, а мама го имитира – те комуникират помежду си. Между другото новороденото се упражнява и за следващото движение, което го очаква – сученето.

Раждане със секцио
20-а минута – усмихни ми се! Бебето вече може да се премести върху гърдите на татко. Коремът на мама трябва да се зашие. Татко полага всички усилия за сближаване, при което комуникацията между майката и детето е прекъсната. Проучвания показват, че това е причината, поради която само 26% от майките, родили със секцио, се справят напълно с кърменето и следродилната депресия при тях протича по-тежко.Затова в някои клиники след операцията бебето не се
отделя от майката.
37-а минута – преглед. Акушерка или неонатолог извършва задължителния за всички бебета преглед – оглежда за признаци на заболявания и за зрелостта на бебето, смъкнали ли са се тестисите, ако е момче, розова ли е кожата, има ли нокти... След това новороденото се измерва. После се предава на мама, която го очаква с нетърпение. Гушкането веднага е
наваксано.

Вагинално раждане
25-а минута – кърмене. Бебето започва да извършва сукателни движения и да смуче зърното на гърдата на мама. При това в нейния организъм се задействат рецептори, от които зависи изтичането на кърмата. Отделят се ендорфини – хормоните на щастието. Новороденото само се насочва към гърдите на мама. Неслучайно кърмачетата проявяват подчертан интерес към кръглите форми – те упражняват върху тях магично привличане и гарантират, че ще намерят гръдното зърно. Първо то ближе майка си, след това отваря уста и започва да суче, като че ли винаги го е правило. Нивото на окситоцина при мама силно се повишава, което между другото води и до изтласкването на плацентата и затварянето на много кръвоносни съдове в матката. Ако в тези моменти наблюдавате новороденото, може да ви поразят силата, енергията, решителността, с които това малко същество се бори за оцеляването си.


„9 месеца”

Още в Традиции и обичаи

Жена в един мъжки свят

Да бъдеш жена в едно традиционно патриархално общество, съвсем не е лесно. От ранна детска възраст момичетата се приучват на домашните дейности и занаяти. Те… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream