24 Юли 2009

Нежелателното секцио по желание

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Когато преди няколко години Виктория Бекъм избира да роди с цезарово сечение втория си син на конкретна дата между два важни мача на известния й съпруг, решението й става повод за бурни обществени спорове в Англия. Причината е разрастващата се тенденция, особено сред звездите, да се избира раждане чрез секцио без медицински показания. Тогава под звучното мото „Too posh to push!” („Твърде изискана, за да напъва!”) поддръжници на естественото раждане протестират срещу извършването на цезарово сечение по желание.
Кои са най-честите притеснения, които стават причина вече и доста българки да избягват вагиналното раждане? Какви рискове крие операцията за майката и за бебето? Глезли ли са наистина жените, предпочели секциото, както някои ги определят?     
Потърсихме отговори на въпроси, свързани със секциото по желание, от доц. д-р Здравка Богословова – една от най-опитните и обичани от бъдещите майки акушер-гинеколожка в София.
Не повече от 5–6% от бременните жени, които идват в кабинета на д-р Богословова, желаят да родят със секцио, без да има медицински причини за това. „Няма нищо по-хубаво за майката и за бебето от естественото раждане. Но когато една жена сподели с лекаря си желанието да роди със секцио, той не бива да се отнася принебрежително към избора й. Преди всичко трябва внимателно да изслуша мотивите й”, убедена е д-р Богословова.
Страхът от болката
и от продължителността на естественото раждане са сред основните причини за избора на секцио. Чувството на тревожна неизвестност как ще завърши процесът за бебето също е сред мотивите бъдещата майка да отхвърля естествения родилен акт. „Не са за пренебрегване и опасенията на жената, че след естествено раждане тя ще има увреждане на тазовото дъно, на детеродните органи и на пикочно-половата система, че ще има болки и няма да може да води нормален полов живот”, допълва лекарката.
Често и в Интернет циркулират страховити истории за естествено раждане, които подклаждат тези опасения. Но именно лекарят трябва да разсее митовете от реалността. Преди всичко да установи дали в конкретния случай действително няма медицински фактор, който налага операция. Ако липсват акушерски показания за такова раждане, лекарят трябва да обясни на бременната рисковете от цезаровото сечение. А
рискове действително има
Известно е, че при секцио смъртността при раждащите е 4 до 6 пъти по-висока в сравнение с раждането по вагинален път. Макар да се твърди, че операцията е най-безопасният метод за бебето, д-р Богословова смята, че съвсем не е така. Например при планово секцио, което се извършва седмици преди термина, има риск бебето да се роди незряло и с дихателни проблеми. При твърде ранното изваждане от майчината утроба има опасност да се развие т.нар. респираторен дистрес синдром, защото белите дробове на бебето все още не са подготвени за външната среда. Затова според д-р Богословова изключително важно е
АГ специалистът
компетентно да определи най-подходящата дата

за плановото секцио, така че максимално да се изключат рисковете за бебето.
„Понякога по-добре е, ако е възможно, да се изчакат първите признаци на родилна дейност при жената и едва тогава да се направи цезаровото сечение”, обяснява акушер-гинеколожката.
Професионалистът трябва да умее предварително да предвиди дали жената може да роди по естествен път, или за нея секциото е неизбежно. А, както обяснява д-р Богословова,
спешното секцио е по-рисково от плановото
и затова не е желателно. „Принципът, известен като „trial of labour” („опит за усилие”), вече е отхвърлен от съвременната медицина”, твърди лекарката.
Понякога има и непредвидим и за най-добрия лекар развой на процеса, когато например сърдечните тонове на бебето започват да заглъхват. Тогава секциото е наложително.
Не се ли забелязва тенденция лекарите да се презастраховат и с голяма лекота да пристъпват към цезарово сечение? „Може би наистина има такава тенденция. За мен пример е секцио заради късогледство при раждащата. В дългогодишния си лекарски стаж съм била свидетел на един-единствен случай на усложнение на проблеми с очите при родилка вследствие на напъните. Когато обаче има по-тежко очно заболяване и офталмологът изрично е забранил естествено раждане, се налага секцио.” Според д-р Богословова друга причина за многото цезарови сечения в България е и недостатъчната квалификация на доста акушер-гинеколози от по-младото поколение. Това проличава най-вече при по-специални случаи, например при седалищно предлежание на плода. По този повод д-р Богословова прави извода:
„Слабият акушер-гинеколог предпочита секциото”
Някои защитници на естественото раждане критикуват не само цезаровото сечение по желание, но и вагиналното раждане чрез индукция. „Не одобрявам предизвикването на родилния процес, защото някой астролог е препоръчал бебето да се роди точно в определен ден. Като лекар обаче не бих оставила дори и най-страстната привърженичка на естественото раждане да се измъчва 48 часа от родилни болки не само заради нея, но и заради детето”, категорична е д-р Богословова. Според нея недопустимо е внезапно сред медицинските показатели за секцио или за индукция на раждането да се добавят наближаващ уикенд, лекарски отпуск и дори вечерният футболен мач на любимия отбор… А такива случаи не са рядкост за някои лекари.
Важно е акушер-гинекологът
да е и добър психолог

за да вникне в мотивите на бъдещата майка, избрала секцио по желание. Според д-р Богословова: „Ако бъдеща майка над 35 години желае да роди по естествен път и няма медицинска пречка да го направи, това е чудесно. Но голяма част от жените на тази възраст са преживели няколко спонтанни аборта, години са се борели с безплодието. Това психически ги е травмирало и те не желаят да поемат риск. Мисля, че като лекари трябва да уважим избора им да родят с операция.” 

Сандра Керелезова

 

 

Още в Имунизации

Заложено е в имунизационния календар

Възможно ли е от ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ДТК) да се отстрани коклюшовия компонент? През първата година на детето се прави ваксина ДТК,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo