28 Окт 2004

Нормално (физиологично) раждане - Предимства пред оперативното родоразрешение

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Когато се изброяват предимствата на нормалното (физиологичното) раждане, първо трябва да се изясни какво представлява това родоразрешение. То се определя като нормално, когато бебето се роди до 12 часа от началото на контракциите посредством естествените сили на майката, когато процесът се осъществява през нормалните родилни пътища и няма увреждания при детето и при майката. Тази проста дефиниция е полезна, но тя не е гаранция за определението “нормално”, докато раждането е в ход и още не е завършило напълно.
Едно раждане се определя като нормално и от гледна точка на темпото и на скоростта на разширението на шийката на матката. През последните едно-две десетилетия се наблюдава тенденция на съкръщаване на продължителността на процеса. Воденето на раждането не започва с пристигането на бременната жена в родилната клиника, нито с маточните контракции. То стартира още от пренаталния период с подготвителното обучение. Бъдещата майка научава какво й предстои, кога да тръгне за родилния дом, какво да вземе за там и др. Антенаталната (предродилната) подготовка премахва страховете на жената, придобити от разкази за “ужасни” раждания на приятелки и познати или от спомени за неблагоприятни предишни бременности и раждания.
Например в Пловдив такова обучение се провежда в Центъра за бременни жени към Първа поликлиника. Задачите на лекаря и акушерката при воденето на раждането преди всичко са:

 • Да се роди нормално дете, с минимален физически дискомфорт.
 • Да се осигури максимално психично удовлетворение на родителите.
 • Да се предвидят, диагностицират и лекуват евентуални патологични състояния, преди да се е развила значителна опасност за майката и за детето.
  За постигането на тези цели, важно е да се има предвид, че повечето (85–90%) от жените раждат здрави деца спонтанно, с минимална акушерска помощ. Бременните трябва да знаят, че раждането е естествен процес.
  При една (неголяма) част от бъдещите майки съществува висок риск по време на раждането. При тях се налагат много внимателно наблюдение и готовност на медицинския персонал за активна намеса, ако е необходимо.
  Предимствата на нормалното физиологично раждане са: Раждащата преживява родилния процес и възможно най-рано осъществява физически контакт с новороденото.
 • Още в първите часове след раждането майката може да поеме грижите за детето си (кърмене, къпане и др.).
 • На родилата по естествен път се спестяват всички неприятни усещания (болка и др.) и евентуални усложнения, свързани с оперативното родоразрешение (цезарово сечение).
 • Инфекциозните усложнения в следродилния процес са минимални.

 

Още в Новини

Мечти на килограм – внимавайте, сбъдват се!

Борбата за зачеване е един труден и много емоционален процес. За Анди и Сара тежката присъда, че не могат да имат деца се оказва решаваща… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo