28 Окт 2004

Нормално (физиологично) раждане - Предимства пред оперативното родоразрешение

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Когато се изброяват предимствата на нормалното (физиологичното) раждане, първо трябва да се изясни какво представлява това родоразрешение. То се определя като нормално, когато бебето се роди до 12 часа от началото на контракциите посредством естествените сили на майката, когато процесът се осъществява през нормалните родилни пътища и няма увреждания при детето и при майката. Тази проста дефиниция е полезна, но тя не е гаранция за определението “нормално”, докато раждането е в ход и още не е завършило напълно.
Едно раждане се определя като нормално и от гледна точка на темпото и на скоростта на разширението на шийката на матката. През последните едно-две десетилетия се наблюдава тенденция на съкръщаване на продължителността на процеса. Воденето на раждането не започва с пристигането на бременната жена в родилната клиника, нито с маточните контракции. То стартира още от пренаталния период с подготвителното обучение. Бъдещата майка научава какво й предстои, кога да тръгне за родилния дом, какво да вземе за там и др. Антенаталната (предродилната) подготовка премахва страховете на жената, придобити от разкази за “ужасни” раждания на приятелки и познати или от спомени за неблагоприятни предишни бременности и раждания.
Например в Пловдив такова обучение се провежда в Центъра за бременни жени към Първа поликлиника. Задачите на лекаря и акушерката при воденето на раждането преди всичко са:

 • Да се роди нормално дете, с минимален физически дискомфорт.
 • Да се осигури максимално психично удовлетворение на родителите.
 • Да се предвидят, диагностицират и лекуват евентуални патологични състояния, преди да се е развила значителна опасност за майката и за детето.
  За постигането на тези цели, важно е да се има предвид, че повечето (85–90%) от жените раждат здрави деца спонтанно, с минимална акушерска помощ. Бременните трябва да знаят, че раждането е естествен процес.
  При една (неголяма) част от бъдещите майки съществува висок риск по време на раждането. При тях се налагат много внимателно наблюдение и готовност на медицинския персонал за активна намеса, ако е необходимо.
  Предимствата на нормалното физиологично раждане са: Раждащата преживява родилния процес и възможно най-рано осъществява физически контакт с новороденото.
 • Още в първите часове след раждането майката може да поеме грижите за детето си (кърмене, къпане и др.).
 • На родилата по естествен път се спестяват всички неприятни усещания (болка и др.) и евентуални усложнения, свързани с оперативното родоразрешение (цезарово сечение).
 • Инфекциозните усложнения в следродилния процес са минимални.

 

Още в Мнението на специалиста

Не повтаряйте грешката

Наскоро претоплих дъщеря си и по кожата й се появиха ситни пъпчици. С каква козметика да я третирам? Избягването на подобни грешки е единственото сигурно… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai