27 Авг 2004

Нормално (физиологично) раждане

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Раждането е най-физиологичният процес, сътворен съвършено от природата, който увенчава с щастлив край 9-месечното очакване. Той е върхов стадий на нервното и физическото напрежение. Понятието нормално раждане включва няколко критерия. От гледна точка на времето то е нормално, когато започне между 38-ата и 42-рата гестационна седмица (г.с.). Продължителността му не трябва да е повече от 18 часа и по-малко от 3 часа. У нас се приема, че родилният процес трябва да завърши до 12 часа след постъпването на жената в родилната зала.
Факторите, които оказват влияние върху нормалния ход, са много: възраст на бременната, брой на вече родените деца, интервал между ражданията, размери и тегло на бебето, големина на женския таз, протичане на бременността.
В родилния процес вземат участие всички органи и системи, като първостепенна роля играят матката, мекият родилен път, костният таз, мускулите на коремната стена, диафрагмата и тазовото дъно (коремната преса).
По време на раждането в значителна степен се натоварват сърдечно-съдовата система и дишането. Това е период на тежък физически труд и на максимално психично натоварване. Процесът преминава през няколко стадия.
Най-напред се появяват т.нар. предвестници на раждането
Понякога тези предвестници са слабо изразени и раждащата може дори да не ги забележи. Признаци на старта могат да са увеличението на секрета от влагалището, зачестяването на т.нар. контракции на бременността, които се усещат като по-чести безболезнени втвърдявания на корема. Обикновено те се появяват през нощта, когато бъдещата майка е по-спокойна и няма някакви външни дразнители. Друг признак е облекчаване на натиска в областта под ребрената дъга, като жената чувства, че й “олеква под лъжичката”. В този период е възможно налягането върху пикочния мехър да се засили и позивите за уриниране да зачестят. Могат да се появят смущения, като чувство за горещина, прилив на кръв към главата, недостиг на въздух, а настроението да стане лабилно (по принцип бременната е склонна към меланхолия и емоционална ранимост). Приема се, че истинското раждане започва, когато маточните контракции станат по-чести (2–3 за 10 минути), не преминават след приемане на обезболяващи средства, стават по-продължителни и по-болезнени. Тогава започва първият период на истинското раждане, наречен
стадий на разширение на маточната шийка
Най-характерни за този период са маточните контракции. При жени, които раждат за първи път, те са общо около 136, а при повторно раждащи – 68. Контракциите са неволеви и не могат да се контролират от жената. Те са с различна продължителност. В началото траят около 20–30 секунди, а в края на периода – 30 до 90 секунди. Това е най-трудният период за раждащата, защото е свързан с болка и трае най-дълго (6–8 часа). Маточните контракции водят до разкритие на канала на матката – така детето си проправя път до външните полови органи. През този период е възможно околоплодният мехур спонтанно или изкуствено да се разкъса. Когато разширението на маточната шийка стане 10 см, на практика няма препятствие пред главичката на бебето и тя навлиза във влагалището. Тъй като то е разделено от правото черво само с една тънка преграда, раждащата усеща натиска на детската глава като неудържими позиви за ходене по голяма нужда. Започва
следващият период – изгонването на плода
Жената има напъни, които следват през 3–4 минути и траят около 1–2 мин. Напъвайки се, раждащата изгонва плода в посока на най-малкото съпротивление – към влагалището. Важно е бъдещата майка да умее правилно да се напъва, за да изтласка детето навън. Когато главичката се покаже пред половите органи, намесва се акушерката, която направлява раждащата и й помага да роди бебето. Няма по-голямо облекчение от края на раждането и появата на дългоочакваната рожба.
Следва последният – плацентарният период
през който се ражда плацентата. За това понякога са необходими не повече от 10 минути. Кръвта, която се губи по време на раждане, е около 300 мл, като тази загуба не заплашва здравето на жената.

Още в Възпитание на детето

Какъв тиранин!

Една сутрин вашето довчера кротичко, усмихнато и дружелюбно слънчице се събужда и вие не можете да го познаете – то плаче яростно, хапе, рита и… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream