24 Ян 2005

Нормално раждане

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Нормалното раждане протича в три периода, които имат различна продължителност в зависимост от това дали раждането е първо или второ, трето и т.н. Първи период – период на разкритието. Той започва с първите ритмични маточни контракции или спонтанното пукване на околоплодния мехур. Краят на този период е пълното разтваряне на маточната шийка. При раждащи за първи път това продължава около 12–18 часа, а при раждали повече от един път – 8–10 часа.
През първия период раждащата е в предродилната зала. Това е най-болезненият от трите периода. Основна роля имат маточните контракции – те трябва да се регулират през такъв интервал от време и да протичат с такава сила и продължителност, че да успеят да дилатират (разширят) маточната шийка, за да стане възможно бебето да премине през нея. Всичко това протича постепенно и за много часове. Отначало маточните контракции са през значително голям интервал от време (20–25 минути), траят кратко (около 15–20 секунди), не са силни и са слабо болезнени. Постепенно интервалът между тях се скъсява, но силата и продължителността им се увеличават, а субективното усещане за болка расте. Така във времето родилната дейност се регулира, маточната шийка започва да се отваря най-напред в горния, а впоследствие и в долния си край (отворен към влагалището). Първият процес се нарича изглаждане на маточната шийка и се измерва в проценти, а вторият – разкритие (разширяване) и се отразява в сантиметри. При раждащи за първи път пълното отваряне на маточната шийка следва последователно процесите изглаждане–разкритие, докато за вече раждалите тези процеси протичат почти едновременно. Оттук идва и разликата в продължителността на първия период на раждането при първескините и при вече раждалите.
През този период се пука околоплодният мехур. Понякога това става спонтанно заедно с първите маточни контракции, в хода на раждането или дори още преди появата на изявена родилна дейност. В други случаи целостта на мехура се запазва дълго след като вече маточната шийка е разширена. Тогава съдържащите се в околоплодния мехур води се разпределят в два полюса: преден – разположен пред главата на бебето, и заден – заемащ пространството зад и около плода. До определен момент първият полюс действа като дилататор върху канала на маточната шийка, но при достигането на определено разкритие забавя процеса. Поради това с помощта на инструмент трябва да бъде пукнат от лекар – така се ускорява първият период на раждането.
Периодът на разкритието е пасивен период по отношение на физическото съдействие от страна на раждащата. Втори период – изгонване на плода. Началото му е при достигане на пълното разширение на маточната шийка, а краят му – излизането на плода. Място на протичане – родилната зала. През този период развитието на процеса зависи главно от усилието, с което бъдещата майка напъва. Двигателят отново са маточните контракции, към които обаче по рефлекторен път се включва и коремната преса. Комбинацията от двете се нарича напън, а субективното усещане на болка ниско долу в областта на корема се трансформира в чувство за ходене по голяма нужда. Това усещане кара раждащата да съдейства активно за повишаването на вътрекоремното налягане, благодарение на което последователно се раждат най-напред главата, после рамената и телцето на бебето. От изключително важно значение за плавното и безпроблемно протичане на втория период е раждащата внимателно да слуша командите на лекаря и на акушерката и да изпълнява правилно изискванията им. Трети период на раждането. През него плацентата трябва да се отдели от стените на матката, а след това да се изгони от кухината й. Плацентарният период е най-рисковият за раждащата поради вероятността за настъпване на трудно овладяващи се кръвотечения. В съвременното акушерство рискът е сведен до минимум.
С установяване на целостта на плацентата и предлежащите й ципи може да се каже, че раждането е приключило и жената навлиза в периода на пуерпериума (следродилния период).

Още в Новини

Звездният парад 2004

Приключи 9-ият фотоконкурс за корица на списание "9 месеца" през 2004 г. Както винаги досега, интересът бе изключително голям. Участваха 948 деца на възраст от… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai