16 Фев 2010

Няма пълно 6...

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Качеството на родилната помощ в Германия е на едно от първите места в света. Въпреки това немските специалисти, а и бъдещите майки смятат, че има още много неща, които трябва да се подобрят...

Акушерка до всяка раждаща
Желанието на Хелга Албрехт, председател на Германския съюз на акушерките, което тя формулира като настоятелно искане, е за повече персонал в родилната зала. Поради съкращения на персонала днес една акушерка отговаря едновременно за три до четири раждащи, което в никакъв случай не допринася за доброто качество на родилната помощ. Според г-жа Албрехт за всяка раждаща трябва да има отделна акушерка, която не само да следи процеса, но и да вдъхва кураж и доверие, да дава съвети за правилно дишане и движение. Така биха се предотвратили много усложнения. Половината от цезаровите сечения могат да се избегнат, ако на жената се осигури ефективна помощ при раждането. Така и случаите на следродилна депресия могат да намалеят.
Според акушерката разходите при усложнения в родилната зала са по-големи, отколкото допълнителните средства за увеличаване на персонала. Отново става дума за вечното противоречие – политиците не се осмеляват да осигурят повече пари за предпазване от вреди. При това напълно безспорно е, че ако стартът в живота е безпроблемен, впоследствие може да се спестят огромни средства.

Едно раждане – един екип
Юлия Г., майка на двегодишна дъщеря и бременна в 29-ата г.с., е запазила добри спомени от началото на първото си раждане. Акушерката до нея е била опитна, много грижовна и спокойна. Почти през цялото време е стояла до Юлия и я е напътствала. Малко преди напъните работното й време обаче свършило и за бъдещата майка е било много трудно да се пренастрои към другата акушерка – пълна противоположност на предишната. Юлия смята, че от рязката смяна ритмичността на контракциите й се е нарушила. За наближаващото второ раждане тя желае акушерката да е с нея до края, независимо от графика й и необходимостта от допълнителни часове работа.

По-малко интервенции
Райнхилд Шеферс, акушерка и дипломиран икономист, смята, че раждането е равностойно на управлението на криза. Акушерките и лекарите предлагат различни начини за ръководене на процеса. Започва се с ароматерапия и акупунктура, преминава се през прилагане на епидурална анестезия или стимулиране на контракциите и се завършва с предложение за секцио. Това са все методи, чиято цел е да улеснят процеса, но същевременно да убедят раждащата, че едва ли може да успее само със собствени сили. А в този момент вдъхването на вяра трябва да е основно правило! Защото жените са невероятно горди от себе си и от бебето, когато се справят. Проучвания показват, че често не са нужни обезболяващи средства, ако е осигурена своевременна подкрепа от специалист, на когото раждащата има доверие. Всъщност на жената трябва да се гледа като на експерт за собственото й раждане и да се насърчава интуицията й, вместо раждащата да се подлага на безброй интервенции, които нарушават естествения процес и я правят несигурна. Важно условие за това е до нея да е акушерка, която правилно преценява потребностите й, която е наясно дали стоновете означават желание за обезболяване, или са клапан за изпускане на напрежението. Това могат да разгадаят само опитните и висококвалифицирани акушерки. Засега в повечето родилни клиники не всички отговарят на тези изисквания...

Повече толерантност
Хайди Бломан, главна акушерка в родилен център в Хановер, твърди, че има хиляди желания на бъдещи родители, както и на акушерки за по-добро раждане. Според нея родилните зали са обзаведени твърде пищно, създадени са различни възможности за подкрепа и развлечение на придружителите. Въпреки това много родители не са доволни. Наистина има още много да се желае, но родилната помощ в Германия е на много високо ниво, а майчината и детската смъртност са ниски. И въпреки това тази сфера все още е далече от оценка 6!
Вярно е, че бъдещите родители имат и много претенции. Те се оплакват от смяната на акушерките по време на раждане, от недотам любезния персонал, от липсващата закуска в родилната зала...
Акушерките обаче правят каквото могат! Затова Бломан апелира за малко повече толерантност и разбиране. Условията в родилните зали са такива, каквито са, и в скоро време няма да могат да се променят поради липсата на средства. Бломан пожелава всички заедно да се справят по най-добрия възможен начин при съществуващите реалности.
                                  
Из чуждестранния печат  
Катерина Кирилова
                    

Още в Здраве

Децата на пушачите по-често страдат от раздразнен пикочен мехур

27 май 2014 г. Децата, чиито родители са пушачи, страдат по-често от синдрома на раздразнения пикочен мехур, показват резултатите от проучване на Американската урологична асоциация.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream