16 Фев 2010

От хоризонтална към вертикална позиция?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Повече от десетилетие в родилните клиники на западноевропейските страни се забелязва тенденция да се преоткриват стари практики в родилната помощ. Сред тях е и раждането във вертикална позиция (жената е седнала, клекнала или коленичеща), предпочитано от много бъдещи майки. Все повече АГ специалисти също застъпват мнението, че раждането в тази поза (при протичащо без усложнения вагинално раждане) улеснява процеса, помага за правилното дишане на раждащата и за оросяването на матката. Жената има повече сили за мощни напъни, а по-ефективните контракции по-бързо „избутват” бебето навън. Млади майки, родили във вертикално положение, твърдят, че то прави и болките по-търпими.
Вече обичайна част от „инвентара” на западните родилни зали са помощни уреди, които дават възможност на раждащата да намери най-удобната за нея поза.
Сред най-популярните са родилната топка, родилният стол (наричан още римско колело), въжето и четирикракото столче.

Топката
Тя не е някакво сложно изобретение, а е прототип на гимнастическата топка, подходяща за упражнения по Пилатес. Все пак вариация на този гимнастически уред, използван в родилния процес, са две топки, свързани помежду си с дръжка, за която раждащата може да се хване.
Тъканите се масажират благодарение на еластичната материя на топката. Това улеснява отварянето на родилните пътища, а има и обезболяващ ефект. Родилната топка стимулира активността на тазовата мускулатура. Тя дава възможност и на бъдещия татко да участва в родилния процес – той може да застане зад своята партньорка, да масажира и да подкрепя гърба й.

Родилният стол
Той прилича на футуристична люлка или на люлеещ се стол и е изобретен от швейцарски акушерки в началото на 90-те години. Дава голяма свобода на раждащата да открие най-удобната за нея позиция. От поклащането жената набира инерция и сили за по-ефективни напъни. Люлеенето има и отпускащ ефект върху бъдещата майка, което й помага по-леко да понася болката.
Медицински специалисти отбелязват едно важно негово предимство – той е удобен и за лекарите и позволява лесно извършване на вагинални прегледи и други медицински прегледи и интервенции като кардиография, епизиотомия и др. 

Въжето
Независимо дали е в седнало положение, или е на колене, раждащата жена усеща повече опора и стабилност, захващайки се за въже, което виси над нея. Тя може да се държи и да се издърпва нагоре с цялата си сила, което благоприятства нейната активна роля и родилния процес като цяло.

Четирикракото столче
От рисунки и стенописи е известно, че още в древния Египет жените са раждали в седнало положение. За първи път в Европа описание на родилно столче се среща в отпечатаното във Франкфурт ръководство по акушерство, известно със заглавието „Бременните жени и техните акушерки” на Евхарий Рослин от началото на XVI век. През столетията столчето многократно е променяло вида си. Любопитно обаче е, че в съвременния си вариант то много наподобява онова, което е било познато на жените в Средновековието.
При седящата поза върху столчето силата на земното притегляне изиграва своята благоприятна роля. Тежестта на бебето помага шийката на матката да се отвори по-бързо и да разшири родилния канал.
Наред с позитивите, позата върху четирикракото столче има и своята негативна страна – заради близкото разположение на раждащата до пода възможно е медицинският екип да няма добра видимост към влагалището.
Също така заради бързината, с която излиза главичката на бебето от майчината утроба, жената не е застрахована от разкъсвания. Препоръчително е тя да седне върху столчето от средата на фазата на напъните, тъй като, ако остане по-дълго в тази поза, това може да причини оток на срамните устни.

Мултифункционалното легло
Сред най-иновативните изобретения за родилната помощ е леглото, което позволява на раждащата сама да определи най-удобната за нея поза. То е комбинация от няколко уреда и предоставя избор както за вертикално, така и за традиционното хоризонтално положение при раждането.


Из чуждестранния печат
Сандра Димитрова
 

Още в Из дневника на мама

Книга за майката и бебето

Ново, напълно преработено издание на „Книга за майката и бебето” пуска на пазара Издателство „Кибеа”. Тази книга е илюстрирано практическо ръководство за това как да… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream