16 Фев 2010

От хоризонтална към вертикална позиция?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Повече от десетилетие в родилните клиники на западноевропейските страни се забелязва тенденция да се преоткриват стари практики в родилната помощ. Сред тях е и раждането във вертикална позиция (жената е седнала, клекнала или коленичеща), предпочитано от много бъдещи майки. Все повече АГ специалисти също застъпват мнението, че раждането в тази поза (при протичащо без усложнения вагинално раждане) улеснява процеса, помага за правилното дишане на раждащата и за оросяването на матката. Жената има повече сили за мощни напъни, а по-ефективните контракции по-бързо „избутват” бебето навън. Млади майки, родили във вертикално положение, твърдят, че то прави и болките по-търпими.
Вече обичайна част от „инвентара” на западните родилни зали са помощни уреди, които дават възможност на раждащата да намери най-удобната за нея поза.
Сред най-популярните са родилната топка, родилният стол (наричан още римско колело), въжето и четирикракото столче.

Топката
Тя не е някакво сложно изобретение, а е прототип на гимнастическата топка, подходяща за упражнения по Пилатес. Все пак вариация на този гимнастически уред, използван в родилния процес, са две топки, свързани помежду си с дръжка, за която раждащата може да се хване.
Тъканите се масажират благодарение на еластичната материя на топката. Това улеснява отварянето на родилните пътища, а има и обезболяващ ефект. Родилната топка стимулира активността на тазовата мускулатура. Тя дава възможност и на бъдещия татко да участва в родилния процес – той може да застане зад своята партньорка, да масажира и да подкрепя гърба й.

Родилният стол
Той прилича на футуристична люлка или на люлеещ се стол и е изобретен от швейцарски акушерки в началото на 90-те години. Дава голяма свобода на раждащата да открие най-удобната за нея позиция. От поклащането жената набира инерция и сили за по-ефективни напъни. Люлеенето има и отпускащ ефект върху бъдещата майка, което й помага по-леко да понася болката.
Медицински специалисти отбелязват едно важно негово предимство – той е удобен и за лекарите и позволява лесно извършване на вагинални прегледи и други медицински прегледи и интервенции като кардиография, епизиотомия и др. 

Въжето
Независимо дали е в седнало положение, или е на колене, раждащата жена усеща повече опора и стабилност, захващайки се за въже, което виси над нея. Тя може да се държи и да се издърпва нагоре с цялата си сила, което благоприятства нейната активна роля и родилния процес като цяло.

Четирикракото столче
От рисунки и стенописи е известно, че още в древния Египет жените са раждали в седнало положение. За първи път в Европа описание на родилно столче се среща в отпечатаното във Франкфурт ръководство по акушерство, известно със заглавието „Бременните жени и техните акушерки” на Евхарий Рослин от началото на XVI век. През столетията столчето многократно е променяло вида си. Любопитно обаче е, че в съвременния си вариант то много наподобява онова, което е било познато на жените в Средновековието.
При седящата поза върху столчето силата на земното притегляне изиграва своята благоприятна роля. Тежестта на бебето помага шийката на матката да се отвори по-бързо и да разшири родилния канал.
Наред с позитивите, позата върху четирикракото столче има и своята негативна страна – заради близкото разположение на раждащата до пода възможно е медицинският екип да няма добра видимост към влагалището.
Също така заради бързината, с която излиза главичката на бебето от майчината утроба, жената не е застрахована от разкъсвания. Препоръчително е тя да седне върху столчето от средата на фазата на напъните, тъй като, ако остане по-дълго в тази поза, това може да причини оток на срамните устни.

Мултифункционалното легло
Сред най-иновативните изобретения за родилната помощ е леглото, което позволява на раждащата сама да определи най-удобната за нея поза. То е комбинация от няколко уреда и предоставя избор както за вертикално, така и за традиционното хоризонтално положение при раждането.


Из чуждестранния печат
Сандра Димитрова
 

Още в Възстановяване след раждане

Може да продължи до 6 седмици

Родих преди месец, а все още имам кръвотечение. Опасно ли е? М. Т., Ст. Загора След раждането организмът на майката се връща към състоянието си… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл