19 Ян 2011

  Посрещане като в приказка

  Публикувана в Видове раждане
  Оценете
  (0 гласа)

  В съвременното акушерство на Германия тенденцията е при раждането да се постига обединяване на домашната атмосфера с високотехнологичните постижения в медицината.
  Дали наистина това е родилна клиника? Пред стена от мозайка, оцветена в електрикови краски, е поставена палма. От тавана се спуска дизайнерска люлка от плексиглас със сива кожена седалка, а в прозрачна стъклена колона с вода бълбукат въздушни мехури, които се издигат нагоре. Ухае на портокалов цвят, а някъде отзад звучи приглушена музика. Въпреки този странен интериор, а може би точно поради него бъдещите родители са попаднали на точния адрес на клиника в Мюнхен. Родилният сектор в нея е обновен за 4 млн. евро. Според ръководителя на сектора проф. Карл Шнайдер тук са създадени най-модерните родилни зали в Европа. Четирите зали са посветени на четирите елемента. В родилната зала „Земя” има фрески на местност с дюни, в залата „Огън” наред с фреските, изобразяващи огън, има телевизор, на чийто екран е показана запалена камина, и лампи във формата на факли. Освен това е създадена азиатска баня с много вани за раждане.
  Според проф. Шнайдер съзнателно е избегнато демонстрирането на техническите съоръжения. Те са скрити в шкафове и се изваждат само при нужда. Бъдещите майки трябва да се чувстват защитени и спокойни.

  За сериозните случаи е предвидена пълна съвременна екипировка. Концепцията на създателите постига успех. След откриването на родилните зали ражданията в клиниката се увеличават с 25%. Това показва, че бъдещите родители имат високи изисквания – към себе си, към стандарта си на живот, към детето си. Както и към раждането. Облицовани с фаянс стени, ярка светлина и липса на интимна атмосфера – в такива условия вече никой не иска да ражда.
  Идването на бебето на бял свят трябва да е най-хубавото събитие в живота на една двойка и явно е, че средата също играе решаваща роля. Родилната клиника трябва да е модерна и същевременно да предлага уют, да разполага с компетентен и любезен персонал, да има голям бюфет с разнообразни закуски и да осигурява неограничена възможност за посещения. Всичко това прилича повече на хотел, отколкото на болница но към този проект се включват все повече клиники. Сред големите градове се развихря истинска конкуренция за привличане на повече раждащи.

  В Хале също има специална родилна клиника, за чието оформяне са се погрижили студенти от Университета за изкуство и дизайн в града. Построени са 3-измерни стени, по тях, по подовете и таваните има рисунки, мозайки в топли цветове. Според шефа на клиниката всичко това привлича все повече бъдещи майки, макар по-късно родилките рядко да си спомнят цветовете и рисунките в залите, в които са раждали.

  Все пак британско проучване показва, че девет от десет жени смятат, че обзавеждането на клиниката също е оказало влияние доколко трудно или лесно са родили детето си. Това е логично, тъй като и днес повечето болници са твърде стерилни и в тях раждащите далеч не се чувстват като у дома си. Често помещенията са много големи и в тях бременните като че ли се „изгубват”...
  Родилната помощ в Германия се развива бързо. След като през последното столетие раждането все повече загубва своя естествен характер и здравата раждаща жена често влиза в рисковата група на бременните, днес се залага все повече на емоциите.

  Отново важни са ключовите думи защитеност, доверие и удобство. От това не следва, че бъдещите родители предпочитат да посрещнат новороденото вкъщи – те искат само да се чувстват и в клиниката като у дома си. Това се има предвид, когато родилните зали се преобразяват. Болницата в Регенсбург е чудесен пример. Родилните зали в нея са в ягодовочервено, мебелите са облицовани с плоскости от бамбук, като острите ръбове и ъглите са сведени до минимум. Стаите за бъдещите майки имат елипсовидна форма. Според архитекта така те ще се чувстват защитени, както е детето в тяхната утроба.

  Оформлението в тези помещения е изключително важно. Цветовете и светлината, формите и материалите на обзавеждането влияят върху настроението. Естетичният дизайн помага да се разсеят страховете, уплашените жени да се успокоят и да им се вдъхне доверие въпреки непознатата среда.

  Още през 80-те години на миналия век много проучвания доказват връзката между интериора и настроението

  Така например болните по-лесно преодоляват стреса и по-бързо се възстановяват, когато имат гледка към природата. Тези, които виждат през малките болнични прозорци единствено сгради, оздравяват по-бавно. Изводите важат и за раждането. Ако бъдещата майка се чувства комфортно, процесът напредва значително по-бързо, тя по-рядко се нуждае от епидурална анестезия и други обезболяващи средства.

  Разбира се, няма съмнение, че само уютната и естетична среда не е достатъчна. Тя трябва да е придружена от добър професионален екип – от внимателни и спокойни акушерки и от компетентни лекари, които внушават доверие. Важно е да има хармония между действията на екипа и заобикалящата го среда. Когато помещението предизвиква очаквания, на които лекарите и акушерките не могат да отговорят, се стига до разочарование. Затова архитектите призовават и работещите екипи да се включват в обновяването на болницата. Така са постъпили в родилната клиника в Оснабрюк, където родилната зала е боядисана в цветовете на футболния клуб в града. Красивото лилаво посреща бебетата. На стената са изобразени логото на клуба и футболна топка. Новородените получават подарък ританки в лилаво и 10-годишно членство във футболния клуб Оснабрюк. Татко (или мама) има право безплатно да посети една среща на клуба. При това положение как майката да не роди отново?!

  Из чуждестранния печат
  Симона Симеонова

  Още в Новини

  С "9 месеца" на училище - в Пловдив през ЯНУАРИ

  Мили бъдещи и настоящи родители, на 15 януари ( вторник) "С "9 месеца" на училище" отново е в Пловдив. Заповядайте на безплатната лекция, на която Динка Негалова, акушерка в… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh