27 Юни 2006

Право на избор - Секцио по желание

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

В Германия, както по целия свят, все повече бременни жени са изправени пред дилемата как да протече раждането – по вагинален път или чрез цезарово сечение. Тук всяко 4-о дете идва на бял свят чрез секцио. Не винаги основната причина за операцията е страхът от болките. Привържениците на секциото изреждат аргументи срещу раждането през естествените пътища, като преразтягане на тазовата мускулатура с късни последици от незадържане на урина и/или фекалии, смущения в секса и пр. Противниците на този метод пък изтъкват по-високата майчина смъртност при него. Намесват се и много други фактори, включително и че операцията е по-добра алтернатива за гинеколога в сравнение с продължаващото понякога 12–16 часа вагинално раждане.
При особени обстоятелства немското законодателство допуска и признава изричното право на жената да избере метода на раждане. От друга страна, горещо се обсъжда дали когато липсват медицински показания, бъдещата майка може да поиска секцио и какво да е решението на специалистите в такива случаи. Немското дружество на акушер-гинеколозите публикува становище (цели 15 страници!), което не е медицински или юридически правилник. Изтъкнати специалисти само се опитват да изяснят терминологията, да информират и чрез определени правила да изгладят противоречията между лекари и пациентки, както и да редуцират риска от съдебна отговорност.

Терминологична яснота
В посоченото становище се изясняват показанията за оперативно раждане.
Абсолютни индикации са косо, напречно положение на плода, абсолютно несъответствие между таза на бременната и големината на плода, еклампсия и тежка прееклампсия, заплашваща руптура на матката, преждевременно отлепване на плацентата, изпадане на пъпната връв и др. Това са около 10% от показанията за секцио.
Относителни индикации са раждане след цезарово сечение, патологичен мониторен запис, протрахирано (твърде продължило) раждане, седалищно предлежание и др.
“Меките” индикации обикновено се свързват със страха.

 • Страх за детето – след раждане на дете с увреждания, настъпили вследствие на раждането, и пр.
 • Страх от болки – след предшестващо тежко раждане, травмирало психически жената.
 • Страх от късни последици за родилката – незадържане на урина или фекалии, сексуални смущения.
  Това са предимно психически мотивирани индикации, но все още те не могат да наклонят везната към секцио по желание. При избор на оперативно раждане става дума за случаи, в които няма никакви медицински основания. Понякога желанието е продиктувано от най-разнообразни съображения – амбиция бебето да е точно определена зодия, бащата да може да присъства на раждането, защото е възпрепятстван да изчака термина, и др. В тези случаи предварително се избират оператор, ден, час и място на секциото.

  Рискове за бременната
  Според немските специалисти важно е бъдещата майка да е запозната с рисковете при цезарово сечение. В предварителен разговор операторът може да уведоми жената за опасностите и за тяхната тежест. Например дълго време и не без основание за основен риск при секциото се е смятала по-високата майчина смъртност. За Германия през периода 1983–1988 г. при родилите със секцио тя е 0.23/100 000 раждания, през 1989–1994 г. – 0.13/100 000, през 1995–2000 г. – 0.04/ 100 000. Съотношението смъртност при раждане по нормален механизъм към раждане чрез секцио се променя през годините съответно от 1/7 до 1/2.3. Най-нови данни сочат, че при първично цезарово сечение смъртността вече е 1/60 000, т.е. тя е почти същата като при нормално раждане (1/60 062).
  Не са за подценяване и усложненията и късните последици след вторично секцио – опасност от руптура при нова бременност и раждане, сраствания и пр.
  Бъдещата майка трябва да знае, че при цезарово сечение има рискове и за плода. По-чести в сравнение с раждането по вагинален път са преходните дихателни смущения при бебето.
  В Германия според законодателството от 1988 г. във всички случаи, в които някои индикации насочват към оперативно раждане, лекарят трябва да уведоми бременната възможно най-рано за евентуалните рискове, когато взема решение за секцио, и за поемането на отговорността.
  В случай че възникнат индикации за цезарово сечение в хода на раждане, започнало през вагиналните пътища, също трябва точно и ясно да се обяснят алтернативите на конкретната ситуация.

  Кои са правилата?
  Когато секциото се извършва без наличието на медицински основания, важат особено строги правила.
  Задължително е да няма никакви колебания за желанието и информираното съгласие на жената. Бременната трябва да е запозната с рисковете от операцията. Необходимо е тя да подпише информираното съгласие след достатъчно време за размисъл и без намесата на трето лице.
  Цезарово сечение може да се извършва минимум след 37 завършени гестационни седмици. Противопоказание е неуточненият термин. Той трябва да се установи.
  Преди секциото по желание е нужно да се изяснят и други фактори, свързани с оперативния риск, като наднормено тегло, алергии, пристрастеност към дрога, състояния след тромбози и емболии, мозъчни смушения и пр.
  Добре е бъдещата майка да бъде уведомена, че при цезарово сечение по желание здравната каса (частна или държавна) може да не поеме свръхразходите за раждането. Този въпрос активно се дискутира.

  Да се уважи желанието
  В миналото сред немското лекарско съсловие е доминирало становището, че за всяко цезарово сечение освен съгласието на жената са нужни и достатъчно медицински индикации, тежестта на които най-вече е преценявал лекарят.
  Днес вече е известно, че има медицински дейности, които не могат да се причислят към традиционното лечение, но въпреки това са допустими. Такива са например стерилизацията при мъжа или при жената, различни козметични операции и др. Цезаровото сечение по желание може да се включи към тези интервенции.
  При желание на бъдещата майка за секцио без медицински показания по закон лекарят не е задължен да извърши операцията. От друга страна, тя може да се откаже само ако жената има възможност да отиде при още един лекар, респективно да се придвижи до друга болница.
  Когато липсват медицински основания, но жената изрично и настоятелно желае цезарово сечение, лекарят може да удовлетвори желанието й. За да се избегне евентуален конфликт поради липса на доказателства, Дружеството на немските акушер-гинеколози препоръчва в историята на заболяването и в информираното съгласие да се документират всички предварително водени разговори. Становището на това дружество не насърчава секциото по желание. Целта е медицинският персонал да знае, че трябва да се съобразява с правото на бременната да избира и метода на раждане.

 

Още в Интимно

Две сърца в едно

Да се чувствате физически и емоционално привързана към бебето през бременността, е напълно естествено. Повечето бъдещи майки споделят, че постоянно мислят за малкото човече –… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream