28 Ное 2006

Раждане със скалпел

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Цезаровото сечение е рутинна хирургична интервенция. Въпреки това то е специална операция, защото чрез нея на бял свят излиза дете. Представяме ви някои от по-важните въпроси и съвременните им отговори.

Колко бебета се раждат с цезарово сечение?
От всички европейски страни най-често цезарово сечение се прави в Германия. В Холандия например родените с цезарово сечение бебета са 13.6%, в Норвегия – 15.6%, във Франция – 22%. През 2004 г. в Германия със секцио са родили 183 122 жени – 27% от всички родилки. Тенденцията е техният брой да се повишава – само за последните десет години те са се увеличили с 10%. Прогнозира се, че в тази страна скоро всяко трето дете ще идва на бял свят чрез секцио.
По света е разпространено мнението, че колкото по-богата е една страна, толкова по-популярно е цезаровото сечение. Детето се ражда по естествен път или със секцио в зависимост и от финансовото състояние на раждащата. Повече от 80% от богатите бразилки например избират цезаровото сечение.

По-щадящо ли е цезаровото сечение за тазовото дъно?
Донякъде е по-щадящо. Изразено чрез точки, ако 10 точки съответстват на общото натоварване на тазовото дъно (общо от бременността и раждането), на бременността се падат 8 до 9 точки, на раждането – 1– 2 точки. И след секцио може да има незадържане на урината и спадане на матката и влагалището.

По-добре ли се чувства бебето след секцио?
Това зависи от бебето. Ако то е недоносено и му е било трудно да си пробие път през родилния канал, естествено стартът му в живота е улеснен.
Здравите доносени бебета обаче при секцио са подложени на някои неблагоприятни влияния – при тях два пъти по-често, отколкото при родените през естествените пътища, се срещат дихателни смущения. Освен това им липсват тонизиращите хормони, които майките им предават по време на раждането. В резултат на това дошлите със секцио в началото са уморени.

Безопасно ли е цезаровото сечение?
Днес при тази интервенция много рядко настъпват усложнения. Въпреки това тя е сериозна операция с болки в областта на оперативната рана. Нужни са около десетина дни, докато жената се възстанови, а при естественото раждане родилката често се чувства добре още същия ден.

Каква е честотата на цезаровото сечение по желание?
По-ниска, отколкото се смята – според последни проучвания само около три от 100 жени, родили със секцио, са поискали секцио без медицински причини. Все пак това са данни от интервюта, които не са потвърдени.

Защо честотата на цезаровото сечение нараства така драстично?
Защото в днешно време операцията едва ли е по-опасна от естественото раждане.
Защото днес внимателно се следи състоянието на детето при раждането – дори при малки отклонения от нормата лекарите и раждащите се решават на цезарово сечение.
Защото все по-малко акушерки и лекари се доверяват на естественото раждане при неправилно предлежание на бебето. При седалищно предлежание, поставени пред избора да родят при недостатъчно опитен персонал, или да им се направи секцио, почти всички раждащи избират операцията.

Много пари ли се печелят от цезаровото сечение?
Във всеки случай повече, отколкото при раждането по естествен път, което при първескини може да продължи и 16 часа. В някои европейски клиники цезаровото сечение (обикновено то трае ½ час) струва 3000–4000 евро. Така че не е странно, че администрацията може да упражнява натиск върху лекарските екипи да съобразяват ражданията и с финансовата страна...

Високият процент на цезаровите сечения в една клиника означава ли, че нейният персонал е против естественото раждане?
Не непременно. На първо място зависи от клиниката. В някои центрове около 40% от децата се раждат със секцио. Това не е чудно, като се има предвид, че обикновено там раждат жени с рискова бременност. Същевременно жени без особено предвидими рискове по-често раждат в големите клиники по естествен път. Например там се дава възможност на бъдещите майки с голям плод да родят без операция. При поява на проблеми веднага може да се пристъпи към операция.
Другояче стоят нещата в малките и в частните клиники, където не могат 24 часа да се поддържат оперативни екипи. За тях е по-приемливо да извършват планови раждания със секцио. В резултат на това делът на цезаровите сечения е до 50%.

Из чуждестранния печат

Още в Свободно време

Създадено с любов: Слънчева диадема

Необходими материали: филц в два нюанса жълто, два кафяво и един в зелено, диадема, ножица и пистолет за горещ силикон. За начало Вземете двата цвята… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo