21 Дек 2005

Секцио по-рано?

Публикувана в Любопитно
Оценете
(3 гласа)

Назрява скандал, за който родителите не подозират. Много лекари предприемат твърде рано цезаровото сечение по желание. По този начин те лишават бебетата от важни за развитието им дни в майчината утроба. Водещи чуждестранни специалисти настояват това да се промени.
Терминът за раждане на Еми е 25 юли. Тя обаче се ражда на 5 юли с цезарово сечение. Лекарят на шега я подканя да се събуди, докато я изважда от корема на мама. Освен от ободрителните думи бебето се нуждае обаче от доста повече неща – кислород, наблюдение най-малко две седмици в интензивното отделение за новородени. Горе-долу времето, през което Еми е трябвало “да узрява” в майчината утроба.
Затрудненията с дишането през първите дни от живота на бебето лекарите определят като проблеми на адаптацията. След цезарово сечение през 37-ата г.с. около 75% от децата имат трудности с дишането. Ако бебето се роди по нормален път след 40-ата г.с., рискът от проблеми при адаптацията е под 5%. Тези факти са известни не само на педиатрите, но и на акушер-гинеколозите. Защо тогава те избързват с изваждането на бебето на бял свят? Приблизително при всяко пето цезарово сечение по желание не се чака до 39-ата г.с., т.е. близо до термина.

Готово ли е бебето?
Природата е предвидила детето да даде сигнал за раждането си. Около шест часа преди началото на контракциите в алвеолите на нероденото дете постепенно започва да се секретира течност, наречена сърфактант. Отделят се и хормони, които подготвят бебето за най-голямото постижение в живота му – неговото раждане. Затова много специалисти изчакват да започнат контракциите, преди да предприемат цезарово сечение по необходимост или по желание. Тази практика обаче не е обичайна за всяка клиника. Д-р Волф Лютие, директор на Акушеро-гинекологичната клиника във Фирзен (Германия), обяснява причините за това. Според него контракциите могат да започнат през нощта и през почивните дни, а не навсякъде финансовите възможности позволяват да има подръка операционен екип. В по-малките клиники не изчакват 39-ата г.с., а предприемат операцията тогава, когато е удобно за клиниката, съответно за лекаря, наблюдаващ бременната.

За рисковете – под сурдинка
Често лекарят, който извършва операцията, вижда за първи път бъдещата майка предния ден. Макар и рядко, случва се да я върне, ако установи, че е твърде рано за изваждането на бебето. Д-р Лютие предпочита да покани бъдещите родилки, желаещи оперативно раждане, през 35-ата г.с. и да им разясни защо е по-добре да изчакат до началото на контракциите. Той ги информира как детето преживява раждането. Много майки предпочитат цезаровото сечение, защото са убедени, че то е по-безопасно за детето, а лекарите не обясняват с желание рисковете при ранната операция.

В операционната се печелят пари
За болниците планираното секцио е много по-съблазнително от нормалното раждане. При минимален разход на време (операцията трае около ½ час) то носи на болницата около 3000 евро, докато раждането в родилната зала трае най-малко три до шест часа и носи около 1500 евро.
Независимо дали жената иска да роди със секцио, за да щади бебето, или за да се предпази от болки, би трябвало да й се обясни какво означава операцията за детето. За това настоява проф. Ханс Улрих Бухер, главен лекар на Клиниката за новородени в Университетската болница в Цюрих. Ето неговите аргументи:

  • Цезаровото сечение преди началото на контракциите изненадва детето и то често не е подготвено за прехода към живот извън утробата. Белите му дробове съдържат много околоплодна течност, която се отделя часове или дни след операцията. Поради това бебето получава задух. Ако детето е извадено през 38-ата г.с. или дори по-рано, то често има проблеми с поддържането на телесната температура и с контрола на кръвната захар. Новороденото се нуждае от помощ при дишането, от топлина и вливане на глюкоза.
  • След цезарово сечение повечето бебета са уморени, тъй като им липсват важните положителни стрес-хормони, които се отделят по време на раждането. Тези хормони държат детето бодро за първата среща с майката. Според проф. Бухер най-добре е секциото да се предприема след началото на контракциите, т.е. когато детето даде знак, че иска да излезе на бял свят.
    На въпроса дали операцията не е рискована, когато матката е започнала работата по изтласкването на бебето, проф. Бухер отговаря, че това не бива да се драматизира.
    Контракциите обикновено започват бавно и има достатъчно време за предвижване на жената до болницата. Според него цезаровото сечение при започнали контракции в никакъв случай не е по-сложно от операцията при спокойна матка. Освен това, ако е наложително, контракциите могат да се потиснат медикаментозно.

 

Още в Мода

Морска фея

Отново дойде сезонът на морската почивка. Какви дрехи да вземете в куфара? Вярно е, че по-лесно е да натрупате голяма камара, но далеч по-удобно е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream