01 Фев 2006

Секцио по желание?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(1 глас)

Дошло ли е време в България да се прави цезарово сечение по желание? Всеизвестна тайна е, че във всяка съвременна болница могат да се изфабрикуват индикации за извършване на раждане по оперативен път. Аз обаче искам да направя едно уточнение – в България няма законов регламент за цезарово сечение без медицински показания, т.е., ако вие искате да родите чрез секцио, без да има конкретен проблем – при вас или при плода, следва процесът да протече през естествените родилни пътища.
Раждането е велико чудо и свят момент за всяка майка. В края на дългия път на бременността жената става майка и получава най-безценния подарък – своето дете. Именно затова не е странно, че бъдещата майка иска да е наясно както със своето състояние, така и със състоянието на детето й във всеки момент.
Едва ли има бременна, която не си задава въпроса дали не е по-добре да роди с операция. Все по-често молби за секцио се отправят и към акушер-гинеколога или акушерката, които проследяват бременността.
Раждане с операция през корема е описано още в древността. Според митологични данни така са родени Асклепий, Дионисий, Буда и други божества и митични герои. Майчината смъртност след цезарово сечение в доантибиотичната епоха е била 80%. В началото на ХХ в. тя е около 5%, като основен фактор са създадените вече методи за възстановяване на тъканите след оперативния разрез. Днес, ако се спазват правилата на добрата медицинска практика, рисковете при цезарово сечение са сведени до минимум.
В миналото, както се разбира, раждане по оперативен път се е извършвало само по строги индикации като животоспасяващо за майката, за бебето или и за двамата. Днес все повече показанията за секцио са превантивни или относителни
Обикновено в някои случаи плодът би могъл да се роди и по естествен път, но с много по-неблагоприятна прогноза за него, а често и за майката.
Работя в частна специализирана болница и мога да споделя, че откакто тя съществува – вече шеста година, няма нито един случай на майчина смъртност, както и на следоперативни усложнения след цезарово сечение. Обезболяването с комбиниран спинално-епидурален блок и поставянето на катетър, чрез който се подава анестезията по време на операцията и след нея, се понасят много добре от раждащите и помагат за ранното раздвижване и бързото им възстановяване.
Темата секцио по желание има и друг аспект. Според Здравната каса всяка медицинска намеса у нас следва да се извършва след получаването на съгласието на пациента
Това означава, че бременната жена приема начина на раждане – по естествените пътища или оперативно, разбира се след ясно и коректно представяне на плюсовете и минусите на двата процеса, като целта е една и съща – раждането на здраво бебе, запазване на здравето и на майката и на нейната детеродна способност.
Споделената отговорност за лечението между лечител и лекуван е нещо много важно и за двете страни. Всъщност това е най-висша форма на регламентиране на отношенията лекар-пациент.
Като акушерка с 26-годишен стаж в родилна зала естествено съветвам бъдещите майки да раждат по правилата на природата, защото при всяка операция може да възникнат рискове. Понякога обаче страхът от естественото раждане е толкова силен, че стресът не приключва с идването на бебето, развиват се родилни и следродилни депресии и от това страда не само майкайд, но и близките около нея. Ето защо смятам, че днес бременната има право да избира как да протече раждането разбира се, след сериозен разговор с акушер-гинеколога и със своите най-близки.
Дошло ли е време за секцио по желание – темата вълнува и специалистите, които дискутираха по нея и на проведената през миналата година конференция в Китен. Би било интересно да се чуят и мненията на бъдещите майки...

Още в Споделено

Наградата на миналия брой спечели Галина Стоянова – 23 год., майка на бебе Тина, от Бургас

Аз съм батко Тони (Стоян) и съм вече на цели 4 години. От дълго време заедно с малката ми сестричка Тина се каним да напишем… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo