24 Юли 2009

Секциото пълни касите

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Акушер-гинеколожката от Германия Биргит Зеелбах–
Гьобел апелира за подкрепа на естественото раждане. Тя смята, че сред причините за увеличаващия се брой на ражданията със секцио са и по-високите хонорари на лекарите при този вид родоразрешение.
Раждането с цезарово сечение добива все по-голяма популярност в Германия. В Бавария между 1991 и 2007 г. делът на тези раждания се увеличава двойно – от 16% от всички раждания на 31.5%. Лекарите обясняват това с непрекъснатото намаляване на операционните рискове благодарение на подобрените методи и на планирането. Те твърдят, че секциото премахва страха на жените от увреждане на тазовото дъно, което може да се получи при естественото раждане. Друг аргумент е, че оперативното раждане може да се планира по-добре, а това облекчава както бъдещите родители, така и медицинския персонал.
Все повече акушер-гинеколози приемат секциото и
без медицински показания

като истинска алтернатива на вагиналното раждане. В Интернет сайтове много клиники рекламират цезаровото сечение по желание. При това почти изцяло пренебрегват рисковете при раждането с операция.
Съвременно проучване съвместно със Световната здравна организация (СЗО) показва, че след секцио тежките усложнения при майката са значително по-чести, отколкото след раждане по естествен път. Същото се отнася и за опасността от късни последици, например сраствания или проблеми при евентуална бъдеща бременност.
При планирано секцио се повишава рискът от дихателни проблеми при бебето. Това се дължи на често избрания твърде рано срок за операцията, както и на липсващото стимулиране на белите дробове на детето, което е факт при вагиналното раждане. Поради това често се налага новороденото да остане в клиниката.
Ако обаче преди раждането плодът е в седалищно предлежание, секциото предлага по-голяма сигурност, тъй като в този случай рискът от усложнения е по-малък. Това особено се отнася за клиники, които нямат достатъчно опит с този вид раждане.
Засилва се обаче и
финансовият натиск

Множество малки болници и родилни отделения в Германия се закриват, а при останалите на преден план излиза стопанската сметка. Икономическите стратегии залагат на маркетинга, оптимизирането на приходите и мерките за икономии на разходите. Увеличаването на ражданията с цезарово сечение се вписва в картината – известно е, че за този метод се заплаща значително по-добре от здравноосигурителните каси (в Германия има няколко каси – бел. ред.). В сравнение с естественото раждане клиниката получава почти двойно повече пари за извършено секцио. Имат ли нещо общо повечето раждания със секцио с това? Или козът е, че тяхното планиране е по-лесно и всичко става по-бързо от вагиналното раждане?
Тенденцията за увеличаване на цезаровите сечения все повече натоварва финансово системата на здравеопазване. И води до това, че постепенно по-дълготрайното раждане по естествените пътища загубва своето значение.
Последни проучвания показват, че днес медицинският персонал е готов
дори при най-малки рискове

по-скоро да предприеме цезарово сечение, отколкото да остави процесът да протече по естествен път. А и в повечето случаи бъдещите майки не предпочитат да родят по вагинален път.
Известна роля обаче играе и страхът от юридически последствия – родителите по-често се оплакват от отказано или закъсняло цезарово сечение, отколкото от недостатъчно подпомогнато вагинално раждане.
Изглежда, че везните се накланят повече и от стремежа на лекарите към сигурност, отколкото от правото на раждащите за избор. Проучвания показват още, че в ранните стадии на бременността едва около 2% от жените изразяват желание за цезарово сечение. Преобладаващото мнозинство се надява на вагинално раждане и смята, че секциото трябва да се прилага само по медицински показания. В хода на бременността под влияние на външно въздействие (най-често от страна на наблюдаващите  лекари) много от бъдещите майки започват да изпитват страх и да обмислят възможността за секцио като по-малко рисков вариант.
Тези, които се оставят да ги убедят в необходимостта от цезарово сечение, след това често са неудовлетворени. Те съжаляват, че не са имали възможност да родят по законите на природата и години наред се терзаят от тази мисъл.
Какво трябва да се промени?
Нужна е по-добра информираност на бъдещите майки. Задача на акушер-гинеколозите е компетентно и честно да им разясняват възможностите и рисковете при различните видове родоразрешение. Добрата информираност често е в състояние да отстрани или да намали страховете. Желателно е лекарите да правят това без натиск и без силния мотив за оптимално възнаграждение.
Нужно е за вагиналното раждане да се изплащат същите суми като за секциото. От години се правят опити в тази посока, но за съжаление засега те остават безуспешни. А това трябва да се промени възможно най-бързо.

Из чуждестранния печат
Д-р Иванка Добрева

Още в Следродилна депресия

В люлката на настроенията

Потвърждаването на съмнението за бременност се посреща нееднозначно от жената. При щастлив брак или продължителна перспективна връзка това е радостно събитие с много и най-различни… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo