21 Окт 2010

Срамежливото раждане

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Да си срамежлив вече не е предимство. Ако преди 30–40 години това е било едно от най-тачените качества на жената, днес срамежливите девойки не са много желани от силния пол. В училище, в Интернет, дори в офиса свенливостта се смята за недостатък. Може ли обаче раждането да е срамежливо? Д-р Мишел Оден е сигурен в това. Френският акушер-гинеколог и хирург, който първи е въвел басейни за раждане във вода и родилни зали с домашна обстановка, дълги години изследва ролята на окситоцина в един от най-интимните моменти от човешкия живот – раждането.

Гушкавият хормон
Окситоцинът е хормон, който се секретира от хипоталамуса по време на раждането и предизвиква ритмичното свиване на матката. Той е известен още и като „гушкавия хормон”, тъй като се отделя по време на влюбване, любовен акт, както и когато майката е в близост до детето си. На латински името му е "cuddling hormone". Окситоцинът повишава чувството на свързаност между хората. Намира се и в кърмата на жената, което засилва връзката между нея и бебето.
Години наред д-р Оден изследва и се опитва да докаже, че този хормон се отделя в организма само при определени условия. Затова той го нарича и „срамежлив хормон”. „В миналото жените са раждали само в присъствието на майка си или на акушерка. В повечето случаи бебето е поемало първия си дъх у дома, в позната обстановка. Изпълнявали са се специални ритуали, спазвали са се традиции, за да се подпомогне секретирането на окситоцина. Така раждането е протичало лесно и без проблем”, обяснява лекарят. „Постепенно жените започват да раждат в болница, а с навлизането на техниката – типичен символ на мъжествеността, все по-често в родилната зала влизат и мъже – акушер-гинеколози. За да излезе бебето, вече се налага да се използват какви ли не инструменти. Лекарите забравиха, че окситоцинът е срамежлив хормон и той вече не се отделя в достатъчно количество. Затова често е нужно процесът да се подпомага със синтетичен хормон.”
Контракциите се появяват благодарение на т.нар. примитивни части на мозъка – хипоталамуса и хипофизата, от които се секретира окситоцинът. Проблемите според д-р Оден настъпват, когато в женския мозък се активира неокортексът (кората на големите мозъчни полукълба). Той стимулира покачването на адреналина в организма и процесът на раждането спира. „Ако неокортексът се потисне, а нивото на окситоцина се повиши, бебето излиза на бял свят бързо и без проблеми. В този момент жената може да се чувства изолирана от света, да се държи по неадекватен, дори неприемлив за обществото начин – да крещи, да обижда, да псува, да застане на четири крака”, казва д-р Оден.

На друга планета
Неокортексът се стимулира чрез езика. При общуване чрез думите се активира кората на големите мозъчни полукълба. „Ако бременната иска да потисне неокортекса и да стимулира така важния окситоцин, в стаята, в която ражда, трябва да е тихо. Нека използва думите предпазливо. Същото се отнася и за хората около нея. Те не бива да й задават въпроси, да я разпитват и да отвличат вниманието й. Когато лекарите говорят за сантиметри и честота на дишане, те стимулират неокортекса на раждащата. Ако се пази тишина, раждането ще протече по-лесно”, категоричен е френският специалист.
Светлината също е сред враговете на срамежливия окситоцин. Тя стимулира неокортекса. Хормонът на съня мелатонин, който се отделя вечер и на тъмно, може да подпомогне раждането. Затова лекарят препоръчва в стаята на бъдещата майка да не влиза силна слънчева светлина.
Когато раждащата се чувства наблюдавана – от медицинския персонал или дори от присъстващите в помещението близки, кората на мозъка реагира. За съжаление в болницата това се случва постоянно. Лекарите и акушерките често обикалят около леглото на бъдещата майка. „Дори мястото, на което е застанала акушерката – в ъгъла на стаята, зад леглото или до него, е от значение за неокортекса”, казва д-р Оден. За да може окситоцинът да достигне достатъчно ниво и контракциите да са ритмични, жената трябва да се чувства сама. „Подобно е усещането при правенето на любов. Окситоцинът се секретира по време на секс, в този момент двойката не желае някой да я наблюдава”, допълва лекарят.
Френският лекар е убеден, че ако на жената се създадат подходящи условия за раждане, срамежливият окситоцин ще достигне високи нива и всичко ще е наред.
Тези нива са необходими и след появата на бебето, за да се отдели плацентата. Това може да се случи обаче само когато жената прегърне детето си, усети аромата му. „За съжаление често в съвременните болници бебето се отделя от майката веднага след раждането, пъпната връв се прерязва. Това пречи на естественото производство на окситоцин, жената изпада в стрес и организмът й произвежда адреналин. Подобен проблем може да се избегне, ако се даде възможност майката да се запознае с детето веднага след раждането. Хормонът на щастието ще реагира и плацентата ще се отдели по естествен начин”, уверен е д-р Оден.

Мая Ковачева

Видеоепидемия
Да родиш у дома по естествен начин се превръща в мода или може би в мания… Все повече жени по света избират този начин да се срещнат за първи път с детето си. Вече и в България, въпреки че е забранено със закон, има десетки жени, родили вкъщи. Дали обаче повикът на естественото не минава границата на нормалното? Съвременният начин на живот, подчинен на високите технологии, се намесва и в раждането. Интернет вече е пълен с видеоклипове на раждане у дома. „Какво естествено има във филм за жена, застанала във ваната си в присъствието на съпруга си или на дула, показваща на целия свят раждането на своето дете?!”, казва д-р Мишел Оден. „Тази епидемия тръгна от САЩ и постепенно завладя целия свят. Това е един противоестествен акт, напълно лишен от интимност. Какво послание изпращат тези жени?”

Спокойната акушерка
Колкото по-спокойна е акушерката, толкова по-лесно и без проблеми протича раждането. Научни проучвания показват, че плетенето например намалява адреналина и стреса. Ето едно прекрасно хоби за вашата акушерка!

Рано е за раждане у дома
Емилия Казълова, акушерка, Училище за бъдещи майки и татковци „Аз, Ти, То”, София: 
Още е много рано да се говори за раждане в домашни условия в България. Не сме готови за това – нито бременните, нито лекарите, нито акушерките. Може би след време ще има условия, но не и днес. Раждането е процес, който във всеки момент може да се обърка. За да е безопасно българката да ражда у дома, при нужда Бърза помощ трябва да реагира за минути, акушерките и дулите  да са добре обучени и да има възможност болницата да приеме родилката по спешност.
Не са правени достатъчно проучвания за т.нар. „срамежлив окситоцин” Някои лекари спекулират с този въпрос. Ако имаше категорични доказателства, те щяха да се публикуват в специализираната литература, да се съобщят на конгресите на акушер-гинеколозите. Лекарите щяха да са наясно при какви условия се потиска естественото му производство.
Добре е бременните да знаят, че и лекарите, и акушерките сме тяхна опора. Ние искаме да им помогнем раждането да протече най-лесно и безболезнено. Добре е, когато контракциите започнат, жената да остане у дома възможно най-дълго. Тогава окситоцинът се отделя по естествен начин. Ако бъдещата майка хукне към родилното още при най-леката болка, престоят в болницата ще й се стори ужасен. Нека дойде, когато болките станат силни. Тогава в повечето случаи всичко минава бързо и почти без проблеми. В акушерството има правила, които трябва да се спазват.

Още в Из дневника на мама

Не ми кради името

Стефани, Габриела, Изабела... Все чуждоземни имена за момиченца. Дали да кръстите детето си Росарио? Може да не звучи българско, но пък е екзотично. Измислили ли… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream