25 Апр 2005

“За” или “Против” цезаровото сечение

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Трудно, а и не бива да се отговори еднозначно на въпроса “За” или “Против” цезаровото сечение. Въпросът е зададен некоректно от медицинска гледна точка. По-скоро трябва да се пита доколко оперативната намеса в конкретния случай е оправдана, или не е оправдана.
Забелязваното категорично увеличение на процента на раждания чрез цезарово сечение – от 17–20% в близкото минало до около 35% в момента (данните са от I САГБАЛ „Света София”), се дължи на няколко причини:

 • Възможност за по-точно предвиждане и избягване на очакваните рискове за майката и за плода по време на раждане. Тези рискове се уточняват в края на 9-те месеца при нормално протичаща бременност или в хода на бременността, когато има усложнения.
 • При проблеми, появили се по време на раждане по вагинален път, днес по-бързо се предприема цезарово сечение за разлика от по-дългото изчакване в близкото минало.
 • Развитието на хирургията и анестезиологията в акушерството предполага по-малки рискове и по-бързо възстановяване на раждащата.
 • Все по-увеличаващите се индикации (причини) за оперативно родоразрешение, например включването на психоемоционалното състояние на бъдещата майка и др.
  Това не означава обаче, че съществува т.нар. секцио по желание. Всички оперативни родоразрешения се правят по строги индикации и въпреки че броят им в момента е много по-голям, отколкото в миналото, тези индикации продължават да са абсолютно задължителни. Често ме питат не може ли тази установена процедура да се избегне с някаква форма на декларация или документ, в който бременната юридически издържано да заявява желанието си за оперативно раждане, и лекарите да се съобразят с това независимо от липсата на индикации. Години наред в страните с най-модерна медицина и най-вече в САЩ се дискутира да се даде ли право на бъдещата майка да избира как да роди. Изводите са категорични: това не може и не бива да става, защото неволно или умишлено жената лесно може да бъде манипулирана от начина, по който ще се формулират този документ и информацията в него. Така бъдещата майка предубедено може да се насочи към определено решение.
  Раждащата като човек без медицинско образование (в масовия случай), т.е. без възможност правилно и в дълбочина да разбира позитивните и негативните страни на цезаровото сечение, не е в състояние да прецени кой е най-правилният подход в нейния случай. Това трябва да направи лекуващият лекар. Смята се, че липсата на доверие към акушер-гинеколога, както и неспособността му да вдъхне увереност и самочувствие на бъдещата майка също могат да станат индиректна причина за страха от вагинално раждане. Решението за секцио може да се вземе и под въздействието на страховити разкази на познати и роднини, а и на неизвестни лични или основателни причини (например предшестващо продължително тежко раждане). Всичко това може да накара по-чувствителната и уязвима психически бременна жена “да сънува кошмари”, свързани с раждането.
  Днес бъдещите майки имат възможност да намерят подробна информация за нормалното раждане и неговите етапи, да научат кои от тези периоди са по-трудни и как биха могли да се облекчат. Това е и задачата, която сме си поставили в Училището за родители, организирано към I САГБАЛ „Света София”. Обезболяването на втория период на вагиналното раждане, което все повече се прилага, значително улеснява родилния период и го съкращава, като по този начин променя и отрицателната нагласа за раждане през естествените пътища дори на жени с “лоши спомени” от предишно раждане.
  Срещу избора на цезарово сечение са евентуалните усложнения след оперативната интервенция, по-дългото възстановяване след раждането, по-големият риск за плода в края на следваща бременност поради разкъсване на матката в областта на цикатрикса (ръбеца след заздравяване на разреза) или поради неправилно прикрепване на плацентата, което може да доведе до отстраняване на матката по време на повторно или следващо секцио и др.
  Вярно е, че оперативното раждане има важно и неотменимо място в акушерството, но моят съвет е преди да настоявате на всяка цена да раждате по този начин, първо да помислите имате ли наистина сериозни основания за това.

 

Още в Развитие

Как и кога да се прави първата разходка?

Лили Гоцева, акушерка, Училище за родители – Варна   След 15-ия ден Новороденото може да се извежда след 15-ия ден, ако не е много студено, не… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл