26 Мар 2011

Задължително ли е секциото?

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

До 36-ата седмица девет от десет бебета заемат стартова позиция с главата надолу в корема на мама. При започване на контракциите 5% обаче са в седнало положение. Опасно ли е в действителност това предлежание?

Повечето лекари в немските родилни клиники не се колебаят дълго – ако на термина бебето не е с главата надолу, раждането се извършва с цезарово сечение. Те смятат, че да се допусне раждане по естествените пътища при седалищно предлежание, т.е. най-напред да се появи дупето, е
твърде опасно.

Рисковете, от които се опасяват, са недостиг на кислород поради изпадане на пъпната връв и спиране на процеса, тъй като главата не може да премине през родилния канал или някоя от ръчичките се заклещва.

В голямо канадско проучване се прави изводът, че при седалищно предлежание раждането със секцио е много по-сигурно в сравнение с вагиналното. Днес е известно, че това твърдение е погрешно, а причините за него са слабостите в методиката
Но преди този факт да се изясни, практиката продължава създадената инерция. Различни национални дружества на специалисти възприемат канадската препоръка. Тя съответства на всеобщата тенденция за раждане със секцио при седалищна поза на бебето.
Проведените през последните години изследвания показват, че при добра подготовка на екипа и правилно водене на процеса това предлежание не създава повече рискове при раждане през естествените пътища. Такъв е и изводът на д-р Волфганг Кьолер, шеф на клиниката за специално акушерство и перинатална медицина в Нюрнберг, Германия. В неговата клиника всяка година се раждат около 80 бебета в седалищно предлежание. Лекарите там не установяват по-чести усложнения, което се потвърждава и от много сериозни проучвания.

При седалищно предлежание има малко медицински причини

които са показания за секцио. Например, когато обиколката на главата на бебето е много по-голяма от размерите на корема (при недоносени и недобре развити бебета). Тогава тялото на плода не може да разтегне влагалището така, че и главата да премине без проблеми. Също така бременните с диабет е по-добре да раждат със секцио. Според д-р Кьолер обаче по-голямото тегло при раждането или предполагаемият тесен таз на майката не са причина процесът да не протече по вагинален път.

Все пак раждането при седалищно предлежание е по-особен случай

Обикновено то трае по-дълго (средно с около 100 минути) и е по-болезнено. Затова в клиниката на д-р Кьолер при първескини се препоръчва да се поставя епидурална анестезия. Трябва да се осигури по-интензивно наблюдение на процеса – постоянно проследяване на детските сърдечни тонове, възможност за вливане на средства за усилване на контракциите, което обикновено се налага. Също така в тези случаи по-често се прибягва и до епизиотомия.

Известно е, че днес около една трета от започналите раждания завършват с цезарово сечение. При седалищно предлежание не може да се изчаква. Ако контракциите не са достатъчно силни или дупето на бебето не се намести в таза, трябва да се действа бързо, съветва д-р Кьолер.
Много важно условие за успешното пртичане на процеса при този вид предлежание е наличието на опитен и висококвалифициран екип. От значение е и раждането да се извършва в голяма клиника от специалисти с много опит, които познават методиката и разполагат със съвременна техника.
Такава клиника трябва да отговаря на някои условия.

 До раждащата да е осигурено денонощно присъствие на лекар и акушерка, които имат опит с водене на процеса при седалищно предлежание.

 По всяко време на разположение да са анестезиолог и неонатолог.
Малка болница, в която няма неонатологично отделение, не е подходяща за жените, които искат да родят по вагинален път при седалищно предлежание.

Из чуждестранния печат
Д-р Яна Станчева

Още в Свободно време

Ирина Първанова: Аз съм артистка и арфистка

Буквално без думи ни остави слънчевата Раши след историите, които ни разказа за детските си подвизи. Ирина Първанова е завършила Музикалната академия „Панчо Владигеров”, специалност… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл