19 Сеп 2017

Бащите се справят

Публикувана в Само за мъже
Оценете
(1 глас)

Младите татковци сменят памперси, вземат отпуск за бебето и се справят с всичко, освен с кърменето. Разпределят си семейните задължения. Как успяват, разказват новоизлюпени бащи.

Това, за което по-рано татковците не са и мислели, днес е действителност за повечето от тях. Не само за силните финансово бащи, но и за онези, които се заемат с активната роля в семейството. Те знаят откъде да купят мляко на прах и как да правят гимнастика на малките. От новата роля на таткото печелят не само децата и партньорството, но и професионалната му кариера.

Мишо споделя, че жена му е искала бързо да се върне към професията си на фармацевт след раждането, а той не се е задоволявал само с един час занимание с бебето след работа. Той препоръчва отпуск по бащинство на всички новоизлюпени бащи, които искат да играят все по-важна роля в семейството. Той е убеден, че така мъжете създават по-силна връзка с децата си, което е истинска печалба. Освен това отношенията са съвсем други, когато болното дете плаче не само за мама, но и за татко. Така и рискът от раздяла на родителите през първите години намалява чувствително. Скандинавско изследване показва, че общите грижи за семейството и възможностите на жената да има време за себе си се отразяват стимулиращо на партньорството. Освен това, ако татковците ползват бащинство, жените могат да се завърнат по-рано към професиите си.

42% от мъжете предпочитат партньорство, при което мъжът и жената са професионално ангажирани и двамата почти еднакво се грижат за домакинството, показва изследване на германското министерство по проблемите на семейството. За съжаление, тази практика не е широко разпространена. Все още мъжете получават по-високи трудови възнаграждения и малко семейства могат да си позволят да се лишат от тях за по-дълго време.

Все още доста жени смятат, че мъжът не може да се грижи така пълноценно за детето като тях. При повечето от тях оставането вкъщи за продължително време не е въпрос на предпочитание, а на прагматично решение.

При друго семейство жената е заета в областта на културата и смята, че заплатата й би стигнала само за посрещане на битовите разходи. Мъжът й не е готов да ползва цялата полагаща му се отпуска за бащинство.  Въпреки това той не иска да е баща само след работа, защото е осъзнал колко важно е пълноценното му присъствие вкъщи за връзката с детето. Общуването с малкото освобождава психиката му от натрапчивите проблеми в службата. Освен това завръщането в професията след няколкото месеца бащинство става по различен начин. Социалните контакти са значително подобрени. Изследване доказва, че неблагоприятните ефекти за кариерата след отсъствие на бащите от работа са рядко срещани. Само при 10% опасенията са се оказали оправдани за по-дълъг период.

Значение имат и решенията на политиците, насочени към справедливо заплащане на труда на майките. Всяко семейство трябва да намери собствения си път към разпределение на грижите за малките. Двойките, които се справят успешно, обикновено са в състояние да решават и други кризи в партньорството по-добре от  останалите.

Още в В помощ на мама

Уморена? Как пък не!

Със сигурност много хора смятат, че жените, които раждат първото си дете на 35–40 години, имат сериозни проблеми с отглеждането му. Уморяват се по-бързо, възпитават… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream