19 Сеп 2017

Бащите се справят

Публикувана в Само за мъже
Оценете
(1 глас)

Младите татковци сменят памперси, вземат отпуск за бебето и се справят с всичко, освен с кърменето. Разпределят си семейните задължения. Как успяват, разказват новоизлюпени бащи.

Това, за което по-рано татковците не са и мислели, днес е действителност за повечето от тях. Не само за силните финансово бащи, но и за онези, които се заемат с активната роля в семейството. Те знаят откъде да купят мляко на прах и как да правят гимнастика на малките. От новата роля на таткото печелят не само децата и партньорството, но и професионалната му кариера.

Мишо споделя, че жена му е искала бързо да се върне към професията си на фармацевт след раждането, а той не се е задоволявал само с един час занимание с бебето след работа. Той препоръчва отпуск по бащинство на всички новоизлюпени бащи, които искат да играят все по-важна роля в семейството. Той е убеден, че така мъжете създават по-силна връзка с децата си, което е истинска печалба. Освен това отношенията са съвсем други, когато болното дете плаче не само за мама, но и за татко. Така и рискът от раздяла на родителите през първите години намалява чувствително. Скандинавско изследване показва, че общите грижи за семейството и възможностите на жената да има време за себе си се отразяват стимулиращо на партньорството. Освен това, ако татковците ползват бащинство, жените могат да се завърнат по-рано към професиите си.

42% от мъжете предпочитат партньорство, при което мъжът и жената са професионално ангажирани и двамата почти еднакво се грижат за домакинството, показва изследване на германското министерство по проблемите на семейството. За съжаление, тази практика не е широко разпространена. Все още мъжете получават по-високи трудови възнаграждения и малко семейства могат да си позволят да се лишат от тях за по-дълго време.

Все още доста жени смятат, че мъжът не може да се грижи така пълноценно за детето като тях. При повечето от тях оставането вкъщи за продължително време не е въпрос на предпочитание, а на прагматично решение.

При друго семейство жената е заета в областта на културата и смята, че заплатата й би стигнала само за посрещане на битовите разходи. Мъжът й не е готов да ползва цялата полагаща му се отпуска за бащинство.  Въпреки това той не иска да е баща само след работа, защото е осъзнал колко важно е пълноценното му присъствие вкъщи за връзката с детето. Общуването с малкото освобождава психиката му от натрапчивите проблеми в службата. Освен това завръщането в професията след няколкото месеца бащинство става по различен начин. Социалните контакти са значително подобрени. Изследване доказва, че неблагоприятните ефекти за кариерата след отсъствие на бащите от работа са рядко срещани. Само при 10% опасенията са се оказали оправдани за по-дълъг период.

Значение имат и решенията на политиците, насочени към справедливо заплащане на труда на майките. Всяко семейство трябва да намери собствения си път към разпределение на грижите за малките. Двойките, които се справят успешно, обикновено са в състояние да решават и други кризи в партньорството по-добре от  останалите.

Още в Новини

Облекчават изискванията за държавно финансиране на инвитро

Облекчават изискванията за държавно финансиране на инвитро процедури. С предложените от здравното министерство промени трябва да се даде шанс на повече българи с репродуктивни проблеми… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo