26 Сеп 2006

  Еволюция на таткото

  Публикувана в Да бъдеш баща
  Оценете
  (0 гласа)

  Днес ролите на жената и на мъжа като партньори са значително по-различни отпреди 20 години.
  В миналото се смяташе, че Той трябва да печели повече пари, а Тя да се грижи главно за дома и за децата. Днес обаче представителките на нежния пол не само че работят наравно, а понякога и повече от силния пол, но заемат и ръководни постове и често имат по-високи доходи от мъжа до себе си. А природата е отредила на Ева да износва и да дава живот на потомството. През 9-те месеца на очакването настъпват неизбежните промени в тялото, в ежедневието, в приоритетите, в начина на живот на бъдещата майка. Чести спътници са и тревогите как ще преминат бременността, раждането, а и какъв ще е животът след това… Някои бъдещи бащи също преживяват доста емоционално 9-те месеца, както и раждането. В душата им бушуват непознати до този момент чувства, терзае ги съмнението дали са готови за родителството. Отначало, докато бременността е в по-ранен срок и все още коремът на половинката не е така изразен, партньорът не осъзнава сериозно предстоящата промяна.
  С напредването на месеците обаче отговорността му към бъдещата майка се увеличава, а заедно с това се увеличават и страховете му дали ще се справи с ролята си на родител.
  Дългогодишната ми работа като акушерка в родилна зала ми дава възможност да наблюдавам колко различни са и реакциите към новороденото на двамата родители. Жената първа вижда детето си и приема срещата изключително емоционално, задава безброй въпроси на екипа до нея – всичко наред ли е с бебето, има ли нещо тревожно и пр. В миналото новоизлюпените бащи приемаха със сдържана радост появата на бебето, интересуваха се главно как е майката и как е То. Днес все по-често виждам сълзи в очите на татковците и нескривано вълнение при съобщаването на така очакваната вест. Съвременните мъже открито показват искрените си емоции и са толкова трогателни…
  Днес мъжът става все по-съпричастен към бременността, престрашава се да присъства на раждането, активно се включва в отглеждането на бебето още от първите дни у дома. Той с удоволствие (не като жертва) приема, че детето става неразделна част от живота му. Все по-често може да се види как бъдещи татковци придружават бременната си половинка при прегледа при акушер-гинеколога или в училището за бъдещи родители, а след като бебето дойде, те го къпят и ловко сменят пелените за еднократна употреба.
  В миналото таткото оставяше всички грижи за новороденото на майката и на някоя от бабите с извинението, че бебето е много малко и се страхува да не го изпусне, че не знае как правилно да го държи или пък че не разбира какво иска то...
  Днес никак не е необичайна гладка горди татковци да возят в количката своето малко съкровище, нежно да му говорят и да му се радват, без да се страхуват, че подобно поведение ще накърни мъжкото им достойнство. Променя се и друго. В миналото младите двойки първо сключваха граждански брак, а после създаваха потомство. Сега все по-често те живеят заедно, без брак имат едно или две деца и твърдят, че подписът в гражданството не е гаранция за взаимност, отговорност и обич. Когато преди една жена родеше дете, без да е омъжена, се твърдеше, че партньорът й бяга от отговорността на родителството и тя ще е принудена да се справя сама. Днес много често инициатор за неозаконяването на съжителството не е мъжът, а жената. Водещи при нея са чувството за независимост, правото сама да избира как и с кого да живее и да отглежда децата си. Затова пък днешните новоизлюпени татковци бързо след раждането носят документа за припознаване, заверен от нотариус, с което като че ли искат да докажат, че ще са не по-малко отговорни за детето, отколкото майката. Разбира се че осъзнаването на бащинството не може да зависи от един документ. То е следствие от много различни и индивидуални фактори и е сравнително дълъг процес на адаптация на мъжа към новата му роля.
  Често чувам оплаквания от млади майки колко трудно им е да съчетават грижите за бебето с пазаруването, поддържането на дома и пр. Все по-популярен обаче става моделът на таткото, който след работа активно се включва и помага в дейности, смятани преди години за чисто женска “привилегия”. Вярно е, че днес отглеждането на детето е трудно не само за майката, но и за бащата. Но когато двамата поемат мисията си в синхрон, ползата за човечето е голяма – хармонията между мама и татко въздейства положително върху развитието му. Така твърдят и психолозите...

  Още в Новини

  Месец на родителите

  Тази история, разказана от първо лице, е част от инициативата „Месец на родителите“ на УНИЦЕФ България. Дарая е родена след нормална бременност. Докато бях бременна,… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh