17 Ян 2004

И таткото очаква Избрана

Публикувана в Да бъдеш баща
Оценете
(0 гласа)

При бъдещата майка големите промени са очевидни, но и таткото преживява много, докато чака появата на малкия човек. 9-те месеца са време на приспособяване, тъй като мъжът преосмисля представата за собственото аз и взаимоотношенията с партньорката си.
Някои бащи променят външния си вид – например пускат си брада. Други работят извънредно или започват втора работа, за да са сигурни, че ще могат да издържат семейството, което ще се увеличи с още един член. Всички обаче се сещат за своите бащи и се чудят дали и те ще са като тях, или ще са различни. Повечето мъже изпитват безпокойство, въпреки че трудно го показват. Тези смесени чувства Ви зареждат с енергия да се приспособите към новата роля да се свържете с бебето и да се превърнете в бащата, от когото то се нуждае. В крайна сметка Вашите терзания са здравословни.
Още преди бебето да се роди, ролята на бъдещия татко е много важна. Много мъже “играят” с нероденото си дете, като му говорят, пеят или нежно масажират корема на партньорката си. Бебето ще разпознае Вашия глас, ако преди появата на бял свят често го е слушало.
Таткото не може да замести майката Никой не иска това от Вас. Вие предлагате на детето връзка, различна от отношенията между малкия човек и неговата майка. Бебето на 4 седмици реагира по неповторим начин при вида на баща си. То се протяга напред и лицето му придобива израз на трепетно очакване – веждите се извиват нагоре, устата се отваря, очите засияват. Малкият човек е готов за срещата. Игрите, историите, закачките и смехът, които споделяте заедно, са доста различни от преживяванията между бебето и неговата майка.
Вие и Вашата партньорка често имате свой подход като родители. Понякога гледните ви точки се разминават, имате различни умения. Грижите се за бебето по свой начин, като прилагате метода на пробите и грешките и двамата се учите в движение. Всеки родител се нуждае от време, за да изпробва придобитите знания и умения.
За да започнете да се настройвате към бащинството, потърсете отговор на някои въпроси. За целта може да посещавате училище за бъдещи родители или да се образовате с четене. Най-общо въпросите са:

 

  • Как да забавлявате или да успокоявате бебето в утробата?
  • Какви са реакциите на нероденото човече?
  • Доколко искате да се включите в грижите за бебето?
  • Какви искате да са Вашите задължения?
  • Кога ще ги изпълнявате?
  • Искате ли да подражавате на Вашия баща и кое желаете да правите по различен начин?
  • Каква е представата Ви за добър баща?
  • Бебето ще носи ли Вашето име? Ще си играе ли с Вашите стари играчки или искате да няма приемственост между Вас и него?

 

Още в Мода

Мода за кореми

Холандия Повечето бременни с удоволствие демонстрират корема си. Някои го подчертават от самото начало с подходящи приспособления. Предпочитан символ за бременността е колието със сребърно… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream