17 Ян 2004

И таткото очаква Избрана

Публикувана в Да бъдеш баща
Оценете
(0 гласа)

При бъдещата майка големите промени са очевидни, но и таткото преживява много, докато чака появата на малкия човек. 9-те месеца са време на приспособяване, тъй като мъжът преосмисля представата за собственото аз и взаимоотношенията с партньорката си.
Някои бащи променят външния си вид – например пускат си брада. Други работят извънредно или започват втора работа, за да са сигурни, че ще могат да издържат семейството, което ще се увеличи с още един член. Всички обаче се сещат за своите бащи и се чудят дали и те ще са като тях, или ще са различни. Повечето мъже изпитват безпокойство, въпреки че трудно го показват. Тези смесени чувства Ви зареждат с енергия да се приспособите към новата роля да се свържете с бебето и да се превърнете в бащата, от когото то се нуждае. В крайна сметка Вашите терзания са здравословни.
Още преди бебето да се роди, ролята на бъдещия татко е много важна. Много мъже “играят” с нероденото си дете, като му говорят, пеят или нежно масажират корема на партньорката си. Бебето ще разпознае Вашия глас, ако преди появата на бял свят често го е слушало.
Таткото не може да замести майката Никой не иска това от Вас. Вие предлагате на детето връзка, различна от отношенията между малкия човек и неговата майка. Бебето на 4 седмици реагира по неповторим начин при вида на баща си. То се протяга напред и лицето му придобива израз на трепетно очакване – веждите се извиват нагоре, устата се отваря, очите засияват. Малкият човек е готов за срещата. Игрите, историите, закачките и смехът, които споделяте заедно, са доста различни от преживяванията между бебето и неговата майка.
Вие и Вашата партньорка често имате свой подход като родители. Понякога гледните ви точки се разминават, имате различни умения. Грижите се за бебето по свой начин, като прилагате метода на пробите и грешките и двамата се учите в движение. Всеки родител се нуждае от време, за да изпробва придобитите знания и умения.
За да започнете да се настройвате към бащинството, потърсете отговор на някои въпроси. За целта може да посещавате училище за бъдещи родители или да се образовате с четене. Най-общо въпросите са:

 

  • Как да забавлявате или да успокоявате бебето в утробата?
  • Какви са реакциите на нероденото човече?
  • Доколко искате да се включите в грижите за бебето?
  • Какви искате да са Вашите задължения?
  • Кога ще ги изпълнявате?
  • Искате ли да подражавате на Вашия баща и кое желаете да правите по различен начин?
  • Каква е представата Ви за добър баща?
  • Бебето ще носи ли Вашето име? Ще си играе ли с Вашите стари играчки или искате да няма приемственост между Вас и него?

 

Още в Новини

Няма да има лимит за инвитро процедури

В днешното заседание на Министерски съвет сме приели доклад на правителството, което безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой инвитро процедури. Колкото докторите преценят, че е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo