26 Май 2008

Кошмарите на татко

Публикувана в Да бъдеш баща
Оценете
(0 гласа)

Традицията повелява майката да храни, преоблича и успокоява ревящото бебе. На щастливия татко се пада отговорната задача да си играе с малкото човече и да му предава опита си как се сглобява автомобилче от Лего. Какво обаче ще стане, ако мама и татко разменят ролите си? Ако като във фантастичен филм някой зъл гений промени семейните задължения? Дали татко ще се справи с ревящото бебе и неспокойния му сън?

Татко на повикване
Странно, но майките имат природен инстинкт, който им помага без много усилия да успокоят плачещото мъниче. Има няколко простички правила, които бащите трябва успяват да спазват, ако искат да утешат наследника си. Не отивайте при бебето още при първите му сълзи. Децата обичат да правят експерименти с възрастните и да проверяват за колко време мама и татко ще реагират. Ако се втурнете веднага след сигнала “Помощ”, наследникът ви може безжалостно да ви манипулира в бъдеще.
Добре е да запомните, че детето бързо свиква с околната среда. Ето защо, каквато и обстановка да му създадете, то ще я възприеме. Ако бързо го преоблечете и го оставите само, то ще заспи, без да плаче. В случай че го дундуркате на ръце в продължение на часове, мъничето също ще е доволно.
Осигурете нормални условия в стаята, в която спи детето.
Ако телевизорът работи, малкото ще свикне да спи и на този фон. В случай че пазите пълна тишина, то ще се събуди при първия шум.
Оставяйте бебето си да спи колкото може повече. Все пак, когато се събуди и започне да плаче, може да има няколко причини за това. Преди всичко не се паникьосвайте. Не се плашете – бебето не е толкова крехко и няма опасност да го счупите. Преди да предприемете каквито и да са действия, опитайте да разберете причината за плача на детето.
Възможно е да му е топло и да иска да се охлади, затова махнете горната пелена, с която е завито. Отворете прозореца. В стаята, в която спи малкото човече, трябва да е добре проветрено. Един от много ефикасните методи за охлаждане е да го измиете с хладка вода.
Възможно е мъничето да плаче, защото е гладно. Не чакайте да минат определените за хранене часове. Дайте му да хапне, защото в противен случай няма да ви остави на спокойствие. Гладното бебе винаги получава своето. След като е приключило с храненето, може да го обърнете по корем, за да се оригне. Внимавайте обаче да не повърне част от поетата храна. За малкото дете е полезно и да го повдигнете леко, като му подадете показалците си да се хване за тях и леко да го изправите.
В случай че наследникът ви още плаче, легнете до него и се опитайте да го успокоите. Много татковци се притесняват, че могат да наранят бебето по този начин. Не се безпокойте, то няма да се счупи. Предложете му играчки в ярки цветове. По-малките са подходящи за малките пръстчета. Понякога детето има нужда от известно време, за да се заиграе, преди да заспи. Ако и любимото мече не помогне, може да прочетете приказка или да разведете бебето из дома, като му разказвате интересни истории за всяка отделна стая.
Съкровището ви ще се заслуша в гласа ви и ще спре да плаче.
Опитайте се да го залъжете и с биберон. Някои деца обичат вкуса му. Той им дава сигурност.

Още в Развитие

Съхранявайте любопитството му

Никога в живота си децата не учат толкова лесно и трайно, както през 4–5-те години преди да тръгнат на училище. Дали обаче учат онова, от… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл