10 Апр 2017

Мъжкият фактор - причина за инфертилитет

Публикувана в Само за мъже
Оценете
(0 гласа)

Д-р Георги Николов, специалист акушер-гинеколог и ESHRE сертифициран старши ембриолог, ръководител на сектора по асистирана репродукция в МЦ „РепроБиоМед", ни сподели важни подробности, свързани със стерилитета при мъжете. Над 15 години той работи в сферата на асистираната репродукция и гинекологична ендоскопия. Член е на Управителният съвет и Председател на Българската Асоциация по Регенеративна Медицина. Има редица публикации в български и международни престижни научни списания, Към настоящия момент д-р Николов има договори с I САГБАЛ „Св. София”,  II САГБАЛ „Шейново”, МБАЛ „СофияМед”, МБАЛ „Св. София” и МБАЛ „Бургас” за планова и спешна хоситализация и извършване на оперативни интервенции в областта на Акушерството и Гинекологията, вкл. за родоразрешение по нормален и оперативен път.

В какъв процент от случаите мъжкият фактор е причина за инфертилитет?

В не по-малко от 40% от случаите е налице мъжки фактор за безплодие, като нерядко се комбинира и с проблеми от страна на партньорката.

Качеството на спермата спада ли с нарастването на възрастта?

Не е задължително. Една от най-добрите семенни течности, която съм срещал, беше при 65-годишен мъж. Но като цяло възрастта при мъжа, особено след 55 години, е неблагоприятен фактор.

Кои са основните причини за загубата на мъжката плодовитост ?

Спадът в показателите на семенната течност е цивилизационен проблем (замърсяване, стрес, заседнал начин на живот и работа, вредности). Заушки се срещат рядко, тъй като младите мъже са ваксинирани срещу паротит (част е от имунизационния календар). Варикоцеле се среща относително често, повече на левия тестис поради спецификата на венозния ток вляво.

Какво представляват антиспермалните антитела при мъжа?

Антителата срещу сперматозоиди (имобилизиращи, аглутиниращи) се срещат и при двата пола в серума на кръвта и в цервикалната слуз при жената и в семиналната плазма при мъжа. Могат да бъдат изследвани (с т.нар. MAR-тест, ELISA или друг метод), но практически лечение няма и най-често в тези случаи се прилага асистирана репродукция чрез интраовоцитно инжектиране на сперматозоиди (ICSI).

Какви изследвания включва анализът на безплодието при мъжете?

Водещ е спермалният анализ (спермограмата), по възможност с оценка на морфологията по Крюгер. При необходимост могат да се извършат и хормонални, генетични, имунологични и други изследвания, както и консултация с уролог.

Кои са най-важните параметри, които се оценяват при спермограмата?

Обем на семенната течност, концентрация и общ брой на сперматозоидите, подвижност и морфология; евентуално MAR-тест. Понякога изследваме степента на интегритета на ДНК (SDI) (т.нар. ДНК-фрагментация).

Кои са най-често поставяните диагнози в резултат на спермограмата?

Нормалната семенна течност се отбелязва с нормоспермия. При олигозооспермия е намалена концентрацията и/или общият брой на сперматозоидите. Астенозооспермия означава, че подвижността е намалена, а с тератозооспермия се обозначава намаление в процента на нормалните морфологично сперматозоиди. Има и комбинации от посочените диагнози, напр. олигоастенотератозооспермия. При липса на всякакви сперматозоиди в еякулата говорим за азооспермия, а когато има сперматозоиди, но само мъртви – за некроспермия.

Морфология по стриктните критерии на Крюгер 

Стриктните критерии за морфология са дефинирани от Т. Крюгер и още се наричат критерии на болница Tygerberg (в ЮАР). Сложно е да се обясни методиката, но по-важно е, че тези стриктни критерии са заложени и в текущото ръководство на СЗО за анализ на семената течност при мъжете (2010 г., 5-о издание)

През какъв интервал от време е необходимо да се прави спермограма, за да се проследи евентуално подобрение (или обратното) в показателите й?

Поне трикратно най-малко през един месец.

Съществува ли лечение, в кои случаи се прилага и какво включва?

Зависи от конкретната диагноза, например при варикоцеле може да се приложи хирургично лечение (лигиране на разширените вени), при хипогонадотропен хипогонадизъм се прилага стимулиращо лечение с гонадотропни хормони, често се прилагат виатмини, микроелементи, l-carnitine, l-arginine, витамин Е и други.

В кои случаи на мъжки фактор е възможно да се приложи инсеминация?

При леки до умерени степени на субфертилитет, най-често с концентрация на подвижните сперматозоиди не по-малка от 5–6 милиона/мл и общ брой поне 10–12 милиона подвижни сперматозоида.

ICSI ли е решението на асистираната репродукция при мъжки фактор на безплодие и защо?

Да, особено при тежките форми. ICSI (интраовоцитно инжектиране на сперматозоиди) може да се приложи и при наличие на единични живи сперматозоиди в еякулата или дори след биопсия на тестиса. При този метод единични сперматозоиди, с помощта на микроманипулатор, се инжектират последователно във всеки от наличните (след пункция на яйчника) овоцити. Успеваемостта е добра с постигане на фертилизация (оплождане) при около 70% от яйцеклетките и забременяемост над 25%.

Съвети към двойките, които планират бременност

Забременявайте навреме (т.е. преди 35 год.), никога не правете аборт по желание на първа бременност. Ако не настъпи бременност в рамките на 1–1,5 год. – обърнете се към специалист.

 

 

Разговора проведе Виржиния Николова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още в Новини

Как е с детските надбавки в Германия

Новата програма “Пари за родителите плюс” Изплащането на пари на родителите се оказва добър модел. През 2012 г. то се осъществява при 800 000 семейства, като… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo