25 Май 2009

  Болест от котката

  Публикувана в Домашни любимци
  Оценете
  (1 глас)

  Ако скоро планирате да имате бебе или вече сте бременна, възможно е след разговори с приятелки или пък след ровене из Интернет форумите на бъдещи майки споменаването на думата „токсоплазмоза” да предизвиква пристъп на панически страх. 
  Колко опасна може да е тази инфекция за бременната жена? По какъв начин тя е свързана с котките?
  Отговори на въпросите около заразата дава един от най-добрите специалисти в България – доц. д-р Росица Курдова от Националния център по заразни и паразитни болести, национален консултант по паразитология при Министерството на здравеопазването.
  Токсоплазмозата е инфекция, която се предизвиква от микроскопични паразити. Всъщност се оказва, че при повече от 40% от българите се среща т.нар. латентна форма на токсоплазмоза – голяма част от тях изобщо не знаят. Това означава, че след като инфекцията премине  острата си фаза (едва при 20% от случаите има някакви симптоми, например повишена температура, подуване на лимфни възли, отпадналост), паразитите се локализират във вид на цисти в различни вътрешни органи. Тези цисти отделят вещества, които активират имунната система на човека. В резултат на това се образуват антитела и именно по тях лабораторните изследвания отчитат, че има токсоплазмена инфекция. Латентната форма на токсоплазмоза обаче като правило
  не е опасна за бременната и не носи никакъв риск за плода
  Това означава, че много преди бременността организмът е преминал острата фаза на инфекцията и вече си е създал имунитет срещу заразяване. Опасна за бременната жена и най-вече за плода е острата, наскоро придобита токсоплазмоза. „Всяка жена, която планира да зачене или непосредствено след като забременее, трябва да си направи изследване за токсоплазмоза. Ако резултатите покажат, че има латентна инфекция, няма нужда да се предприема каквото и да било лечение. Ако изследванията установят, че тя не е била инфектирана във времето, това означава, че бъдещата майка няма изграден имунитет срещу болестта. Затова е наложително на всеки два месеца до края на бременността да продължи да се изследва и да бъде особено внимателна по отношение на храненето и контактите си с котки, за да избегне риска от зараза”, обяснява доц. д-р Курдова.
  В какво се изразява повишеното внимание на бременната?
  От една страна, необходима е
  по-голяма бдителност към месните храни
  които се приемат през 9-те месеца. „Както хората, така и животните могат да се заразят с токсоплазми, които да образуват цисти. При недостатъчна термична обработка месото може да се превърне във фактор на предаване на инфекцията”, твърди доц. д-р Курдова. Не случайно заради всеизвестната си слабост към месото алангле 80% от французите са носители на токсоплазмена инфекция. Затова и съветът на д-р Курдова е, когато си поръчвате пържола в ресторант, задължително тя да е по-добре изпечена. Спазвайте и строга хигиена на ръцете, когато приготвяте месни ястия у дома.
  Котките са главните разпространители
  на токсоплазмената зараза. Чрез фекалиите си те изхвърлят токсоплазмени цисти в околната среда. Тези цисти могат да попаднат върху зеленчуците и плодовете, които растат ниско над почвата. Затова когато се храни извън дома, бременната не бива да си поръчва за десерт ягоди, защото те може да не са добре измити. По-подходящ избор е и да предпочете салата от домати и краставици, вместо зелена салата или салата с магданоз, които изискват много внимателно миене.
  Какво става, когато бременната има
  домашен любимец котка?
  Ако изследванията за токсоплазмоза установят, че бъдещата майка няма имунитет срещу заразата, доц. д-р Курдова препоръчва отделяне на котката от дома до края на 9-те месеца. Съществува мнение, че бъдещата майка може да продължи да съжителства с котката си, ако някой друг изхвърля котешката тоалетна. „Аз също съм имала котка, но знам, че когато бременната жена подрежда приоритетите си, ще реши, че е по-добре за няколко месеца да се раздели с домашния си любимец, отколкото да се подлага на ежедневен риск и да бъде винаги нащрек…”, смята специалистката.
  Ако изследванията покажат, че бременната жена се е заразила наскоро и токсоплазмозата е в остра, а не в латентна форма, задължително е да се проведе компетентно лечение. При активната форма паразитът може още да е в кръвта, да премине през плацентата и да увреди плода. Според статистиката през първото тримесечие на бременността рискът плодът да бъде заразен от инфекцията е най-малък – около 14%. В този период обаче инфекцията може да има най-сериозни последствия за здравето на бебето. Данните показват, че вероятността за зараза на плода в последното тримесечие на бременността е най-голяма – около 60%, но рискът от сериозни клинични прояви при бебето е значително по-малък.
  „Ако се окаже, че бъдещата майка страда от активна форма на токсоплазмоза и при бебето в утробата не се установят аномалии, в никакъв случай не се налага прекъсване на бременността, а само лечение. Задължително е и веднага след раждането всяко бебе, родено от майка, при която има свежа, активна форма на токсоплазмоза, да се изследва за заразата. Ако се докаже наличие на инфекция, се провежда лечение, дори и бебето да няма каквито и да било симптоми. В противен случай в по-късна възраст (дори чак в пубертета) рискът от проява на рецидиви на очна форма на инфекцията е голям.”, категорична е доц. д-р Курдова.    
  Според европейската практика задължително е при съмнения за токсоплазмоза резултатите от първичните изследвания да се потвърждават в специализирана лаборатория, каквато например е Националната референтна лаборатория за диагностика на паразитозите към Националния център по заразни и паразитни болести в столицата.

  Сандра Керелезова

  Още в Споделено

  Пълен напред към щастието!

  И вие ли сте от хората, които все ще намерят за нещо да се начумерят? Поводите са безброй – нетърпимите задръствания, недоволният шеф, партньорът, който… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh