×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  19 Окт 2017

  Д-р Евгени Евтимов за бременността и домашните любимци

  Публикувана в Домашни любимци
  Оценете
  (1 глас)

  Бременна съм! О, какво да правя с домашния любимец?! Ще трябва да се разделим, поне докато родя… Не, по-добре е да го оставя у дома, какво толкова…” Вероятно всяка една от вас, която има домашен любимец, е била изправена пред подобна дилема или й предстои да реши как да постъпи. За да разсеем съмненията и притесненията ви по въпроса, срещнахме се с д-р Евгени Евтимов, ветеринар. Той се занимава основно с лечение на дребни животни (кучета и котки). Има опит с инфекциозните болести, хирургията и онкологията. Към момента е собственик на ветеринарна клиника VET STAR CLINIC. От началото на 2016 г. е и създател на фонд за лечение на бездомни животни.

  Ето какво сподели той по темата.

  БРЕМЕННОСТТА Е СПЕЦИАЛЕН ПЕРИОД, В КОЙТО ЖЕНИТЕ ТРЯБВА ДА СА МНОГО ВНИМАТЕЛНИ. ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ, НАПРИМЕР КУЧЕТА ИЛИ КОТКИ, БИХА ЛИ НАРУШИЛИ НОРМАЛНОТО ПРОТИЧАНЕ НА БРЕМЕННОСТТА ПО НЯКАКЪВ НАЧИН?

  При нормални условия и добро отглеждане, съпроводено с редовно обезпаразитяване на домашните любимци, не би имало риск за бременната жена. Естествено, има и изключения при някои заболявания, например токсоплазмоза и бруцелоза, които крият огромни рискове за бременността.

  ТОКСОПЛАЗМОЗАТА Е ПАРАЗИТНО ЗАБОЛЯВАНЕ, КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДАДЕ ПРЕДИМНО ОТ КОТКА НА ЧОВЕК. НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СЕ НАПРАВЯТ СПЕЦИАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА БРЕМЕННАТА ЖЕНА, АКО СЕ ОТКРИЕ ПОДОБНО ЗАБОЛЯВАНЕ?

  Да, токсоплазмозата е паразитно заболяване, при което човек е междинен гостоприемник на паразита (Toxoplasma gondii), но тук трябва да се отбележи, че не само котката като домашен любимец може да бъде преносител на заболяването. Когато бременността е планирана и в дома има котка, редно е първоначално да се направят серологични изследвания на котката за наличие на специфични антитела, които дават информация дали тя е преболедувала токсоплазмоза, или не. Изследват се нивата на антителата IgG и IgM. Присъствието на специфични за T. gondii антитела IgG при здрави котки означава, че котката е преболедувала токсоплазмоза и сега има имунитет, така че въпреки че е носител, не образува и не отделя ооцисти (формите на паразита, чрез които става заразяването). Наличието на специфични IgM  антитела предполага активна инфекция при котката. Липсата на антитела и от двата типа означава, че котката е възприемчива и би могла да се зарази. Отделно бременните жени могат да бъдат заразени с токсоплазмоза, консумирайки сурово или слаботермично обработено месо – агнешко или свинско, или неизмити плодове и зеленчуци. Друг източник на зараза е прясното непастьоризирано мляко, особено козето. Рискове крие и контаминираната почва в градината, например по време на обработка на плевели или цветя.

  КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ТОКСОПЛАЗМОЗАТА?

  При токсоплазмозата може да не се появят симптоми или заболяването да протече като грип – с треска, подуване на лимфни възли и мускулни болки. Ако майката се зарази по време на бременността, Toxoplasma gondii се предава и на плода. Повечето бременни жени нямат признаци на заболяване.

  ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ЗА ПЛОДА?

  Ако заразяването стане в началото на бременността, обикновено се стига до спонтанен аборт, ако стане в по-късен етап (10–24-а седмица), може да има тежки последици за бебето, включително хидроцефалия, слепота, умствена изостаналост и др.

  АКО ЖЕНАТА БЪДЕ ОДРАСКАНА НЕВОЛНО ОТ ЛЮБИМЕЦА СИ, КАКВО СЛЕДВА?

  Одраскването обикновено не крие рискове, както и ухапването. Котките отделят ооцисти за кратко време с изпражненията, но понеже се почистват старателно и не носят паразита по козината си, възможността да се заразите, галейки дори инфектирана котка, е нищожна. Спазването на добра хигиена и ежедневното почистване на котешката тоалетна също минимизират риска от заболяване.

  КОГАТО ЖЕНАТА ИМА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ И ПЛАНИРА БРЕМЕННОСТ, НЕОБХОДИМО ЛИ Е ПРЕДВАРИТЕЛНО ДА Й СЕ НАПРАВЯТ НЯКАКВИ ПО-СПЕЦИФИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, А СЪЩО И НА ЖИВОТНОТО?

  Както споменахме по-горе, може да се направят серологични изследвания както на майката, така и на котката за наличие на антитела.

  КОГА ДА ЗАВЕДЕМ ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ НА ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР?

  Когато в дома има бременна жена, добре е домашният любимец да се води всеки месец при ветеринарен лекар за обезпаразитяване (външно и вътрешно) и за преглед. Това важи с пълна сила и когато в семейството вече има новородено бебе.

  КОИ ДРУГИ ЖИВОТНИ ПРЕДСТАВЛЯВАТ РИСК ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА?

  Освен котката, най-често и кучето е домашен любимец. То също може да бъде рисков фактор, особено ако е заразено с бруцелоза. Източник на болестта могат да бъдат и кози, овце, свине и крави. Инфекцията става чрез директен контакт с животните, най-често при грижите за тях, както и когато се яде заразено месо, мляко, масло и сирене (които се правят от непастьоризирано мляко). Ако стане заразяване с бруцелоза по време на бременност, в ранните етапи е вероятно да се случи спонтанен аборт, а по-късно – преждевременно раждане или раждане на мъртъв плод.

  НЯКОИ СПЕЦИАЛИСТИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ ЖИВОТНИТЕ РАЗБИРАТ, КОГАТО СТОПАНКАТА ИМ Е БРЕМЕННА. ТОВА ВЯРНО ЛИ Е?

  Има много документирани случаи, които доказват, че животните са много по-интуитивни от хората, както и че стават по-внимателни и по-гальовни, когато стопанката им е бременна.

  С КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТ БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ? ВАШИТЕ СЪВЕТИ?

  Има  няколко основни правила, които бъдещите майки трябва да спазват, за да предотвратят инфекция с токсоплазмоза:

  - Да не ядат сурово или полусурово месо. Месото трябва да се готви при температура 100°C поне за 20 минути.

  - Да не пият непастьоризирано мляко.

  - Да не ядат неизмити плодове и зеленчуци.

  - Да измиват добре ръцете си и повърхностите с топла вода и сапун след приготвяне на сурово месо.

  - Да носят ръкавици и да се измиват добре след работа с пръст, пясък или почва.

  - Да спазват хигиена преди хранене.

  - Да не хранят котките си със сурово месо и непастьоризирано мляко.

  - Да не позволяват на котките си да ловуват или да ровят в боклука.

  - Да не позволяват на котките да използват саксиите или детския пясъчник за тоалетна.

  - Ежедневно да почистват котешкото легенче и да го измиват с топла вода.

  - Бременните жени и хората с потисната имунна система не трябва да почистват котешката тоалетна.

  Разговора проведе Даниела Граховска

  Още в Из дневника на мама

  Тайни за щастлив съвместен живот

  Това че в наши дни се реализираме предимно професионално и работим, за да се докажем, ни прави по-егоцентрични, контролиращи, изискващи, оценяващи. Така се поставя на… Прочети още »
  Още в тази категория: « Ограничете контактите
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh