29 Дек 2009

  БЕБЕ 2010 няма да има орисник, а приказник

  Публикувана в Из дневника на мама
  Оценете
  (0 гласа)

  Да насочваме общественото внимание към актуалните демографски и репродуктивни проблеми в България.

  По традиция орисницата на БЕБЕ 2009 Румяна Нейкова ще отправи своята орисия към Последното бебе на 2009 г. От благопожеланията на Орисника очаквахме да бележим с позитивизъм съдбата на новородените през всяка от последните 10 години. Правихме го успешно и с подкрепата на медиите.

  Какво се промени?
  Според данните от статистиката през последните години в България на 1000 души население се раждат толкова деца, колкото на 1000 души в почти всяка страна в Европа, но качеството им на живот като цяло е далеч от претенциите и възможностите ни като европейци. Защото на всяко общество са нужни не колкото може повече деца, а повече деца, заченати и родени с шанс да получат добро отглеждане, възпитание и образование. Това е съдържанието на термина ОТГОВОРНО РОДИТЕЛСТВО или раждане на дете като осъзнато решение – плод не само на биологично-физическа зрялост, но и на духовна зрялост, социално самосъзнание и материална обезпеченост.

  Мисията ни след БЕБЕ 2010
  С помощта на медиите да насочим общественото внимание върху това как отглеждаме, възпитаваме и образоваме децата, които създаваме. И ако за образованието разчитаме на обществото, на кого разчитаме за възпитанието на децата си?

  ПРИКАЗКИ ЗА БЕБЕ 2010

  Детето започва да слуша приказки на около година и половина. Установено е, че когато порасне, човек се стреми да осъществи жизнения сценарий на любимия си приказен герой. Всяко житейско разочарование е разминаване на приказните очаквания с реалността. От хилядолетия насам по всички краища на света чрез приказките човек разказва за нещата, които най-много го вълнуват, огорчават, плашат, т.е. за своите лични проблеми. С помощта на приказните герои и вълшебствата той предава на другите представата си за околния свят, критериите си за добро и зло и опита си да търси и намира изход от реалните проблеми.

  До края на 18-и век приказки са разказвани не само на децата, но и на възрастните. Защото в приказките винаги се намира изход от проблемната ситуация, а ощетеният или онеправданият герой накрая се трансформира в силна, успяваща и самореализираща се личност.

  Човекът, който разказва приказки, се нарича ПРИКАЗНИК
   
  Каним всеки, който има желание, да измисли и да разкаже своята приказка на БЕБЕ 2010 и така да предаде своя житейски опит на Първото и на Последното бебе, родени в България през 2010 г.

  Най-добрите 12 приказки на 2010 година ще издадем в съвременен сборник на мъдростта на един народ, който ще завещаем като наследство за поколения напред.

  Повече информация как да създадете своята приказка можете да прочетете на адрес www.9m-bg.com след раждането на БЕБЕ 2010.

  Още в Здраве

  Как да се подсили детският имунитет

  Всяко боледуване на детето е притеснително за родителите. Независимо дали се касае за лека настинка, грип или тежка пневмония. Нормално е малчуганът да се разболява… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh