27 Юни 2006

Бунт в корема

Публикувана в Из дневника на мама
Оценете
(0 гласа)

Всяка бременна описва най-различно усещанията си за първите движения на бебето в утробата си. Някои разказват за танцуващи сапунени мехури, други за пърхане на крилата на пеперуда, трети – за прозаично къркорене на червата... Изпитаното чувство обаче като че ли е едно и също.
В началото е изненадата (дойде ли време за първото движение?), после е разнежването (най-после мога да усетя по-реално присъствието му) и веднага след това идва огромното желание и готовността да се прави всичко възможно за доброто на малкото същество.
Няма никакъв спор, че връзката между бременната и плода през 9-те месеца се отразява благотворно на раждането, на развитието на детето и на по-нататъшните отношения в семейството. Проучване на голяма група бременни показва, че по движенията на нероденото може да се направят прогнози за характера на детето. Впечатленията на майките за бебетата се потвърждават след раждането. Амбициозно, любопитно, безцеремонно, енергично... или плахо, нерешително, изчакващо – така описват бъдещите майки усещанията си за своите рожби преди и след като ги видят. Други проучвания сочат, че новородените разпознават гласа на майка си и дори чрез плача си наподобяват неговата интонация. Ехографските прегледи показват, че бебето в корема се усмихва, плаче, прави гримаси, а близнаците пък се закачат помежду си или се милват.
Какво да направите, за да подпомогнете тази толкова важна връзка? Всеки ден отделяйте по половин час за нероденото си дете. През това време слушайте тиха музика и се отдавайте изцяло на мисли за него. Погрижете се никой да не ви смущава – нито телефонът, нито кучето, нито дори бъдещият татко (осигурете му обаче време и възможност и той да усети движенията и настроенията на бебето). Винаги отговаряйте на сигналите на бебето – отвръщайте на движенията му с поглаждане на корема, говорете му с нежен глас.
Колкото повече расте плодът, толкова по-малко място ще му остава за активни движения. Към края на бременността ще ги усещате по-рядко, но поне два пъти дневно детето трябва "да ви се обади" – сутрин след събуждане и вечер преди заспиване.
Ако поглаждането или лекото разтърсване на корема, а и звънът на будилника не го събудят, консултирайте се с акушер-гинеколог.
Към края на 9-ия месец повечето бебета заемат изходна позиция за раждане – с главата надолу към изхода на таза и с краката нагоре. Енергичните тласъци, с които те се смъкват все по-ниско към тазовото дъно, понякога са доста болезнени. В такива случаи добре е да легнете настрани, да подложите възглавница под краката си и да говорите на детето. Ще установите, че то бързо ще се успокои. Вероятно това ще ви настрои оптимистично – връзката ви с човечето ще е хармонична, след като още в този най-ранен етап се разбирате отлично с него!

Още в Бременност по седмици

Четири типа бременни

Жизнерадостна оптимистка или непрестанно оплакваща се? Поведението и светоусещането през бременността са въпрос на индивидуалния характер, но все пак според някои психолози има четири основни… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo