29 Авг 2005

Как да потушите огъня - Съвети за успокоение на родителския гняв

Публикувана в Из дневника на мама
Оценете
(0 гласа)

Спомняйте си родилната зала Когато в 10 ч. вечерта синчето ви за пети път се появява в хола по пижама, преди да излезете напълно от релси, спомнете си ситуацията отпреди 2 ½ години в родилната зала. Вие лежите изтощена, на корема ви е положено миниатюрното ви момченце със мокри черни коси, ръчичката му е отпусната нежно върху гърдата ви. То диша спокойно, вие галите голото му гръбче и си обещавате винаги да сте до него. И ето че сега, когато искате то да ви остави на спокойствие, имате възможност да изпълните даденото пред себе си обещание. Търпеливо хванете отказващото да спи дете за ръка и го заведете до креватчето, изпейте му някоя от любимите песнички и го оставете да спи спокойно и доволно.
Спомените за дълбокото чувство на щастие след раждането често ще ви помагат да проявявате търпение и разбиране към детето. Връщайте се към тях!

Огледалото е добър помощник
Докато изливате яда си върху дъщеричката, която упорито иска да обуе обувките си наопаки, случайно погледът ви попада в огледалото. Това наистина ли сте вие? Гневна бръчка на челото, стиснати устни, червени петна по бузите... След това постоянно си представяйте, че докато крещите на детето, някой скришом ви фотографира и показва снимката ви в интернет. Нали вече ще предпочетете да броите до десет и да поемате дълбоко въздух, когато обяснявате на дъщеря си какво точно искате от нея и защо.

Просто се отстранете
Когато избухнете, защото детето отново е направило хаос в стаята, прави топчета от хляб и ги хвърля по пода или се мотае, а ще изпуснете автобуса, след това със сигурност не се чувствате добре. В такива ситуации по-добре потърсете отдушник за намаляване на напрежението. Подходящо е да се заемете с някой уред за фитнес, който събира прах в килера, или пък да вземете хладък душ, докато гневът ви се изпари. Не е за пренебрегване и страничният ефект от подобни занимания – със сигурност кондицията ви значително ще се подобри.

Песен срещу стреса
Без съмнение майките на ръба на нервна криза знаят доста песни от репертоара на любимите поп певци. При две и повече деца пеенето е добра алтернатива на детската врява. Ако пеете с цяло гърло, ще се уверите, че специалните дразнители, с които децата редовно изпробват издръжливостта на нервите ви, ще загубят почти напълно ефекта си. И децата скоро ще утихнат, щом установят, че не им обръщате обичайното внимание.

Чаша студена вода
Колкото и банално да изглежда, средството е изпитано – когато се карате с детето и настроението ви е под нулата, налейте по една чаша студена вода за него и за вас. Пийте я на големи глътки и ще установите, че отношенията ви стават съвсем миролюбиви, като че ли и страстите някак много бързо се охлаждат.

Примирие с любимите желирани мечета
Понякога детето става сутрин кисело, плаче без причина, никоя играчка не му е интересна и най-малката отправена му забележка предизвиква бурен плач. След няколко часа и вашите нерви са опънати и кавгата започва. Опитайте по друг начин – вместо да се карате на отрочето, поглезете го. Седнете заедно и похапнете от любимите желирани бонбони. Отначало детето ще е изумено, но постепенно ще става все по-весело, докато накрая напълно ще забрави лошото си настроение. Ако след това измиете и зъбките, няма да има вредни последици от този иначе не много педагогичен метод.

Интернет е психотерапевт
Има дни, в които отношенията ви с децата са особено обтегнати. Синът ви се инати, както само двегодишните умеят, а каката рови в чинията и се преоблича десет пъти пред огледалото. Може и да не е нещо ненормално за едно 4-годишно момиче, но вие вече кипите от гняв. Опитайте да се успокоите, като се поровите из форумите на интернет. Положително ще установите, че и при другите майки нещата не са особено различни. Това е отлична психотерапия.

Чупенето помага
В кухнята се чува силен шум от счупено, след това настъпва тишина. Децата, които до този момент са се боричкали за остатъка от плодовото мляко, гледат втрещено към майка си, която току-що е счупила със замах пластмасовата лъжица за салата. После по-голямата дъщеря поучително отбелязва, че това не трябва да се прави. Вие сте съгласна, но нали целта е постигната и спокойствието е осигурено поне за близките часове.

Чудотворен дневник
Не е лошо измислено – записвайте всички неприлични думи и постъпки на сина си и ги документирайте за внуците. Вашето малко отмъщение – един ден децата на непокорното ви момче ще узнаят какво е било то като малко. Може би ще държите този дневник под ключ, а може и изобщо да не го намерите, когато му дойде времето. Но кратките истории, които ще записвате, ще ви помагат да запазите нервите си поне от време на време.

Глътка чист въздух...
Когато обстановката около малките стане нетърпима, излизането на чист въздух помага за успокояването. Най-добре е да излезете на балкона и да затворите вратата след себе си. Останете навън, докато опасността да избухнете напълно премине. През зимата при минусови температури или при силен дъжд няма да ви е нужно много време.

Още в Споделено

Историята на Кристина

Наградата от миналия брой спечели Мама Кристина Бочева – 30 год., Плевен Бе минал едва месец от запознанството ни с Марин и чудото на бременността… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
infl
Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
sh