28 Фев 2006

Мама също е Човек!

Публикувана в Из дневника на мама
Оценете
(0 гласа)

Никак не е нужно да сте перфектна майка. Не бива да страдате и от угризения, ако покрай всекидневното напрежение някое и друго добро намерение пропадне. Предлагаме ви идеи, които не са чак толкова педагогични, но могат да улеснят живота ви.

Подкупът е спасителен пояс Или казано по друг начин, да подтикнете детето да преосмисли поведението си.
Подкупване звучи лошо, когато се отнася за гумени мечета. Ако пред погледа на вашата дъщеря попаднат две-три от тях, тя веднага ще е готова да обуе дори чорапогащите на малкото си братче. Какво лошо има в това да предложите награда, за да постигнете желаната цел?
В края на краищата става въпрос за житейски принцип, който детето е добре да научи колкото може по-рано – ако завършиш гимназия отлично, можеш да следваш медицина... Синът ще се откаже да скача от количката за пазаруване в магазина, ако му обещаете шоколад. Ако пък проявите готовност да му разкажете две приказки преди заспиване, той вероятно доброволно ще легне по-бързо. От една страна, това е здравословно, а от друга, ще пощадите нервите си. Трябва само да внимавате да не поставяте твърде високи цели (“Ако никога вече не щипеш приятеля си…”) и да не обещавате прекалено (“…мама ще ти купи пони!”).

Телевизорът не е детегледачка
Разказали сте вече три приказки, изпели сте любимата песничка, но детето отново скучае. Разбира се че децата не бива да седят непрекъснато пред телевизора. Обаче от време на време се налага да изгладите нещо и да сготвите. И вие имате нужда да вземете душ и да изсушите косата си. Позволете му да погледа, но не му разрешавайте само да избира програмата и да прещраква каналите. Добре е и повече дни телевизорът “да е повреден”. Е, понякога се налага да се прибегне към помощта на малкия екран, особено ако детето е болно.

В леглото – преди вечеря
Семейните вечери са много забавни – дъщеря ви се е развилняла и прави какви ли не сценки. Понякога мама и татко се нуждаят от нещо съвсем различно – маса за двама, винени чаши, красиви порцеланови чинии, интимен разговор, влюбени погледи... Тогава се налага детето бързо да се нахрани и да се сложи да спи. Забравете за петното по пуловера му от разлетия сок. И утре е ден! Нека вечерта е прекрасна!

Мърляво – понякога
Наоколо са разхвърляни играчки, прането не е прибрано в шкафа, прозорците са доста мръсни. Затворете очите си! Чистенето, подреждането, гладенето не е нужно винаги да са на преден план. И какво от това?
Детето предпочита безпорядъка пред изнервената си от чистене майка. Ако обаче обявите един ден от седмицата за трудов, то с удоволствие ще ви помага, макар и символично. Без всекидневните препирни за реда домакинската работа става интересна за него и това наистина има възпитателен ефект.

И вратите да се тряскат
Синът ви и неговото приятелче крещят, разхвърлят и се крият под леглата. Може би и вие търсите къде да се скриете?
Вместо това затръшвате вратата с всичка сила. Или тропате по пода с крак и викате: “Спрете!” Наистина блъскането на врати, тропането с крак и викането не са най-доброто възпитателно средство, но действат много разтоварващо. След това гюрултията утихва и между вас и децата се сключва (макар и за кратко) примирие.

Просто се отстранете
Има майки, които непрекъснато са до детето си, вземат участие дори в игрите му на детската площадка. Други седят на отдалечена пейка и дискретно хвърлят някой поглед на играещото си синче. През останалото време четат книга или поне я държат разтворена на коленете си. Вкъщи такива майки с удоволствие изслушват историите, които децата им разказват, и понякога играят с тях, но само ако ги поканят. Те не са по-лошите майки – напротив. Детето оценява съпричастието, когато е само и търси компанията ви.

Избягайте!
Един ден дъщеря ви мрънка, всичко я дразни, нищо не хапва... При това лежи и блъска с юмруци по пода. В такава ситуация, за да издържи, майката трябва да има нерви като въжета. Единственото, което й остава, е да забегне, като преди това си намери заместник (таткото, баба, съседка, детегледачка) и се уговори с някоя приятелка за кино. Ако изберете този подход, не забравяйте обещанието, че ще се приберете, щом детето заспи.

Още в Бременност по седмици

Диригентът са хормоните

При някои промените в настроението са забележими, при други – не. Прочетете за колебанията в настроението по време на мензеса, отразени в календар от 26-годишна… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo