28 Мар 2005

  Надолу вода, нагоре мома - Изкуството да къпете вашето бебе

  Публикувана в Из дневника на мама
  Оценете
  (0 гласа)

  Най-добре е бебето и малкото дете да се къпят всеки ден. В повечето случаи тази процедура е изключително приятна и полезна за тях. Внимание! Ако пъпът на новороденото не е паднал, той не бива да се мокри при къпането.

  Подготовката
  Много млади майки (и татковци) са неспокойни, когато за пръв път трябва да изкъпят новороденото. Добре е в началото да помага и някой със стаж. Сигурно вашето дете ще ви изглежда толкова малко и крехко, че ще изпитвате страх дори да го докосвате. Не се тревожете. Много скоро ще създадете режим и навици за къпане и тогава сигурно с удоволствие и сама ще се справяте с тази процедура.
  Ето някои изисквания към "ритуала":

  • Докато събличате детето, температурата в помещението да е поне 22–23 ºС.
  • Поставете ваничката на височина, удобна за вас. Облечете непромокаема престилка върху дрехите си, за да не се намокрите. Поставете хавлийката на удобно място, така че да ви е под ръка – бързо и лесно да я вземете, за да подсушите детето.
  • Предварително подредете всичко необходимо за къпането, подсушаването и обличането на бебето. Температурата на водата във ваничката да е 37.3–37.4 ºС. Може да я проверите, като потопите лакътя си във водата. Внимавайте – не доливайте гореща вода, когато бебето е във ваничката.

   Поставете детето във ваничката
   Поддържайте с едната ръка раменете и гърба му, като обхванете внимателно и главата. С разперените като ветрило пръсти на другата ръка го подхванете под дупето. Поставете го бавно във ваничката. На бебето му е нужно време, за да свикне с температурата на водата. Ако дупето му е изцапано, предварително го измийте.

   Първа е главата
   С едната ръка поддържайте главата на детето, а с другата я измийте с вода, като започнете от лицето. Косата му мийте от челото назад. След това може да я подсушите с мека хавлиена кърпа.

   Ред е на тялото
   С едната ръка придържайте внимателно детето, което е с лице към вас, а с другата ръка бавно го мокрете с вода и с гъба обтривайте ръцете, гърдичките и коремчето. След това обърнете детето с лице към водата, за да измиете дупето и крачетата. Говорете му нежно и му се усмихвайте.
   Когато привършите къпането, облейте го с чиста вода. Извадете внимателно детето от ваничката, като го поддържате с ръка. Завийте го с приготвената хавлиена кърпа.

   Подсушаване
   При подсушаването леко и внимателно попивайте водата с хавлийката. Обърнете особено внимание на кожните гънки – трябва добре да ги подсушите. С въртеливи движения внимателно подсушете и ноздрите и външното ухо. Докато трае всичко описано, не забравяйте да говорите на детето, закачайте се с него. Повечето деца обичат тази процедура и са радостни и доволни, когато имат възможност да пляскат във водата.

   

  Още в Бременност

  Ремонт за всеки дом

  Списание “9 месеца” направи проучване сред 325 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище.… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh