25 Фев 2004

Риск? Чак пък толкоз!

Публикувана в Из дневника на мама
Оценете
(0 гласа)

При все по-малко жени очакването на дете е напълно безпроблемно. Това е мнението на лекарите в Германия, които откриват рискове при 80% от бременните. Дали не е време критериите в тази област да се преосмислят, за да могат бъдещите майки наистина да очакват бебето с радост и оптимизъм?
Не е за вярване, но радостта на 80% от бъдещите майки в Германия се помрачава още в началото заради поставената диагноза “рискова бременност”. Дали това е в резултат на нездравословен живот? Едва ли. Вероятно по-скоро има презастраховане от страна на лекарите.
Първоначалният замисъл на въпросите, чрез които се откриват евентуални рискови фактори при бременните, сигурно е бил добър. Но полека-лека списъкът с “опасните сигнали” така набъбва, че вече едва ли не е изключение бременността да е нормално състояние. Та нали безброй жени страдат от сенна хрема или имат разширени вени – това са само два от многобройните примери, които причисляват бременната към рисковата група.
Много специалисти са на мнение, че списъкът трябва да се ограничи само до реално опасните рискове, тъй като престараването не е довело до желаните резултати. И днес, както преди 20 години, се раждат между 8 и 12% недоносени бебета. Разумната профилактика трябва да се концентрира върху значимите рискове за бременността, например диабет или хипертония. Според това дали има, или няма заплахи жените биха могли да се разделят на три групи:
Жени без риск. При тях няма рискове, застрашаващи бременността, поради което не се налагат чести контролни прегледи от акушер-гинеколог. След 2–3 лекарски прегледа бременната се поверява на акушерския надзор. Приема се, че в тази група са около 60% от всички бременни.
Жени с нисък риск. Към тях спадат бъдещи майки, при които не се откриват здравни проблеми. Повишено внимание обаче се налага поради обстоятелството, че са над 35 години. След тази възраст се увеличават вероятността от хромозомни аномалии на плода и опасността от спонтанен аборт. Тези жени са поверени предимно на грижите на акушерка, акушер-гинекологът е отговорен за пренаталната диагностика, включваща ултразвукови прегледи и изследвания на околоплодната течност.
Жени с висок риск. Тази група обхваща 5–10% от всички бременни. В нея попадат жени с многоплодна бременност или със здравни проблеми, например тежка гестоза (токсикоза на бременност). За включване във високорисковата група допринасят не само медицински проблеми. Влияние оказват обкръжението, финансовото състояние, евентуални тежки конфликти с партньора. Жените от тази група се нуждаят от постоянно лекарско наблюдение, понякога от помощта и на психолог.
В Германия рисковите бременни посещават по-активно консултациите, тъй като здравните каси (не е само една!) възстановяват разходите за най-честите изследвания. Освен това броят на медицинския персонал в родилните клиники се определя от това колко жени с рискова бременност обслужва съответната клиника. Жените не са толкова безпомощни при съществуващата система на пресилено квалифициране на бременността като рискова. Д-р Едит Бауер – акушер-гинеколог и психотерапевт от Бремен, дава следните съвети на бъдещите майки:

  • Бременността е нещо естествено. Опитайте да живеете с тази нагласа. Вие решавате каква намеса ще допуснете. 97% от децата се раждат здрави.
  • Доверете се на организма си. Определянето Ви като рискова бременна може да се отмени. Не бива еднократното кървене през първите седмици на бременността да Ви затормозява през всичките 9 месеца. Поговорете с лекаря си за това.
  • Вашият лекар би трябвало да се интересува от Вашето общо физическо и психично състояние, а не само да назначава изследвания и да отмята резултатите от тях. Грижите за душевния комфорт през бременността са точно толкова важни, колкото и разумната медицинска профилактика.

 

Още в Бременност по седмици

Разсеяните месеци

„Скъпи, ще се прибираш ли скоро, защото си забравих ключовете?” Ако сте бременна и напоследък често ви се случва да провеждате подобен разговор по мобилния,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream