26 Окт 2007

Сърфиране с корем

Публикувана в Из дневника на мама
Оценете
(0 гласа)

Световната информационна мрежа обхваща всички сфери на живота. Информация, която до вчера беше достъпна само в най-прашните кътчета на градската библиотека, днес е на един клик разстояние. Комуникацията пък е по-лесна откогато и да било, защото винаги има кой да ви “прочете” и да сподели опита, надеждите и страховете ви. Имат ли най-чудатите 9 месеца в живота ви свое онлайн място?

Извор на информация
Необятната мрежа е като каталог с малки обяви. Всичко е подредено по азбучен ред в множество раздели, тук-там някой е платил повечко и неговият анонс е по-шарен. Факт обаче е, че в интернет се предлагат безброй услуги, сред които безплатни, по-евтини и по-скъпи архиви с материали за бременността и за отглеждането на детето. Нерядко специализираните страници се подготвят по проект на правителства и неправителствени организации, с държавно финансиране или със средства от международни фондове. Информацията предоставят специалисти в различни области – гинеколози, педиатри, неонатолози, психолози. Представят се класическите и най-новите тенденции около раждането, грижите за бременната и за детето. Информацията е обзорна или коментарна, обикновено поднесена на достъпен език. Понякога е възможно да се консултирате с тези професионалисти в реално време посредством микрофон, уебкамера и клавиатура. Тези виртуални срещи обаче по никакъв начин не заменят срещите със специалистите на живо.
В повечето случаи екипът на сайта е съставен от непрофесионалисти, които имат интереси в областта. Въпреки това специализираните сайтове все пак могат да ви помогнат да сте по-информирана за случващото се с тялото ви и с живота, който расте в него.

Новият мегдан
Думата “форум” произлиза от латински и докато в по-далечното минало е означавала “главен площад”, а в по-близкото – “публична среща за дискусия”, днес тя носи малко по-различно, но все толкова социално послание. В мрежата форумът е новият виртуален площад, където различни общества се събират да дискутират онова, което ги вълнува. Зад защитата на никнейма всеки може да изрази мнение, да покаже невежеството или познанието си в някаква сфера, но неизменно да получи отговор и да се докосне до чуждия опит.
Форумите за бременни ви предоставят възможността да зададете на други жени или на специалисти въпросите, които ви вълнуват. Отговорът – професионален или личен, може и да не ви помогне, но е информация, от която можете да се възползвате. Жените, с които се свързвате по този начин, са като вас – преживяват/преживели са същото или много подобно, интересуват се, търсят съвети, готови са да споделят опита си. От тях ще получите подкрепа и тъй нужния ви кураж. Благодарение на форумите можете да сте полезна не само на себе си, но и на толкова много други бъдещи майки.

Дневникът
Блогът (съкратено от weblog) е новият дневник в мрежата. Той е и форма на трибуна за лично мнение, за нуждата да се споделя. Днес тези своеобразни дневници на бременни в интернет не са малко. Там се споделят болежки и малки радости. Жените включват снимки и отговарят на коментариите на читателите си. Блогът е нова форма на общуване, начин да изразите себе си, да опишете дните си или да прочетете за премеждията на други бъдещи майки. Възможно е, докато разглеждате чуждите кътчета, да намерите нови приятели и да почерпите сила и увереност.
Разбира се, блоговете не са само дневници. В тях има и актуална информация, статии от независими автори и пр. Възползвайте се, регистрирайте се и споделете своите 9 месеца с целия свят.

Малките общества
Ако форумите и блоговете не са по ваш вкус, със свои близки и приятели можете да създадете дискусионна група. Големите интернет портали (www.google.com, www.yahoo.com, www.msn.com) предлагат и тази възможност. Вашето малко общество може да е достъпно за външни лица или да е затворено за неканени посетители.
Дискусионните групи са като форуми за ограничена аудитория или като стенвестници за отбрани читатели. В пространството на мрежата те са място, където се публикуват новини и се водят дискусии в затворен кръг. За бременните жени това е възможност да поддържат връзка с приятели, когато не могат да се виждат с тях, да са информирани и да споделят наученото.

Разговорът
Чатът (от англ. chat – бъбря) е най-лесният начин за комуникация в реално време в мрежата. Ако сте бременна и по някаква причина ви е забранено да напускате леглото, това е начин да поддържате връзка с любимите си хора. Можете да говорите с близки и непознати. Чрез новите технологии дори можете да виждате и да чувате хората, с които “разговаряте”. Контактът може да е индивидуален (на около 20 пръста и две клавиатури) или сред по-голяма група хора в т.нар. “чат стаи”.
Докато бродите из мрежата, чатът е добра времегубка, от която можете да извлечете и полезна информация.

Nota bene!
Мрежата не заменя реалния живот. Понякога информацията, която получавате в интернет, е подвеждаща. Никога това, което научавате онлайн, не може да компенсира живите ви срещи с квалифицирани специалисти и с медицинската литература. Мрежата е място за забавление и алтернативен източник на информация, но винаги се консултирайте със специалист, преди да вземете решение за себе си и за детето си!

Сайтове
На български: http://www.9m-bg.com, http://www.bg-mamma.com/site/, http://www.mamaibebe.com/, http://www.biberonbg.com/index.htm.
На английски:, http://www.pregnancy-info.net/, http://www.pregnancy.com/
На френски: http://www.magrossesse.com/site/, http://www.neufmois.fr/grossesse.php
На немски: http://www.schwangerschaft.de/
Не забравяйте и големите търсачки!

Форуми
Почти всеки специализиран сайт разполага със свой форум, където можете да споделяте, питате, отговаряте или да заявявате своята позиция.

Блогове
На български: http://bglog.net/bebelog/
На английски: http://www.babycrowd.com/
На френски: http://magrossesse.mabulle.com/
На немски: http://www.baby-blog.at/

Чат
Освен чатовете в различни страници, можете да използвате и клиенти за достъп до мрежите на ICQ, IRC, AOL.

Още в Кърмене

Вярно е, кърмата идва по-късно

Ще трябва да родя с цезарово сечение. Вярно ли е, че кърмата ми ще дойде по-бавно? Контракциите стимулират отделянето на хормони, свързани с образуването на… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream