28 Авг 2015

  Тайни за щастлив съвместен живот

  Публикувана в Из дневника на мама
  Оценете
  (0 гласа)
  Това че в наши дни се реализираме предимно професионално и работим, за да се докажем, ни прави по-егоцентрични, контролиращи, изискващи, оценяващи. Така се поставя на изпитание партньорската връзка и е трудно да се намери здравата форма на компромис. Но има начин всеки от двойката да узнае стъпките, с които да гради своята връзка, а не да я руши. Съвети по темата дава психологът Магдалена Ангелова.
   
  Трудностите не са проблем, а липсата на искреност
  Животът винаги предлага изпитания и трудности, затова трябва да сме изградили здрава основа на партньорски отношения и така проблемите да не нарушат хармонията катастрофално. Една от грешките, които хората допускат в началото на връзката си, е да представят себе си в блестяща светлина и да покажат колко са умни, чаровни, как могат да се грижат за себе си. „Като идеализираме себе си, ще идеализираме и другия. Той за нас ще е уникален, приказен. Но това е защитен механизъм. Както искаме да скрием това, в което не сме добри и не харесваме в себе си, така не искаме да видим дефицитите на другия“, обяснява Магдалена Ангелова. Казваме си, че сега може да направим компромис с това, което не харесваме у партньора, защото сме във вихъра на любовта. И когато вълната на страстта и любовта влезе в по-равна позиция, започват да избуяват дефектите и на двамата. За да не обидят партньора си, някои жени премълчават истината. Това започва да изкривява честността между хората, да отваря липси и конфликти, които във времето вземат превес над останалото. Изводът е: истината е много важна, и то от самото начало.
   
  Грешно е да не се прави нещо, защото не е „заедно“
  „Някои хора смятат, че когато срещнат своята половинка, се слепват с нея, стават едно цяло и не може да правят нищо извън тази двойка. Забравят за приятелите си, да спортуват или да практикуват своето хоби. Страхуват се да пътуват сами без половинката. Това е грешка. „Ние не сме скачени съдове или сиамски близнаци“, обяснява психологът. Мъжът и жената в двойка трябва да правят неща заедно, но и поотделно. Не е редно жената да поиска от мъжа си да й позволи сама да отиде на екскурзия с приятели, а да му се сърди и да му прави проблем, ако той пожелае да отиде на мач. „Ако искаш някой да ти даде нещо, и ти трябва да му го дадеш. Често не сме готови за тази щедрост, но трием сол на главата на партньора си без проблем. Или го ревнуваме. Така не може да има баланс в двойката и се създава конфликт“, казва Ангелова.
   
  Жената не бива да изземва функциите на мъжа
  Има връзки, в които жената решава сама да изпълнява и двете роли. Тя готви, пере, носи пари у дома, обича да контролира нещата. Ако е влязла в мъжкото си начало, естествено, ще привлече мъж с женското си начало, за да има баланс. И той ще е по-пасивен във връзката. Ако и двамата са дейни, активни, искат да контролират – ще се избият. Някой трябва да пусне контрола и да влезе в пасивно женския модел на приемането, на статиката, на пасивността. В противен случай ще се намеси някой друг – любовник, любовница…
   
  Важно е да се обсъжда разпределението на домакинските задължения
  Всичко във връзката трябва да се обсъжда, включително домакинските задължения. Разпределението им се решава от двамата партньори. Ако те работят и поемат финансова грижа към семейството, тогава може да си поделят домакинските задължения и двамата да чистят дома си. Единият може да е с прахосмукачката и да пере, другият да готви и да поеме още една задача. Важно е да се разберат помежду си. При положение че мъжът изкарва пари и поема грижата да купи къща, да плаща наема, да осигурява храната или да плаща сметките, тогава жената поема чистенето, готвенето и няма право да се сърди. Ако не иска да го прави, редно е да си намери помощник в домакинството, на когото да плаща от своите пари. Но това са нейни задължения. Това е нейната част към грижата в двойката. „Тя не бива да иска от мъжа си той да реши и този казус. Тогава тя ще стане пасивно неефективна, а той ще се чувства неудовлетворен във връзката“, споделя психологът.
   
  Жената трябва да вдъхновява мъжа с нежност
  За мъжа е много важно жената да се усмихва, да е лъчезарна. На него по-често му се налага да е сериозен, ерудиран, с позиция в обществото. И ако трябва да избере между няколко жени, той винаги ще предпочете усмихнатата, не желязната лейди, дори да е най-красива.
  Това, което вдъхновява мъжа, е жената да му казва: „Ти си моят мъж. Ти можеш да се справиш! Ти ще ме разбереш! Само ти можеш да го направиш“. Тя трябва да вярва в него. В противен случай кастрира мъжкото му начало. Той се чувства обезкървен, губи енергията, силата си. И или ще избяга там, където друга ще го зарежда чрез вярата си, или ще започне да наказва жена си, като стане груб, агресивен и я отхвърля с поведението си. Както тя го отхвърля, така той ще й покаже какво прави с него.
   
  Тя не бива да го насилва да свърши задачите веднага, когато тя поиска
  Жената трябва да дава правото на мъжа да свърши нещата, които му е поръчала, когато той е готов. Ние по природа сме изключително нетърпеливи, искаме всичко да се свърши на мига и ако не е така, започваме да мърморим. „При мъжа няма нещо като „веднага“. Той не иска жената да го контролира и да му заповядва, защото ще се чувства нежната половинка във връзката. Той я чува, но иска да го направи, когато сам реши. Така показва, че е мъжът в къщата“, пояснява Магдалена Ангелова.
   
  За мъжа е важно жената да се гордее с него

  На мъжа му харесва, когато жената се хвали пред други хора колко прекрасен е той. За него е важно да бъде уникален за нея и да чува как тя се гордее с него, какво той прави най-добре, какво е направил за нея. Това го стимулира да й дарява още жестове. За мъжа е важна славата. Още в началото на цивилизацията мъжете са завоювали територии и за тях е било важно да им се носи името. „Като се гордеем с нашия мъж пред другите хора, разпространяваме величието му. Така го привличаме още повече към себе си“, изтъква психологът.

  Текст: Румяна Смилкова

  Още в Хомеопатия

  На лекар без лекарства

  Добре е през първите месеци на бременността да избягвате лекарствата. Ако обаче ви повали грип, непрекъснато ви се гади или пък, не дай Боже, ви… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh