01 Юни 2015

  Платено майчинство за осиновени деца до 5 години

  Публикувана в Правни аспекти
  Оценете
  (0 гласа)

  Осиновителите на деца до 5-годишна възраст вече ще могат да ползват отпуск по майчинство от една година за адаптация на детето в семейството. Това предвиждат приетите на първо четене, от парламента, промени в Кодекса на труда. Аргументът на вносителите – депутатите от левицата Захари Георгиев, Корнелия Нинова и Жара Пенева – е, че ще се стимулира осиновяването на по-големи деца и ще се изравняват правата на биологичните родители и осиновителите.
  Горната граница е фиксирана на 5 години, защото след нея детето задължително трябва да бъде в предучилищна група. След използване на отпуска и ако детето не е в забавачка, осиновителят ще може да излезе в допълнителен отпуск за още 365 дни, но пак най-късно до навършване на 5 години на детето. След шестия месец от деня на предаване на детето и до 5-годишната му възраст от отпуска може да се ползва бащата-осиновител.
  Изчисленията сочат, че тези промени биха стрували годишно малко над 1 млн. лева. Сега действащото законодателство не предвижда ползването на майчинство за осиновено дете след 2-годишната му възраст. По данни на Агенцията за социално подпомагане към момента в детските социални домове издръжката на едно дете за една година е в размер на 6 106 лева или около 500 лева месечно – за храна, облекло и други разходи. При сравнителен анализ с размера за майчинството е видимо, че предлаганите промени дори имат икономическа полза за държавата, но най-важното са децата и тяхната съдба, аргументират се депутатите.
  Според ГЕРБ предложенията правата да важат само при пълно осиновяване и за деца до 5 години са дискриминационни. ГЕРБ подкрепят регламентиране на отпуск за адаптация, но според тях е нужен нов законопроект, който да визира правото на този вид отпуск и при т.нар. непълни осиновявания, както и да отпадне изискването до навършване на 5 години на детето.
  За периода 2005 – 2009 г. броят на специализираните институции за деца от 161 е намалял на 137. Децата в тези институции през 2005 г. са били 9776, а през 2009 г. са 6730. В периода 2010 – 2012 г. броят на специализираните институции е вече 122, а децата са 4127. Според заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров с промените в Кодекса на труда ще бъде даден допълнителен тласък на процеса на деинституционализация.

  Още в Мнението на специалиста

  Очите на детето ми сълзят. Какво да предприема?

  Д-р Виолета Чернодринска, началник на детско очно отделение, УМБАЛ „Александровска“, и управител на Детска очна клиника „Визус“ – София Причината вероятно е запушен слъзен канал… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh