13 Мар 2012

  Българите "за“ ограничени права на лошите родители

  Публикувана в Правни аспекти
  Оценете
  (0 гласа)

  76% от българите смятат ограничаването на правата за удачно наказание за родители, които не полагат грижи за децата си, според проучването на Националния център за изучаване на общественото мнение.

  86% от респондентите одобряват спирането на социалните помощи и налагането на глоби като санкции за лошите родители. От НЦИОМ отбелязват, че това мнение е особено популярно сред младите, образованите и заможните респонденти.

  Според 60% от българите най-доброто, което може да се направи за деца, останали без родителски грижи, е да се потърси начин те да бъдат настанени в семействата на свои роднини и близки хора.

  „Най-слаба подкрепа за подобна мярка обаче отчитаме сред високообразованите респонденти. Резервите идват от допускането, че не всички роднини и близки са подходящи за възпитанието на останалите без родителски грижи деца“, посочват социолозите.

  Настаняването в приемно семейство и осиновяването се смятат за възможни алтернативи на настаняването при роднини.

  Макар и по-слабо одобрявани, те са категорично предпочитани от респондентите пред настаняването на детето в специализирано заведение за деца, лишени от родителски грижи.

  Данните показват, че домовете за сираци не се ползват с доверие, а масовите очаквания са дейността им да бъде свивана и ограничавана занапред, като се дава път на алтернативните възможности като настаняване при роднини, в приемно семейство или осиновяване.

  Източник: www.novinite.bg

  Още в Видове раждане

  Секцио по желание?

  Дошло ли е време в България да се прави цезарово сечение по желание? Всеизвестна тайна е, че във всяка съвременна болница могат да се изфабрикуват… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh